Související články
Aktuální situace podnikatelů v hotelnictví a pohostinství
Výsledky průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky.
02. 07. 2020
28. 11. 2019
V době, kdy se kuchař stává drahým a nedostupným zbožím, kdy náklady na pořízení slušně vybavené profi kuchyně jdou do mnoha milionů, provoz je svázán stovkami norem a kontrol a majitelům hotelů, restaurací a dalších provozů šediví vlasy z nedostatku personálu, přichází na trh komplexní, úsporné a kvalitní řešení. Společnost Gastromach představuje poprvé v ČR start upový projekt bez kuchyně, který ukazuje směr, kterým se bude ubírat část české i světové gastronomie
„Několik pečlivě vybraných zmenšených přístrojů, nejnovější technologie, jednoduché intuitivní ovládání, ergonomie, nabídka kvalitních, atraktivních jídel bez odpadu. To je smart projekt bezkuchyně,“ říká zakladatel startupu Jan Mach. „Nepotřebujete kuchaře, zkolaudovanou kuchyň, stavební úpravy ani digestoř, můžete vařit tam, kde se dosud vařit nedalo,“ podotýká.
Jeden z přístrojů například zvládne během 20 vteřin připravit snídaňovou kaši nebo míchaná vejce se šunkou, jiný automat servíruje za 2 minuty luxusní rumpsteak, který ani poučený gurmet nerozezná od majstrštyku šéfkuchaře. „Nehrajeme si na to, že s tímto řešením se dá dělat vysoká gastronomie. Ale v době, kdy řada restaurací raději vaří jen o víkendech, spousta provozů zavírá kuchyně a další pláčou nad tím, že hostům nemůžou nabídnout každý den stejnou kvalitu, přicházíme s konkrétním a dlouhodobým řešením,“ konstatuje Jan Mach.
Projekt bezkuchyně by chtěl nabídnout pomocnou ruku například penzionům, kavárnám, hotelům, sdíleným bydlením, studentským kolejím, závodním stravováním či provozům jako jsou čerpací stanice, rekreační střediska, kempy nebo úřady.
Firma Gastromach z Jeseníku bezmála tři desítky let přináší do české gastronomie chytrá a inovativní řešení ve velkých gastro provozech. Mezi její zákazníky, kteří vidí budoucnost v úspoře všech energií, vody či personálu, patří mimo jiné Amrest, Globus, Eurest, Sodexo, Škoda Auto, Iveco nebo Armáda ČR. Právě zkušenosti z obřích provozů stály u vzniku projektu bezkuchyně.
Připravil Pavel Vysloužil.
www.bezkuchyne.cz
Související články
Výsledky průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky.
02. 07. 2020
Nepřehlédněte