Menu

Plameňáci nečekaně přistáli v laguně Nin

16. 10. 2024

Obyvatele Ninu překvapila mimořádná událost, neboť do zátoky znenadání přilétla největší skupina plameňáků, jaká kdy byla v Chorvatsku k vidění.  Plameňáci opět dorazili do oblasti Ninských salin, jako drazí turisté, kteří mohou přicestovat, ale také ne.   

photo_marija_dejanovic_9

Neobvyklí ptáci přiletěli pouhý den po ekologické akci pozorování ptáků, pořádané již 15. rokem. Zmíněná akce se poprvé pořádala v roce 2010 a motivací k jejímu konání bylo ocenění EDEN, které Nin v té době získal a zařadil se do rodiny stovky „Evropských excelence destinací“, čímž se stal jedním z nejkrásnějších míst udržitelného cestovního ruchu v Evropě. Ve spolupráci s ornitology, školami a občany se od té doby v Ninu rozvíjí pozorování ptáků.  Výše zmíněné aktivity vyústily v publikaci „Příručka pozorování ptáků v laguně Nin“, jejímž cílem je zvýšit znalosti a péči o ptačí svět a utvářet tzv. turistický produkt pozorování ptáků. Letošní růžoví opeření návštěvníci přiletěli ve stejných skupinách po 13, vlastně 6 párech a jednom jedinci navíc. Tito úžasní ptáci jsou starší, což je patrné z jejich červených křídel a růžového peří na zádech, neboť patří do skupiny tzv. evropských plameňáků, kteří mají běžně světlejší peří. Mezi těmito opeřenými přáteli je pravděpodobně i jeden z nich, který již pobýval v jedinečné chorvatské laguně v Ninu.

I tentokrát plameňáci překvapili a potěšili obyvatele Ninu, stejně jako přítomné turisty, kteří zvědavě pozorují krajinu a zachovalou přírodní oázu Ninského zálivu. Plameňáci jsou zde vítanými hosty – tito exotičtí ptáci navštívili lagunu Nin již popáté. Poprvé sem plameňáci přiletěli v listopadu 2015. Následující rok, v září a říjnu 2016, se v zátoce zdrželo mládě plameňáka po dobu jednoho měsíce.  Na začátku září 2017 přistály v laguně tři páry plameňáků. Šest jedinců přiletělo krátce před známou velkou povodní, jejíž ničivá síla způsobila Ninu obrovské škody, ale plameňáci během povodně zůstali v rákosí na Královnině pláži, a když se počasí uklidnilo, vrátili se do oblasti salin, kde byl pro ně dostatek potravy, a zůstali tam dva měsíce. V únoru 2022 překvapil obyvatele Ninu pouze jeden plameňák, který zůstal v bažinaté oblasti u Královniny pláže jen několik dní. Největší skupina plameňáků navštívila Nin v letošním roce. Traduje se, že plameňáci přijímají potravu z mokřadů a živí se mimo jiné raky ze slaných bažin, což ovlivňuje barvu jejich těla. Vylíhlá mláďata mají bílé peří, které s růstem sílí. Existuje možnost, že vzhledem k nadcházejícím klimatickým změnám budou exotičtí plameňáci každoročně znovu přilétat na krátký či delší pobyt do laguny Nin jako na přestávku na své cestě do zimovišť. Zveme všechny návštěvníky, aby prožili vzrušující okamžiky, pozorovali a fotografovali plameňáky, nerušili je, ale užili si pohled na neobvyklou scenérii z bezpečné vzdálenosti!


Nin – „must to go“ destinace pro pozorování ptáků
Ornitologická oblast laguny Nin a širší oblast Ninu je domovem 240 různých druhů ptáků, kteří těší milovníky přírody a přátele ptáků po celý rok. Po patnácti letech propagace Ninu jako ptačí destinace je město připraveno na pozorovatele ptáků, protože tato propagační kampaň představuje nepřeberné množství ptáků, kteří si lagunu vybrali za svůj dočasný nebo trvalý domov. V Ninu lze během roku pozorovat více než polovinu ptačí populace žijící v Chorvatsku.Nin se svými mělkými břehy a mokřady představuje velkou hodnotu pro Chorvatsko, Evropu i svět. Na světě je jen málo takových biotopů, jaké se nacházejí v Ninu, a jsou mimořádně ohrožené, protože jsou pod tlakem rozvoje cestovního ruchu zaplňovány, čímž ptáci přicházejí o prostředí nezbytné pro své přežití a je jim upírána možnost prodloužit si život a zvýšit počet opeřené populace. Nin je destinací, v které se vyvíjí turistický produkt pozorování ptáků neboli „birdwatching“, který je ve světě poměrně populární. Chorvatsko představuje pro 10 milionů ornitologů registrovaných v různých klubech po celém světě dosud neobjevenou oblast. Nin a Chorvatsko spolu s dalšími ornitologickými rezervacemi zaujímají na mapě světa speciální místo na trhu v oblasti rozvoje udržitelného birdwatchingového cestovního ruchu, který se díky svým specifickým rysům řadí také do skupiny prémiové poptávky a udržitelného rozvoje.

Nin se již stal „povinnou“ destinací pro pozorování ptáků v Chorvatsku. Navštivte odkaz: https://www.nin.hr/pdf/nin-ptice.pdf na kterém najdete „Příručku o ptácích laguny Nin“, a také údaje o několika známých i méně známých druzích, jako jsou plameňáci, zdržující se v laguně. Příručka obsahuje také přehled názvů všech 240 druhů ptáků, které můžete v průběhu roku pozorovat v širší oblasti Ninu. Na YouTube můžete na odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=n_KcpfAvhGc zhlédnout film s názvem „Pozorování ptáků v Chorvatsku – pisila čáponohá“ (4“00). Video představuje pozorování ptáků v Chorvatsku a Ninu a ukazuje prostředí a hnízdění tohoto ohroženého královského ptáka, který v laguně vychovává svá mláďata pro jejich přežití.
Připravil Luděk Hladiš, foto Marija Dejanović.

www.nin.hr



Archiv