Menu

Vítěz superdegustace Pivovar Rohozec

07. 03. 2019

Pivovar Rohozec se nachází v Českém ráji v Malém Rohozci nedaleko Turnova. V roce 1850 jej založil Ferdinand Unger. Následně jej provozoval jeho syn Karel a potom vnuk Karel. Ten v roce 1910 pivovar včetně velkostatku prodal společnosti Společenský pivovar a velkostatek hostinských, společnost s ručením omezeným, Malý Rohozec u Turnova. Tak fungoval do roku 1924, kdy se přeměnil na akciovou společnost. V roce 1948 byl znárodněn, v roce 1994 zprivatizován. 1. července 2004 se jeho majitelem stala společnost PIVOVAR ROHOZEC, a. s. Ta zahájila významné investice, které vyústily v dnešní špičkovou kvalitu piva.

piv_bar

Právo várečné bylo v zemích Koruny české jedním z nejvýdělečnějších městských práv. V metropoli pohodových jižních Čech se v duchu této tradice za přítomnosti zakladatele festivalu Aloise Srba a pod záštitou primátora Českých Budějovic Jiřího Svobody a řady dalších autorit konal 29. Mezinárodní pivní festival. Na dvě stě dvacet pivovarů z několika kontinentů a přes jedenáct set piv usilovalo uspět u čtyř set padesáti degustátorů z Česka a zahraničí a získat ocenění v třiatřiceti kategoriích. Vítězná piva se pak utkala v superdegustaci o World Beer Seal 2019, ve které zvítězila „Třináctka“ Pivovaru Rohozec. Rozhovor s jeho ředitelem Ing. Františkem Jungmannem jsem začal dotazem:

Pane inženýre, jak jste se dostal k vaření piva?
K tomuto řemeslu? Jak jste totiž v úvodu zmínil, výroba piva je české tradiční poctivé řemeslo. Narodil jsem se v Mostě a po základní škole jsem v sedmdesátých letech nastoupil na tamní chemickou průmyslovku a na brigády a praxe chodil do litvínovské chemičky. Ale že bych chtěl skončit v chemičce? To nebylo to pravé. Po průmyslovce jsem se proto rozhodl jít na potravinářskou fakultu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Po prvním roce vykrystalizovalo, jaký obor pro mě připadá v úvahu. Jak vypadá masokombinát, jak mlékárna a koho může bavit mlýn a pekárna? Kvasná chemie mi vyšla jako nejlepší, byť mi nebylo hned jasné, že budu pracovat zrovna v pivovaru. V té době si zaměstnavatelé vytipovávali studenty, a i když má diplomová práce byla v oboru speciálních kvasných výrob, do pivovaru si vybrali mě. Od té doby, tedy od roku 1985, pracuji v pivovarech. Mým prvním zaměstnavatelem byly Severočeské pivovary, n. p. Nastoupil jsem do jejich závodu Louny. Po pěti letech jsem přešel do Ústí nad Labem, v němž tehdy ještě fungovaly dva pivovary: přímo ve městě byl Zlatopramen, který je dnes uzavřen a z něhož dnes zůstala pouze značka, a ve Velkém Březně byl Březňák. V roce 1995 mě přetáhli sládkovat zpátky do Loun. Pak došlo k tomu, že se Louny spojily s Ústeckými pivovary a vznikla společnost Drinks Union, kde jsem dělal provozního ředitele – vrchního sládka – pro jejich čtyři pivovary. No a v roce 2005 jsem přešel sem, do Pivovaru Rohozec.

Kdo stojí za vašimi vítěznými pivy?
Je to práce všech. Počínaje akcionáři, kteří jsou patrioti, a hlavně celého kolektivu pivovaru. Zkrátka když se to dělá poctivě a myslí se i na budoucnost, tak se to musí postupně zúročit. Není to tak, že „jen“ letos naše Třináctka vyhrála superdegustaci a získala světovou trofej a také naše Sedmička ve své kategorii prvenství. Pivovar Rohozec posledních pět let vozí další a další ocenění z renomovaných soutěží. Chodíme jen do těch soutěží, které nejsou koncipovány jako MICE (meetings, incentives, congresses & exhibitions industry) business hlavně sám pro sebe. Bohužel, v rámci Evropy se snaží uspět i pivní soutěže, které si účtují nepřiměřené startovné. Abyste se takového klání zúčastnili, musíte zaplatit za každý přihlášený vzorek deset tisíc i víc korun. Je jasné, že uspořádat takovou soutěž není levné, ale startovné – registrační poplatky za přihlášený vzorek – by mělo být v řádu tisíců korun, ne desetitisíců.
Ale zpátky k vaší otázce. Letošní vítězství pro nás není bleskem z čistého nebe. Kvalita znamená dělat to správně, i když se nikdo nedívá. To je alfa i omega. Záleží na každém. Takže za vítězstvími Třináctky a Sedmičky stojí všichni lidé Pivovaru Rohozec.

www.pivorohozec.cz
www.vcb.cz
www.pivnipecet.cz
www.worldbeerseal.com
2014 02 21 Rohozec logo plastické světlý podklad

 

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Nepřehlédněte


Gastro

Zelí přichází s podzimem

Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo...

24. 09. 2019

číst dál


Rozhovory Gastro Hotelnictví

Rekordně úspěšný Česko-slovenský husí pochod.

Na to, čím se Česko-slovenský husí pochod letos liší od předešlých, jsme se ptali výkonného ředitele SIVEK HOTELS Viliama Siveka mladšího.

25. 11. 2020

číst dál


Archiv