Související články
Udělejte si ten nejlepší hovězí steak
Máte chuť na to ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Prvotním předpokladem dokonalého steaku je správný...
10. 08. 2018
30. 10. 2018
Letos jsme oslavili hned dvě významné události. Od obou z nich uteklo již sto let. Vznik Československa a konec I. světové války. A právě 28. říjen a život za první republiky jsme si připomněli na znojemské Přímce zajímavou výstavou. K vidění zde byla slavnostní tabule, ke které usedli významní muži 28. října. Podávala se vejce Benedikt, křepelčí polévka s domácími nudlemi, vídeňský řízek s bramborovou kaší, švestkové knedlíky sypané mákem, Masarykovy suchárky a vídeňská káva.
Prezident Masaryk nebyl, co se týče jídelníčku, příliš vybíravý. Dalo by se říci, že byl nenáročný, skromný strávník. V oblibě měl tradiční česká jídla. Největší slabost měl pro již zmiňované švestkové knedlíky a kvalitní zrnkovou kávu.
Na Vánoce nesmělo v Lánech chybět cukroví, které prý dělávala již jeho maminka – jednoduchá máslová kolečka s ořechy obalená v cukru. Postupem času se pro něj vžilo označení Masarykovo cukroví či Masarykovy suchárky. K snídani nebo jako předkrm si rád dopřával vejce Benedikt. A právě tyto poslední dva recepty vám přinášíme jako inspiraci pro sváteční chvíle.
MASARYKOVO CUKROVÍ
150 g vlašských nebo lískových ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžíce kakaa
1 žloutek
moučkový cukr na obalení
Jak na to:
Ořechy namočte alespoň na 2 hodiny do studené vody. V míse smíchejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Do těsta zapracujte celé osušené ořechy (lískové nejprve zbavte slupky a pak namočte). Vytvarujte válečky o průměru cca 4 cm a nechte v lednici přes noc ztuhnout. Z válečků nakrájejte kolečka o síle asi půl centimetru a na vymazaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu je pečte v předehřáté troubě 5-8 minut na 180 °C. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.
VEJCE BENEDIKT
Improvizace při přípravě vejce Benedikt by neměla být bezbřehá – v podstatě se připouští pouze v případě pečiva. Nejautentičtěji se jeví anglický muffin, ale přijatelný je i toastový chléb nebo jiné kvalitní bílé pečivo.
Začněte přípravou holandské omáčky, ta je nejnáročnější. V menším hrnci přiveďte k varu dvě lžíce bílého vína, dvě lžíce vody, lžičku vinného octa a špetku pepře. Vařte, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří, pak odstavte a nechte zchladnout. V nerezové míse prošlehejte dva žloutky se zredukovanou tekutinou, mísu posaďte na vodní lázeň a šlehejte, dokud nevznikne hustá omáčka, bude to trvat tak pět minut. Poté mísu sundejte a za stálého šlehání do ní pomalu přilévejte 100 g rozpuštěného másla. Výslednou chuť dolaďte pár kapkami citrónové šťávy, solí a pepřem.
Pečivo rozkrojte a řeznou stranou na sucho opečte, plátky kvalitní šunky od kosti opečte na kousku másla, vejce rozklepněte do hrnce s vroucí vodou a lžící octa, po čtyřech minutách ho vylovte děrovanou naběračkou. Pak už jen kompletujte: pečivo, šunka, vejce, omáčka…
Připravila Kateřina Kotoučová.
www.sousoszn.cz
Související články
Máte chuť na to ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Prvotním předpokladem dokonalého steaku je správný...
10. 08. 2018
Nepřehlédněte