V moderně vybaveném Gastrocentru Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce koncem dubna se měli žáci 3. ročníku oboru Hotelový a restaurační provoz možnost seznámit s japonskou kulturou stravování.
Kuchař a milovník jídla původem z Tokia Yuki Kanawa, stipendista na Ostravské univerzitě, a Martina Wrliková, studentka OU s vášní pro japonskou kuchyni, předvedli přípravu několika typických japonských jídel - Okonomiyaki a Misou Shiru, Tamagoyaki a Onigiri. Akce byla připravena ve spolupráci s Česko-japonským kulturním centrem v Ostravě.
Okonomiyaki – druh zelné placky, která patří mezi tradiční jídla japonské kuchyně. Někdy se jí přezdívá také japonská palačinka nebo japonská pizza. Mezi základní ingredience k přípravě patří bílé zelí, vejce a mouka.
Misho shiro – tradiční japonská polévka.
Tamagoyaki – typ japonské omelety, která se vyrábí válením několika vrstev smažených rozšlehaných vajec.
Onigiri – japonské jídlo konzumované hlavně jako svačina nebo rychlé občerstvení. Jde o vařenou rýži zformovanou obvykle do tvaru koule nebo trojúhelníka a zabalenou do listu nori. Připravila Hana Schwarzová.
První ročník akce Zpěvná Šumava, která se koná 20. – 22. dubna v malebných Kašperských Horách, nabídne mimořádný hudební zážitek: Čtyři pěvecké sbory ve...