Připomínkou tradičních jarních prací v Rožnově pod Radhoštěm ožije v sobotu 18. května Valašská dědina. V areálu se budou předvádět činnosti spojené především s domácími pracemi kolem chalupy a v zemědělství. „Při májové procházce Valašskou dědinou se setkáte s hospodyněmi a hospodáři, kteří vám rádi otevřou chalupy, a vy budete moci přihlížet dříve běžným činnostem, které se dnes již většinou z našich životů vytratily, jako např. střiž ovcí, zpracování ovčí vlny, kutí koní, pletení košů, výroba provazů, opravy plotů či bělení prádla. Zavítáme i do kuchyně, kde se bude odstřeďovat mléko, stloukat máslo, zpracovávat tvaroh a připravena bude ochutnávka pokrmů. Chybět nebude vystoupení folklorního spolku Jasénka,“ pozval Jindřich Ondruš, ředitel muzea. V letošním programu Jaro na dědině se můžeme těšit na baču, který v kolibě z Černé hory bude vyrábět ovčí sýr. K vidění bude zpracování pohanky v pohankovém mlýně a připravena bude ochutnávka tradičních jídel, například pohanková jídla či šrotové pagáče. Na stánisku z Rákošového ovce Valašky shodí vlnu, kterou budou hospodyně hned zpracovávat až po její spřádání na kolovratu. Návštěvníci si sami budou moci vyzkoušet odstřeďovat mléko, následně stlouci a ochutnat voňavé máslo. Hospodyně budou šít košile, plést, pracovat na zahrádce, a jestli sluníčko dovolí, budou na louce bělit prádlo. V dalších chalupách a podsíncích potkáte zručné řemeslníky, např. košíkáře, kováře a můžete se přiučit, jak se správně kuje kosa a která užitečná bylinka roste v našem okolí. Své produkty a rady nabídnou včelaři z Českého svazu včelařů, výrobci přírodních mýdel, chovatelé koz z místní farmy Zerlina a další odborníci. Těšit se můžeme na vystoupení folklorního souboru Jasénka v 11.00 a 14.00.
PROGRAM POŘADU: 9.00 – otevření areálu Valašské dědiny 9.00 – 17.00 oživené chalupy, ukázky tradiční rukodělné výroby, jarní práce, ochutnávky tradičních valašských pokrmů, drobný prodej domácích produktů. 11.00 – 14.00 v prostoru nad vahadlovou studnou účinkuje soubor Jasénka 17.00 – ukončení programu Připravila Pavlína Polášková.