Menu

Podzim v Libereckém kraji

30. 09. 2024

Český ráj na podzim: drahokamy, cyklovýlet a teplo v jeskyni

Podzim. Počasí se stává chladnějším, ze skříně už natěšeně vykukují kabáty a stoupá spotřeba čaje. Krajina se mění v čarovnou, romantickou a zároveň barevnou
a listy se strojí do oranžové, žluté či hnědé. Nejlepší čas k výletu do Českého ráje.

„Letošní léto bylo horké a pro mnoho z nás je chladnější podzimní počasí úlevné a mnohem příjemnější pro návštěvu zajímavých míst našeho kraje. Je toho mnoho, z čeho můžeme vybírat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči
a cestovní ruch Libereckého kraje.

Muzeum Českého ráje v Turnově je významnou kulturní institucí zaměřenou na historii, přírodu a tradiční řemesla regionu. Jeho chloubou je unikátní sbírka drahých kamenů a šperků, které Turnov proslavily po celém světě. Návštěvníci mohou obdivovat také historické expozice věnované životu v regionu, lidovým zvykům a tradičnímu kamenářství. Muzeum nabízí nejen bohatou sbírku artefaktů, ale také interaktivní výstavy a programy, které přibližují kulturní dědictví Českého ráje jak místním, tak turistům.

V Českém ráji mají také nejdelší dolomitové jeskyně v republice. Bozkovské jeskyně jako jediné tvoří vápnitý dolomit. Přístupných je 350 metrů chodeb a vnitřní teplota se trvale pohybuje okolo 8 °C.

V červnu 2016 se otevřely brány zrekonstruovaného Zámku Svijany, který tak získal stejnou podobu, kterou se pyšnil na přelomu 17. a 18. století, kdy patřil rodu Valdštejnů. Děti tu čeká hra Arcane, která provede zámkem a jeho historií.

Podzim je také nejhezčím časem pro návštěvu Riegrovy stezky. Její trasa provede po pravém břehu řeky Jizery a přes přírodní rezervací Údolí Jizery u Semil a Bítouchova. Stezka je vhodná i pro děti, zažijí tu totiž nejedno dobrodružství. K vidění tu jsou studánky, skály, vyhlídky i hydroelektrárna.

Podzim v sedle kola? Cyklotrasa z Lomnice nad Popelkou do Košťálova a zpátky vede klidnými vesnicemi a krásnou přírodou. Středně náročná třicetikilometrová trasa je ideální pro rekreační cyklisty. Je dobře značená a nabízí několik příležitostí k zastavení, odpočinku nebo občerstvení, což z ní činí skvělý cíl pro rodinný výlet nebo příjemný den strávený v přírodě.

Další zajímavé tipy se nalézají na odkazech @regionliberecwww.cesky-raj.info a na českorájských sociálních sítích


Pod libereckými Lidovými sady není protiletecký kryt. Průzkumy odhalily jen staré šachty

Na tajemné zasypané podzemní prostory narazili dělníci v srpnu během rekonstrukce libereckého kulturního centra Lidové sady. Podle dostupných informací bylo možné, že jde
o protiletecký kryt z druhé světové války a bylo potřeba vše bedlivě probádat.

„Po objevení otvorů do možných podzemních prostor pod objektem Lidových sadů jsme postupovali podle zákona. Vzhledem k informacím, které jsme měli z historických pramenů, jsme museli počítat s možností protileteckého krytu z druhé světové války. Přizvaní pyrotechnici však tento předpoklad nepotvrdili, což máme doložené odbornou zprávou. Rekonstrukce Lidových sadů tak pokračuje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Stavební firma objednala pyrotechnický průzkum. Na místo dorazili pracovníci Severočeského muzea v Liberci, aby pomohli odhalit taje podzemí a prokázat, zda jde o kryty či ne. Průzkum prokázal, že výkop pod podlahou hlavního sálu představuje větrací šachtu; druhý objev na terase pak je pozůstatkem vodovodní či kanalizační šachty. Nyní tak lze vyloučit existenci protileteckého krytu napojeného na budovu Lidových sadů; soupis z roku 1945 však dokládá, že kryt o délce 45 metrů se nalézá pravděpodobně pod parkem, nebo částečně pod zahradou kulturního centra. 

 

Na rybníku Věžák v Českém ráji vystupují skály přímo z hladiny

Skalními městy je proslulý Český ráj. Na několika z nich se skály potkávají s vodními plochami
a pravděpodobně nejkrásnějším takovým místem je Věžický rybník, řečený též Věžák. Zdejší skály totiž vystupují přímo z jeho hladiny. Nejvíce vyhledávanou skálou je Vodní skála na jeho jihozápadním břehu, jejíž vrchol je dostupný lezeckou cestou z vody i z druhé strany pěšky.

„Právě v místech, kde je voda, ať už horské potoky, říčky nebo pod horami rybníky, je v teplých dnech nejlépe. A když je okolo krásná příroda, samo o sobě to ke krásnému zážitku stačí. Není třeba víc,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.Věžický rybník je součástí území zvaného Podtrosecká údolí, které zahrnuje rybníky a vodní toky v kaňonovitých údolích lemovaných pískovcovými skálami. Kdo tu poputuje z Borku, navštíví postupně rybníky Rokytnický, Hrudka, Vidlák, Krčák a přes Věžák dojde k rybníku Podsemínskému a na Nebákov. Na rybnících se lze setkat s pestrým společenstvím ptáků a dalších vodních živočichů. Hnízdívá tu labuť velká, potápka černokrká i malá, potápka roháč, kachna divoká, polák velký, polák chocholačka, čírka modrá i obecná. Žijí tu i ledňáček říční, lyska černá a slípka zelenonohá. Z pěvců se tu vyskytuje strnad rákosní, rákosník obecný i velký. V dobách ptačích tahů na jaře i na podzim se objevuje volavka popelavá a dravci moták pochop a orlovec říční. V místních mokřadech roste mnoho zajímavých rostlin, například ďáblík bahenní, rosnatka okrouhlolistá, bledule jarní, kosatec žlutý i žebratka bahenní. V okolních dubohabřinách a bučinách lze narazit na přesličku největší, okrotici bílou, kyčelnici devítilistou, hasivku orličí, vřes, borůvku a další rostliny. Malebné sousedství Věžáku a pískovcových skal učarovalo i autorům filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Právě na skále za rybníkem se Vašek poprvé seznamuje s horolezeckým sportem.

Rybník Věžák se nachází v samém srdci Českého ráje. Po značených turistických trasách a cyklotrasách je od něj možné vyrazit na Trosky, do Hruboskalského skalního města, k Pekařově bráně nebo na hrad Kost.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/ 
www.instagram.com/libereckykraj/

 

 

 



Archiv