Menu

Teď vařím já!!!

27. 02. 2020

skup_vit_1

V prostorách Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhl 26. února 2020 již 22. ročník soutěže O čokoládovou vařečku na téma „Teď vaří šéf. Aneb kuře stokrát jinak“. Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jen jako zajímavému koníčku. 


Žáci 7. – 9. tříd z 16 ostravských základních škol, zvláště z obvodu Ostrava-Jih, měli za úkol v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou. Všichni soutěžící měli k dispozici čerstvá kuřecí prsa, surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník. Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. V teoretické části byli soutěžící seznámeni s technologickým zařízením a surovinami, které mohli při vaření použít. Popsali postup, ujasnili si časový harmonogram jeho přípravy, nakreslili umístění pokrmu na talíři apod. Poté následovala praktická část a vlastní vystoupení s asistentem kuchařem před publikem.  Pokrm tepelně upravili, ozdobili a podali k degustaci odborné komisi. Nedílnou součástí byl i úklid a předání čistého pracoviště dalšímu soutěžícímu. Nadšení mladých kuchařů překvapilo nejen organizátory, ale i samotné porotce. 

Do pětičlenné poroty zasedl Tomáš Badura, žák 2. ročníku nástavbového maturitního studia, úspěšný reprezentant SŠSS v národních gastronomických soutěžích a zahraničních stáží v Německu, Irsku, Severní Koreji, učitel odborných předmětů Mgr. Jan Hruška, zástupce generálního sponzora fa MAKRO p. Lukáš Janda, zástupce KHS Mgr. Michaela Remešová, ing. Pavel Hon zástupce ČŠI. Čestným hostem se stal a pozvání přijal bývalý absolvent Petr Bláha, uznávaný člen kuchařských týmů v několika špičkových francouzských restauracích. Porota hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu. Garantem kuchařské soutěže byl starosta ÚMOb Ostrava-Jih Bc. Martin Bednář a z jeho rukou si letošní vítěz Štěpán Líbenek odnesl sladkou odměnu. „Na soutěž jsem se připravoval se strejdou. Moc jsem se těšil, že si zavařím jako Masterchef. A že jsem první …. to je paráda“, s úsměvem komentoval své 1. místo Štěpán. 

Vítěz soutěže, Štěpán Líbenek ze ZŠ Kosmonautů 15, Ostrava-Zábřeh, připravil kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty s bramborovou kaší a hráškovým pyré. Druhý skončil Tuan Luc Duc ze ZŠ Horymírová 100, Ostrava- Zábřeh s kuřecími prsíčky na vietnamský způsob.  Ze třetího místa se radoval Oliver Celerin ze ZŠ Srbská, Ostravy-Jih, který uvařil schwarzwaldskou kuřecí roládu s nivou a špenátem s pečenými bylinkovými brambůrky. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků odnesli upomínkové dárky a pamětní list.

Doprovodnou akcí bylo tradiční smažení Krakovských bramboráčků.
Připravila Hana Schwarzová.

www.ssss.cz

 

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv