Související články
Nová sekce CBA se zaměří na kvalitu gastronomického servisu
Česká barmanská asociace se letos na podzim rozroste o další odbornou sekci.
11. 07. 2019
18. 02. 2019
Vytvořit krátký nebo dlouhý koktejl na téma Mír – takové bylo zadání českého národního kola globální barmanské soutěže CALVADOS NOUVELLE VOGUE INTERNATIONAL TROPHIES 2019, které se v neděli 17. února uskutečnilo v brněnském barmanském centru ABZAC. Barmani měli za úkol použít v receptuře svého mírového drinku alespoň tři centilitry francouzské brandy calvados a minimálně jeden produkt charakteristický pro Českou republiku. Koktejl komisi představovali v angličtině. Soutěžilo se ve dvou kategoriích – juniorské a profesionální, přičemž vítězové kategorií budou reprezentovat českou barmanskou scénu na březnovém světovém finále ve francouzském Caen.
Z devítky zúčastněných juniorů – studentů středních gastronomických škol podala dle hodnocení komisařů nejkomplexnější výkon Kateřina Pražanová ze SOŠ a SOU Polička. Za soutěžním barem se prezentovala koktejlem Peace in my Mind, který se skládá z calvadosu Père Magloire, elixíru z bezového květu značky Rudolf Jelínek, čaje z lipového květu, sirupu Monin Maple Spice, hřebíčku a nealkoholického Bohemia Sektu. Sklenici ozdobila kreativně krustou z nasekaného jablka. Škola z Poličky tak do Francie vysílá druhou reprezentantku v řadě. Loni se na světovém finále představila Kateřina Vymazalová ze stejného vzdělávacího zařízení, letos v národním kole skončila těsně pod stupni vítězů. Z druhého místa se včera radovala Nicola Carajiová ze SHŠ Bukaschool Most a třetí příčku obsadila Amálie Glosová ze SŠPHZ Uherské Hradiště.
V profesionální kategorii se soutěže zúčastnilo osm barmanů z Prahy, Brna, Olomouce, Litoměřic a Chrudimi. Z vítězství se nakonec radoval Tomáš Nyári z litoměřické restaurace Capra, který svůj drink La Touques namíchal z calvadosu Chateau du Breuil VSOP, Becherovky, skořicového sirupu Monin, citronového freshe, šípkové marmelády a jablečného moštu. Při tvorbě se inspiroval historickou událostí – vánočním příměřím, které mezi sebou na Vánoce roku 1914 uzavřeli němečtí a britští vojáci u belgického města Ypry. Během několika dnů spolu zpívali koledy, odehráli několik fotbalových utkání, a dokonce si vyměnili drobné dary. Pomyslnou stříbrnou medaili si z Brna odvezl Jan Šebek z pražského baru L’Fleur, jako třetí se umístil Marek Vybíral z olomouckého Black Stuffu. Všichni barmani si zároveň připsali první body do nultého ročníku Czech Bartenders League, jejíž vítěz se stane Barmanem roku 2019.
„Dnes jsem měl poprvé možnost rozhodovat v kategorii juniorů a překvapila mě předvedená úroveň. Bylo vidět, že studenti nad svou prací hodně přemýšleli. V hodnocení nakonec rozhodovaly drobné detaily,“ uvedl jeden ze soutěžních komisařů, whisky ambasador společnosti Jan Becher Pernod Ricard Zdeněk Kortiš.
To další z hodnotitelů, majitel brněnské zážitkové restaurace Borgo Agnese Michal Prachař, ocenil prostředí barmanského centra ABZAC. „České barmanské asociaci se podařilo ho vybudovat do krásy,“ rozplýval se.
Celodenní nedělní program zpestřila ochutnávka calvadosu Père Gontran, stejně jako barmanská exhibice brněnské publicistky Ivy Strouhalové, která bude v Normandii reprezentovat Česko ve třetí pořádané kategorii – novinářské. Soutěž pořádala Česká barmanská asociace ve spolupráci s organizací Interprofession des Appellations Cidricoles (IDAC). Partnersky ji podpořily společnosti Ultra Premium Brands (dovozce calvadosu Roger Groult) a Global Wines & Spirits (dovozce calvadosu Papidoux).
Připravil Michael Lapčík.
www.cbanet.cz
www.iba-world.com
Související články
Česká barmanská asociace se letos na podzim rozroste o další odbornou sekci.
11. 07. 2019
Nepřehlédněte
Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska letos ocenilo dvacet nejlepších žáků středních škol učňovských a odborných oborů maturitního vzdělání z...
30. 10. 2017