7. prosince 2017 proběhl pátý ročník gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Uskutečnil se v prostorách kulinářského studia Chefparade+ v pražských Holešovicích. Úkolem soutěžících ze středních odborných škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby bylo vyrobit originální školní svačinu pro děti, žáky a studenty. Na vytvoření pokrmu museli použít tuňákové výrobky Rio Mare nebo krémy Rio Mare Paté, které získali od pořadatelů zdarma. Ve finále soutěžilo patnáct kuchařek a kuchařů z celé České republiky. Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 38 středních škol se zaměřením na gastronomii. Nejlepší pokrm připravila Monika Pešková ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště SČMSD Znojmo, kterou na náročnou soutěž připravovala učitelka odborného výcviku Jarmila Dřevojanová. Za první místo získala cenu v hodnotě 7 tisíc Kč. Její škola dostala produkty Rio Mare ve stejné hodnotě. Odborná porota zasedala ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka, šéfkuchař restaurace Aureole a viceprezident AHR ČR Jiří Král a šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinari Vladislav Stuparič. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže. Finále 5. ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare uváděla moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová. Hlasování probíhalo na facebookové stránce Rio Mare. Zdravou a chutnou svačinu podle Moničina receptu můžete vyzkoušet i vy. Stojí skutečně zato!
Rýžová rolka plněná listovým špenátem, sušenými rajčaty, ricottou a tuňákem Rio Mare s mangovým dipem Suroviny (4 porce): 100 g tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 40 g šunkového krému Rio Mare Paté, 4 ks rýžového papíru, 6 polévkových lžic sušených rajčat, 10 lžic ricotty, hrst listového špenátu, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, lžička sezamu; Na dip – 120 g manga, 80 g jablka, lžíce medu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, lžička balzamikového octu Ponti a citrónové šťávy Limmi, sůl a olej na smažení. Postup: Na oleji orestujeme špenát, přidáme sušená rajčata a dochutíme. Rýžový papír namočíme, potřeme šunkovým krémem Rio Mare Paté v konzervě, ricottou a přidáme tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě. Rolky pevně zabalíme a obalíme v rozšlehaných bílcích, sezamu a smažíme. Dip připravíme z manga, jablka, medu, extra olivového oleje Monini, balzamica Ponti, citronové šťávy Limmi a soli. Připravila Mgr. Kateřina Kotoučová.