Související články
Kefírové mléko nízkotučné citron, bezový květ z Valašska
Vyvážená strava by měla být součástí každodenního jídelníčku, a to napříč všemi věkovými kategoriemi.
28. 02. 2021
17. 05. 2019
15. května 2019 se v prostorách Vysoké školy hotelové v Praze (VŠH) uskutečnila tematicky zaměřená kulinářská akce Retro gastronomie aneb 30 let od sametové revoluce, během které si soukromá vysoká škola připomněla 20. výročí svého působení v České republice.
„Po tematicky zaměřených gastronomických akcích Gastronomie v době Karla IV., Hodování v období baroka a Kulinářství v období první republiky se zaměřila VŠH v roce 2019 na retro gastronomii v rámci národních oslav 30 let svobody a demokracie. Zároveň bylo připomenuto 20 let existence Vysoké školy hotelové v Praze, která má za dobu svého působení více než 7 000 absolventů a dnes zde studuje zhruba 1 200 studentů,“ uvedl jednatel školy a vedoucí katedry hotelnictví Ing. Petr Studnička, PhD.
Letošní gastronomické téma bylo zaměřeno především na 80. léta minulého století. Hosté mohli ochutnat jako studený předkrm šunkový závitek v aspiku, krevetový koktejl či sýrovou roládu. Mezi polévkami nechyběly hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi a dršťková polévka. Jako hlavní chod byly podávány sekaná pečeně s bramborovou kaší, gothaj v bramboráku, vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem a špenátem nebo kuřecí prso s broskví a šťouchaným bramborem. Jídla připravili studenti VŠH pod vedením odborného asistenta katedry hotelnictví Ing. Zbyňka Vinše.
Sladké dezerty připravila studentka VŠH oboru Management hotelnictví a lázeňství Bc. Lada Petránková. Ochutnat bylo možné kremrole, Míša řezy se šlehačkou, karamelové větrníky, Pařížské řezy, rakvičky se šlehačkou nebo kokosové laskonky s čokoládovým krémem. Nápoje připravili studenti ve spolupráci s Ing. Jiřím Zeleným, odborným asistentem katedry hotelnictví. V nabídce nechyběla vína z odrůd vyšlechtěných v 2. polovině 20. století na našem území, koktejly s ginem či Moravský kohout. Nabízeny byly i dobové destiláty, jako jsou Zelená peprmint likér, Griotka, Tuzemák či Vaječňák.
Hosté platili v dobové měně, kterou byla koruna československá. V rámci doprovodného programu byl připraven foto koutek Happy Box s tematickými doplňky, hry pro děti nebo slavnostní tabule s dobovým inventářem a retro jídelními lístky, jejichž sbírku prezentovala tajemnice katedry hotelnictví Ing. Blanka Zimáková.
V odpoledních hodinách byl slavnostně pokřtěn Almanach Vysoké školy hotelové v Praze mapující období uplynulé dekády let 2009–2019. „Na 64 stranách je souhrnně popsána činnost VŠH, která v roce 2018 obdržela od Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství akreditace 3 nových profesně zaměřených studijních programů se specializacemi na hotelnictví, cestovní ruch a marketing v prezenční a kombinované formě v bakalářském i navazujícím magisterském stupni studia,“ konstatoval rektor VŠH doc. Ing. Václav Vinš, CSc.
Součástí kulinářské akce byla i prezentace projektu Czech Specials – Ochutnejte Česko. Jedná se o partnerský projekt České centrály cestovního ruchu–CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Projekt se zaměřuje na rozvoj regionální gastronomie a podporuje restaurace, které nabízejí česká jídla v tradiční i moderní úpravě, zároveň je i certifikační značkou. Účastníci mohli vyhrát zajímavé ceny, které do soutěže věnovaly certifikované restaurace Czech Specials, například poukaz na pobyt pro 2 osoby na 1 noc v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou či poukaz na konzumaci jídel a nápojů v restauraci hotelu Port u Máchova jezera.
Během akce se uskutečnilo setkání absolventů VŠH, pro které byl připraven speciální koktejl Vinšon. Ten byl laděn do modro-oranžové barvy a obsahoval Bols blue, vodku, citronovou šťávu, cukrový sirup a byl doplněn tonikem a ozdoben pomerančem. Vyvrcholením večerního programu bylo vystoupení hudební skupiny Hrací skříň Praha, jejímž zpěvákem je student VŠH Michal Filip.
Akce byla organizována Vysokou školou hotelovou v Praze ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou a za podpory Studentského senátu VŠH a 1. Scio Střední školy. Asociace hotelů a restaurací ČR udělila v roce 2018 VŠH titul Škola roku.
Připravila Adéla Rieszová.
www.vsh.cz
www.czechspecials.cz
Související články
Vyvážená strava by měla být součástí každodenního jídelníčku, a to napříč všemi věkovými kategoriemi.
28. 02. 2021
Nepřehlédněte