Související články
Byliny nejen v naší kuchyni
15. 11. 2018 se v prostorách školy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. uskutečnil v rámci dne otevřených dveří maturitní projekt Byliny...
23. 11. 2018
09. 11. 2020
Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.
Med v kuchyni
Na rozdíl od jiných vitamínových zdrojů má med širokou škálu použití. Lze ho použít samotný nebo jako sladidlo do čaje, kávy nebo při vaření, jako náhrada bílého cukru. „Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin, VŠCHT Praha.
Vitamíny a minerály
Účinky medu na naše zdraví jsou opravdu všestranné. Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek i vitamínů. Med obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, různé vitamíny, minerály, enzymy a aminokyseliny. Je zde zastoupeno poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku. Med je dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny A, B, D, E, H, K.
Pomocník při rýmě a nachlazení
Draslík, který je v medu obsažen, pomáhá při chřipce a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. „Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Obsahuje optimální poměr bílkovin a minerálních látek, vitamínů, železa, kalcia, fosforu a rostlinných silic, které jsou nezbytné pro správný chod imunitního a trávícího systému. Působí antisepticky, protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání onemocnění dýchacích cest a horečnatým onemocněním,“ vysvětluje Milan Špaček, medový sommeliér a majitel firmy Medokomerc.
Hubnutí a detox organismu
Vitamín C zvyšuje funkci jater, urychluje metabolismus, posiluje imunitu, pomáhá při detoxikaci organismu a pomáhá při hubnutí. Účinný je ale i v případě zažívacích potíží nebo při problémech s trávením, pomáhá také při nemocích jater, žlučníku a zánětu tlustého střeva a má silné antibiotické účinky.
Další léčebné účinky
Železo, které je obsažené v medu, zlepšuje krvetvorbu. Med pomáhá také při nespavosti, jelikož zlepšuje kvalitu spánku. Mezi méně známé účinky medu patří také, snižování krevního tlaku, regulace cholesterolu v krvi a hojení menších popálenin a úrazů.
Med v kosmetice
Díky svým regeneračním a zklidňujícím účinkům si našel med své místo i v kosmetickém průmyslu. Medová kosmetika je vhodná pro všechny typy pleti. Med vyživuje a hydratuje pokožku, ničí bakterie, má silné čistící účinky a bojuje proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pleti. Velmi populární jsou zejména medové balzámy na rty, medové zábaly a masáže, medové pleťové a vlasové masky, hydratační krémy, které dodávají pleti i vlasům svěží vzhled a jas.
Připravila Barbora Tamchynová.
www.medokomerc.cz
Související články
15. 11. 2018 se v prostorách školy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. uskutečnil v rámci dne otevřených dveří maturitní projekt Byliny...
23. 11. 2018
Nepřehlédněte