Související články
Moderní oborové a profesní sdružení
Výroční konference Asociace hotelů a restaurací České republiky se bude konat 22. až 23. listopadu 2018 v Clarion Congress Hotelu Ostrava v...
12. 04. 2018
20. 12. 2020
Vánoce jsou na dosah a řada hospodyněk má pečivo již hotové. Ty, které ještě doma lepí dohromady linecká kolečka, mohou k jejich přípravě použít i marmeládu nebo džem z regionálních produktů. Jejich výrobou se v Libereckém kraji zabývají zejména dámy – Pavlína Veselá, Michaela Bílková, Jana Šrytrová a Anna Jelínková. Nechybí ale ani muž: Jan Kakos.
„Oceňuji kreativitu výrobců marmelád a džemů. Zachovávají tradiční výrobu podle dávných receptů, zároveň se ale nebojí hledat nové cesty a zkoušet i méně obvyklé suroviny,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.
Pavlína Veselá se svojí firmou Pulpamen působí v Českém ráji. Kromě delikates nabízí i kurzy vaření, catering a výrobu omáček, džemů a hořčice. Nejraději vymýšlí nové recepty. Více o její nabídce se lze dočíst na webu https://www.pulpamen.cz/.
Zástupkyní Lužických hor a Máchova kraje je Michaela Bílková, která vyrábí extra džemy a marmelády s vysokým obsahem ovoce a sníženým obsahem cukru, dále pak hořčici, chutney, cibulády, pesto z medvědího česneku, sirupy bylinné i ovocné a pečené ovocné čaje. Bližší podrobnosti se nalézají na adrese http://www.mojemarmelada.cz/.
Dobroty od tetičky je značka výrobků Jany Šrytrové, která vyrábí džemy z chemicky neošetřeného ovoce ze sadu v Podještědí. Snaží se udržet a vrátit do sadu staré odrůdy ovoce jednak typické pro Podještědí, ale zpracovává například i vlastní moruše, kdoule, žluté ryngle či jedlé kaštany. Nabídka výrobků je na stránkách https://www.dobrotyodteticky.cz/.
Marmelády, džemy a čatní vyrábí ručně Anna Jelínková. Ke krátce povařenému ovoci přidává pouze cukr, a pokud je potřeba, citronový pektin. Každou skleničku popisuje a převazuje přírodním lýkem, přidává i vzkaz pro toho, kdo si na produktu pochutná. Zakoupit si některý z jejích produktů lze na webu https://www.hotelpremier.cz/marmeladovna.html.
Jan Kakos vlastní malou rodinnou manufakturu v srdci Českého ráje. Firmu založil v roce 2014 a vychází z dávno zapomenutých a poctivých receptů, kterým dává moderní a svěží vzhled. Zaměřuje se na BIO ovoce. Více o jeho produkci lze najít na webu http://www.marmeladyzraje.cz/.
V čem tkví rozdíl mezi marmeládou a džemem? Ve složení. Džem je rosolovitá hmota, ve které jsou kousky ovoce nebo ovoce celé. Naopak marmeláda je polotekutá ovocná směs bez kousků ovoce. V České republice se marmeláda nejčastěji vyrábí z jablek, meruněk, borůvek či třešní.
Připravil Jan Mikulička.
www.pulpamen.cz
www.mojemarmelada.cz
www.dobrotyodteticky.cz
www.marmeladyzraje.cz
www.hotelpremier.cz/marmeladovna.html
www.liberecky-kraj.cz
Související články
Výroční konference Asociace hotelů a restaurací České republiky se bude konat 22. až 23. listopadu 2018 v Clarion Congress Hotelu Ostrava v...
12. 04. 2018
Nepřehlédněte