Léto je plné barev, vůní i chutí. Jako samozřejmost k němu patří ovocné knedlíky. Nejprve jahodové, pak třeba meruňkové, následované těmi klasickými švestkovými sypanými mákem a cukrem, bohatě politými rozpuštěným máslem. Většinou na ně vzpomínáme v souvislosti s dětstvím, našimi prázdninami u babičky, jako na výsostnou pochoutku léta a časného podzimu. Aby také ne. Patří k české klasice na našem talíři.
Jestli se chcete dozvědět, jak na ně, aby se zaručeně povedly, například ty z bramborového těsta, zalistujte si ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou vydala společnost Knedlíky Láznička. Nebudete věřit, jak snadné to vlastně je. Ostatně že uvařit jakýkoli knedlík není nic složitého, vás autoři této ojedinělé publikace, přesvědčí jednoduše. Osou knihy jsou kromě rad, poznámek, návodů či doporučení především recepty na 144 knedlíků. Zjistíte, že se nevaří jen klasický knedlík houskový nebo bramborový, ale třeba také perníkový, čočkový, houbový, celerový, rozmarýnový… A z těch sladkých jmenujme kynutý makový knedlík se sušenými švestkami, nebo ty plněné kořeněnou hruškou či ostružinové s pařížskou šlehačkou...
Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička, k umění vařit dobré knedlíky poznamenal: „Kuchařka je koncipována tak, aby novým zájemcům o vaření knedlíků usnadnila první krok podrobnými praktickými návody s fotografiemi a aby sloužila i jako inspirace pro ty zkušené. Myslím si, že k české kuchyni knedlíky slané i sladké patří přesto, že se vedou polemiky o tom, jak moc nebo málo je jídlo z mouky zdravé. Nic se nemá přehánět, ale jednou za čas osvěžit jídelníček třeba právě těmi švestkovými knedlíky není nic proti ničemu. A není nic lepšího, než si jídlo vychutnat, mít z něj ten nejlepší pocit, užít si ho.“
Recept: Bramborové švestkové knedlíky
Suroviny: 12 švestek 700 g brambor 100 g hrubé mouky 150 g dětské krupičky 1 vejce špetka soli vlašské ořechy a med na ozdobení
Postup: 1. Ovoce omyjte a osušte, pecku ponechte uvnitř. 2. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a ještě teplé nastrouhejte najemno. 3. Přidejte krupičku, mouku, vejce a sůl. Důležité je pracovat rychle, aby knedlíky byly vláčné a kypré. 4. Těsto posléze vytvarujte do válečku. Vyválejte z něj placku a odkrajujte čtverečky velikostně odpovídající ovoci. Každou švestku či blumu zabalte tak, aby tloušťka těsta byla co nejmenší. 5. Vložte do osolené vroucí vody a vařte zhruba 15 minut. Ihned po vyjmutí z vody obalte každý knedlík v mletých nebo nasekaných vlašských ořeších. Při servírování na talíř pokapejte medem.
Tip pro milovníky tradice: Úplná klasika je podávat švestkové knedlíky s mletým mákem a cukrem polité máslem. Připravila Kateřina Šimková.
Množství domácích a zahraničních turistů v Praze se neustále zvyšuje a ani rok 2017 nebyl výjimkou. Loni Prahu navštívilo celých 7 650 000 osob a počet...