Menu

Podzimní gastronomické akce v Maďarsku

29. 08. 2023


Objevte nejlepší maďarské speciality a gastronomické festivaly, které spojují staletou tradici a nejnovější inovace.

Jestli je v Maďarsku něco lepšího než krásné památky, pak je to určitě místní kuchyně. Gastronomie hrála v maďarské kultuře vždy důležitou roli. Vyznačuje se jak tradicí
a inovacemi, tak kreativními nápady
a řešeními inspirovanými dědictvím mnoha staletí. V posledních letech prochází Maďarsko gastronomickou revolucí, při níž se používají vysoce kvalitní suroviny, které zachovávají dlouhou tradici maďarské gastronomie.

Od září 2023 má Maďarsko sedm restaurací s jednou
michelinskou hvězdou a dvě restaurace se dvěma michelinskými hvězdami. Sedm z devíti michelinských restaurací se nachází v Budapešti a poprvé se zde objevila i restaurace s dvěma hvězdičkami na venkově. Za zmínku však nestojí jen restaurace s michelinskou hvězdou – Maďarsko se může pochlubit více než šedesáti restauracemi zařazenými do mezinárodně uznávaného průvodce Michelin. Díky multikulturní historii a východoevropským vlivům nabízí Budapešť jednu z nejbohatších možností stravování.




Maďaři si říkají "národ jedlíků polévky". Zatímco v mnoha zemích jsou polévky odsunuty na vedlejší kolej jako předkrm, pro Maďary je tradicí, že pokud jste si k jídlu nedali misku polévky, tak jste nejedli. Rozlišují se však lehké zeleninové polévky a vydatnější polévky s masem a těstovinami. Ikonické gulášové a rybí polévky patří do druhé skupiny a v restauracích i doma se připravují v nesčetných variantách.




Z hlavních jídel se Maďarsko pyšní perkeltem, který se připravuje z pomalu vařeného hovězího nebo vepřového masa s paprikou, nebo dokonce kuřecím masem, pro které je charakteristický kuřecí paprikáš. V chladnějších měsících se podává plněné zelí, zatímco koncem léta je oblíbené lečo. Tradiční husté placky se mohou připravovat z čočky, brambor, hrachu, fazolí, zelí nebo dýně a podávají se s vejcem nebo nakrájenou klobásou, případně jen s krajícem chleba.




Svátek svatého Martina připadá na 11. listopadu a slaví se v celé zemi s velkými oslavami, protože je to poslední svátek před 40denním adventním půstem. Historicky byl tedy svátek svatého Martina dnem, kdy Maďaři zabíjeli, vařili a jedli vykrmené husy. A jako důstojný doplněk se v tyto dny tradičně poprvé ochutnávají mladá vína tohoto roku. Ochutnávku vín tradičně doprovázejí plesy, jarmarky a velké hostiny. Podle tradice zajišťuje konzumace husy na svatého Martina bohatství po celý rok a pití mladého vína dobré zdraví. Vinné sklepy a tradiční místní restaurace nabízejí zvláštní pochoutky těm, kteří chtějí uposlechnout této dobré rady. Mezi vyhlášené pokrmy patří husí polévka a pečená husa s dušeným zelím a bramborovými knedlíky.

Jedním ze symbolů našeho hlavního města je charakteristická kopule Budínského hradu, kterou poznáte už z dálky. V Budínském hradním paláci, který se tyčí nad Budínským hradním vrchem a dominuje panoramatu podél Dunaje, se koná jeden z nejprestižnějších festivalů vína v roce, Budapešťský festival vína. Milovníci vína budou moci opět ochutnat širokou nabídku bílých a červených vín a sektů z renomovaných maďarských vinařství. Čestným hostem letošního ročníku bude Jižní Amerika, která představí své charakteristické chutě a vůně. A když už jsme u těch chutí, na Gurmánském nádvoří se bude podávat řada prvotřídních jídel a fantastických pokrmů. Letos poprvé festival otevře veřejnosti také VIP terasu, která nabídne speciální zážitky a výhody pro VIP hosty.

7.-10. září 2023, Budínsky hrad, Budapešť
https://aborfesztival.hu/en

Balaton Wine & Gourmet Festival je největší gastronomickou akcí v rámci série akcí Veszprém-Balaton 2023 - Evropské hlavní město kultury, která se zaměřuje na kulturní dědictví regionu a země, vinařské tradice a stále zajímavější současnost a budoucí vývoj maďarské gastronomie. Největší gastronomický festival v regionu letos představí kulinářské speciality Francie a Argentiny spolu s klíčovými zástupci gastronomie regionu Balaton, který tvoří více než 50 restaurací a vinařství. Hosté si užijí rodinné aktivity, bezplatné ochutnávky, odborné workshopy a exkluzivní večeře od michelinských šéfkuchařů na jednom z nejkrásnějších míst v zemi, v kouzelném přírodním prostředí Veszprémského údolí.

21.-24.září 2023, Veszprém
https://www.bwg.hu/en

Dožínky v Tokaji-Hegyalji jsou jednou z nejstarších dožínkových slavností v Maďarsku, slaví se od roku 1932, tedy více než 90 let. Tokajské víno hrálo po staletí klíčovou roli při utváření maďarské národní identity. Cílem akce je propagovat tuto kulturní tradici a představit rozmanité společenské hodnoty světového kulturního dědictví v jedné z nejoblíbenějších turistických oblastí Maďarska, v Tokaji. Organizátoři se těší na třídenní oslavy ve dnech 6. až 8. října 2023 s heslem "bílé víno, rozmanitá kultura".

6.-8. října 2023, Tokaj
https://tokajszuretinapok.hu/index.php/en/

Dožínky v Hollókő jsou tradiční akcí, která se koná každoročně k radosti obyvatel obce i návštěvníků. Během slavnosti se předvádějí techniky lisování hroznů, podává se čerstvý hroznový mošt a ochutnává se také čerstvé ovoce. Pořadatelé se každoročně starají o kvalitní zábavu, na níž se podílí řada pódiových vystoupení, která baví návštěvníky. Vystupují zde lidoví tanečníci a tradicionalisté, kteří představují krásnou část své kultury. Na řemeslných trzích je možné zakoupit památky a na ty, kteří se chtějí bavit, čekají volné aktivity. Jednou z nejpůsobivějších scén festivalu je dožínkový průvod, který tradičně doprovází lidoví tanečníci a vozy tažené koňmi.

7. října 2023 Hollókő
https://visithungary.com/articles/old-village-of-holloko-and-its-surroundings

Festival červeného vína ve Villány je největší gastronomickou akcí ve vinařské oblasti Villány, která je známá jako vinařské město v Maďarsku. Po tři dny, od pátku do neděle, se budou konat akce na trase mezi vinnými sklepy ve Villány a hlavním náměstím, kde na návštěvníky kromě různých hudebních vystoupení, tradičních ukázek a dožínkového průvodu čekají kulturní a gastronomické speciality. Návštěvníci budou moci samozřejmě také ochutnat nejlepší vína regionu.

6. - 8. října 2023, Trasa mezi vinnými sklepy v blízkosti města a centrem města
https://villany.hu/en/

Piknik v Etyku nabízí každý měsíc velký výběr programů pro milovníky gastronomie a vína. Zpočátku se piknik konal čtyřikrát ročně: na jaře, v létě, na podzim a v zimě. Posledních několik let však Etyek nabízí jedinečnou atmosféru, jídlo, pití, kulturu a sportovní aktivity každý měsíc v roce. Akce stojí za návštěvu už jen kvůli skvělé atmosféře a skvělé společnosti, ale klíčovou roli v úspěchu festivalu hrají také programy. Tým Etyek Picnic se postará o to, aby děti i dospělí odjížděli s nezapomenutelnými zážitky. Víno, gastronomie, vytříbená lidová hudba a skvělá atmosféra čekají na každého, kdo navštíví Etyek piknik kterýkoli měsíc v roce.

Termín jedné z akcí: 14.-15.10.2023, Etyek
https://etyekipiknik.hu/en/

Festival čabajské klobásy je jednou z největších a nejoblíbenějších gastronomických akcí v Maďarsku, kde je středem pozornosti světoznámá čabajská klobása. Tato klobása je hungarikum, typický domácí výrobek chráněný Evropskou unií zeměpisným označením původu. Vzhledem k tradicím chovu prasat a zpracování vepřového masa v Békešské Čabě a oblibě čabajské klobásy je přirozené, že se ve městě pořádá festival s klobásovou tematikou.

19. - 22.října 2023, Bekešská Čaba
https://www.csabaikolbaszfesztival.hu/

Tradice oslav svátku svatého Martina se stává stále populárnější ve všech částech země a nejinak je tomu i v Bogáči, kde se na letošním Martinském jarmarku budou již počtrnácté ochutnávat nová lahodná vína a pokrmy z foie gras. Místní restaurace a dechovky budou na této vznešené akci nabízet širokou škálu jídel a nápojů. Svátek svatého Martina je posledním dnem před čtyřicetidenním adventním půstem, kdy je dovoleno dobré a bohaté jídlo a veselí. Ačkoli se postní tradice v zemi již příliš nedodržují, tradice svátku svatého Martina naopak rok co rok ožívají.

11.-12.11.2023, Bogács
https://bogacs.hu/index.php/en/tourism-and-leisure-time/programmes/periodic-big-events

Většina cizinců řadí maďarskou kuchyni mezi tři největší lákadla země. A to není překvapivé! Maďarská kuchyně je známá po celém světě a má jedinečně bohatý jídelníček. Vyplatí se ochutnat speciality z různých maďarských regionů: Budapešť sice překypuje úžasnými restauracemi, ale každý region má svou vlastní chutnou specialitu a zajímavou gastronomickou událost, kterou stojí za to na podzim prozkoumat. Těšíme se na vás!
Připravil Luděk Hladiš.

https://visithungary.com/cs
https://www.facebook.com/visithungary
Ihttps://www.instagram.com/visithungary/
https://www.tiktok.com/@visit_hungary

www.mojemadarsko.eu
www.cmok.eu
 

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv
festival krumlov 34
czech semicon
food art festival