Související články
Udělejte si ten nejlepší hovězí steak
Máte chuť na to ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Prvotním předpokladem dokonalého steaku je správný...
10. 08. 2018
28. 09. 2023
Svátek kreativního barmanství už hlasitě klepe na dveře. Bezmála tři desítky juniorských i profesionálních barmanů se představí v letošním národním kole soutěže v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. V úterý 3. října ho budou hostit prostory Becher’s Baru v karlovarském Grandhotelu Pupp.
Do Karlových Varů tentokrát bez nadsázky přicestuje tuzemská barmanská špička. V kategorii profesionálů se za barovým pultem objeví například nejlepší trojice posledního finále Czech Bartenders League – Barmanka roku 2022 a šéfbarmanka pražského AnonymouS Baru Carola Urru, Jan Lukas z českobudějovického Café Datel i Bar & Beverage manager hostitelského Grandhotelu Pupp Vítězslav Cirok. Na startovní listině je doplní také třeba vítězka globálního finále Monin Cupu Barbora Kulhánková nebo majitel mnoha medailí z několika ročníků koktejlového mistrovství světa Martin Vogeltanz.
Myšlenka soutěže zůstává stejná jako v předchozích letech. Barmani mají vytvořit nový, kreativní nealkoholický koktejl v duchu zdravého životního stylu, nekomplikovaného způsobu přípravy a za použití nízkokalorických surovin. Povinností je do receptu zahrnout alespoň 10 centilitrů minerální vody Mattoni libovolné perlivosti a nepřesáhnout maximální kalorickou hodnotu 65 kcal na 10 centilitrů drinku. V recepturách soutěžních nealkoholických koktejlů se kromě minerální vody Mattoni objeví i méně obvyklé suroviny, například lecitinová broskvová pěna, lyofilizované maqui, čekankový sirup či list kapradiny hasivky orličí. Tajemnem je zahaleno použití umělé inteligence jedním ze soutěžících při tvorbě drinku. Program v ikonickém Becher’s Baru odstartuje už v 8.30 ráno soutěží 17 vybraných studentů středních gastronomických škol z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Poličky, Jablonce nad Nisou, Mostu, Karlových Varů, Žatce a slovenských Piešťan. Juniorská kategorie je součástí Mattoni Grand Drink vůbec poprvé. „Pro studenty jde o unikátní šanci, jak zažít atmosféru velké barmanské soutěže ve společnosti špičkových profesionálů. Byla by rozhodně škoda takovou příležitost k inspirativním setkáním a zážitkům nevyužít. Zvláště, když každý juniorský soutěžící s sebou může vzít až čtyři doprovázející osoby – učitele, spolužáky či kamarády,“ upozorňuje prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Od 9 hodin otevře Mattoni Creative Bar pod vedením držitele druhého místa ze světového finále v roce 2017 Jana Lukase. Všichni účastníci si tam budou moci vyzkoušet kombinování různých surovin spolu s minerální vodou Mattoni s cílem dosáhnout nápaditých vůní a chutí. Ve 13.30 se uskuteční Becher’s Bar Master Class v podání zdejších barmanských hvězd Vítězslava Ciroka a Jana Šebka, dvou posledních vítězů českého nominačního kola Mattoni Grand Drink. Poté už začne soutěž jedenácti profesionálů a na šestou hodinu večerní je naplánováno slavnostní vyhlášení.Profesionální barmani budou soutěžit o body do Czech Bartenders League. Vítěz nominačního kola pak navíc postoupí do světového finále, které se uskuteční v příštím roce. Vítěze juniorské kategorie čeká kromě hodnotné ceny překvapení spojené se světovým finále Mattoni Grand Drink. V tom se mimochodem českým zástupcům v minulých letech náramně dařilo – Vítězslav Cirok loni skončil druhý, Jan Šebek předloni třetí.
Připravil Michael Lapčík.
www.cbanet.cz
www.cbanet.cz/cbl&cblc=competition_9
Související články
Máte chuť na to ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Prvotním předpokladem dokonalého steaku je správný...
10. 08. 2018
Nepřehlédněte
Na Bechyni jsem stále vzpomínal, protože se mi tady líbilo, žila tu moje maminka a příbuzenstvo. Jezdit zpátky jsem ale mohl teprve poté, co jsem získal švýcarské...
04. 08. 2017
Zákazníci KLM po celém světě obdrží informace o letu prostřednictvím služby WhatsApp.
08. 09. 2017