Související články
Česká chuťovka – potravina, která se nevyhazuje
Soutěž o značku „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA“ vstupuje letošním 11. ročníkem do druhé dekády...
21. 05. 2019
11. 06. 2020
Celé generace obyvatel Nového Města pod Smrkem i turistů, kteří do této jizerskohorské oblasti míří, ochutnávají a v lahvích si domů odnášejí místní specialitu: železitou kyselku. Minerální prameny tu vyvěrají na levém břehu Ztraceného potoka v údolí mezi Měděncem a Sviňským vrchem. Volně přístupný je pouze nejvydatnější a Novému Městu nejbližší pramen Novoměstské kyselky. www.nmps.cz
„Oblast, kde vyvěrá Novoměstská kyselka, je známá, přesto nepatří k místům, kam by mířily davy turistů. Lze ji proto doporučit zejména výletníkům, kteří rádi objevují nové cíle,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Vypráví se, že k objevu zdejší hydrogenuhličitanové kyselky došlo náhodou v roce 1780. Jako nálezce je uváděn novoměstský kovář Johann Nepomuk Legler, který objevil pramen kyselky při návratu z práce, když scházel údolím Ztraceného potoka.
O tom, že novoměstská kyselka však už mohla být známá již mnohem dříve, ale svědčí několik pověstí. Jedna z nich vypráví, že zázračná voda z místních lesů ochránila obyvatelstvo nedávno vzniklého městečka před těžkou morovou epidemií v roce 1598. Jelikož většina místních pověstí mívá pravdivé jádro, lze se domnívat, že voda z horního toku Ztraceného potoka byla známá o téměř 200 let dříve, než ji objevil kovář Legler.
Kyselka má osvěžující chuť. Díky své vysoké perlivosti a malé mineralizaci vydrží čirá v lahvi velmi dlouho. Prameniště, z něhož si lidé kyselku odnášejí, bylo několikrát zastřešeno; současná podoba altánku pochází z roku 1937.
Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.
Připravil Jan Mikulička.
www.liberecky-kraj.cz
www.nmps.cz
Související články
Soutěž o značku „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA“ vstupuje letošním 11. ročníkem do druhé dekády...
21. 05. 2019
Nepřehlédněte
„Cílem celostátní soutěže Vesnice roku není najít vítěze, ale stmelit lidi v obcích a podporovat je,“ souhlasí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová...
22. 09. 2019
Do hotelů, penzionů a kempů v Česku přijelo téměř 6 milionů hostů.
10. 11. 2020