Související články
Vídeň na talíři aneb kulinářské dědictví našich babiček
18. 12. 2022
Vídeň na talíři aneb Kulinářské dědictví našich babiček je název výstavy, kterou lze až do konce února navštívit v Minoritském klášteře v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. V rámci této výstavy probíhal pro žáky 8. a 9. ročníků ZŠ ze Znojemska kulinářský workshop Vídeň na talíři, na němž žáci oboru Hotelnictví a turismu a Kuchař – číšník prezentovali své praktické dovednosti.
Výstava představuje vídeňskou kuchyni a její vliv na tradiční vánoční pokrmy nejen v moravsko-rakouském příhraničí. A právě žáci ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o., si přichystali pro žáky ZŠ tradiční vídeňské speciality. Žáci 3. ročníku oboru Hotelnictví si připravili na ochutnávku tyto vídeňské speciality: Originale Sachertorte – sachr dort, Kaiser – Kugelhupf – císařská bábovka, Vánoční štola, Linzer Torte – linecký koláč. Nedílnou součástí tohoto kulinářského workshopu byly i tradiční vídeňské nápoje. Žáci ZŠ měli možnost výběru z následující nabídky: Brauner - espresso lungo s mlékem, Melange – cappuccino, Türkischer – turecká káva z džezvy, Schlagobers – silná černá káva se šlehačkou, Cikorková káva – černá nebo s mlékem. Žáci oboru Kuchař - číšník měli v nabídce Leberkäse, což je staré tradiční jídlo, jež je v historii známo již 200 let.
Dále měli žáci ZŠ možnost zhlédnout kulturu stolování ve formě slavnostní vánoční tabule, která byla dílem žáků 2. ročníku oboru Kuchař – číšník. Každý z nich měl příležitost si vyzkoušet slavnostní skládání ubrousků s vánoční tematikou např. ubrousek ve tvaru anděla. Pravdivost tvrzení „Jídlo spojuje“ se potvrdila na tomto workshopu zcela viditelně – u každého stanoviště bylo plno.
Připravila Věra Kuchařová.
www.sousoszn.cz
Nepřehlédněte
Nový Israel Bike Trail
Na propagaci aktivit cestovního ruchu v izraelské poušti byl zaměřen workshop pořádaný Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou a cestovní kanceláří Allround...
08. 03. 2019