Související články
Zelí přichází s podzimem
Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou...
24. 09. 2019
01. 01. 2025
Vážení přátelé, partneři a příznivci České barmanské asociace, úvod Novoročního pozdravu si dovolím, jako již tradičně, věnovat komentáři aktuální situace, přičemž jeho celkové vyznění se v posledních letech obsahově příliš nemění, a nejinak tomu bude i tentokrát. Bohužel, nebo bohudík? No, spíš bohužel.
Obor pohostinství od covidové pandemie až na výjimečné epizody neopouští těžkosti a obecně negativní nálada. Stesky gastronomů jsou podloženy nezpochybnitelnými daty. Ve všech měsících uplynulého roku zaznamenaly jejich tržby meziroční pokles. Korunu všemu nasadilo povodňové září s poklesem o desítky procent. Uvedený trend se týká všech typů gastronomických podniků s výjimkou kaváren, nejhorší dopad ale současný vývoj má na noční barový a klubový život. Čím dál více lidí si zkrátka odepře večerní posezení a zábavu ve společnosti, což nejvíce platí o mladší generaci.
Bojem o přízeň hostů ale těžkosti podnikatelů v gastronomii nekončí. Více než dvě třetiny z nich vidí jako zásadní překážku pro rozvoj svého byznysu v nastávajícím roce vysoké náklady na pracovní sílu, její nedostatek pak více než 60 procent. Větší polovina podnikatelů je nespokojená se značnou administrativní a regulatorní zátěží. Východisko této reality je nejisté. Někdo ji v roce 2025 ustojí, někdo byznys zredukuje či pozmění jeho koncept směrem k lepší ekonomické a provozní udržitelnosti, někdo úplně skončí. Mě osobně však neopouští víra v to, že kdo dělá svou práci poctivě, srdcem a ve složitějších časech k tomu přidá nezbytnou porci kreativity, ten se úspěchu nakonec dočká. Proto tým České barmanské asociace odpovědně pracuje dál. Stále se soustředí na součinnost při výchově mladých gastronomických talentů, pořádá pro ty nadanější z nich soutěže a pro jejich pedagožky a pedagogy uznávané a do posledního místa naplněné vzdělávací akce, vyvoláváme diskuzi o rozkolu mezi úrovní absolventů a požadavky jejich budoucích zaměstnavatelů.
V roce 2024 se nám podařilo uspořádat další ročník Czech Bartenders League a Czech Flair League nebo reprezentovat na soutěžním pódiu i v zákulisí World Cocktail Championship. Blyštivým úspěchem uplynulého roku je vítězství Martina Vogeltanze na Mistrovství světa v přípravě nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink. Velice nás těší přízeň našich skvělých partnerů, s nimiž se nám daří nejenže nalézat různé formy spolupráce, ale také ji rozvíjet a prohlubovat – toho si nesmírně vážíme.
Milí přátelé, děkuji, že jste s Českou barmanskou asociací na jedné lodi při její misi dlouhodobě kultivovat tuzemskou gastronomii. Přeji vám inspirativní a úspěšný rok 2025.
Prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
www.cbanet.cz
www.iba-world.com
Související články
Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou...
24. 09. 2019
Nepřehlédněte
MagniProtect antivirové a antibakteriální matrace, toppery, prostěradla a polštáře s technologií ViroStop zabraňují šíření COVID-19.
10. 11. 2020