Menu

Jarní zrození bylinek

01. 04. 2019

Známe je dlouho.dob, kdy si pravěký hodovník utrhl, nejspíš mimoděk, ke své pečeni kousek traviny či zeleného listu. A vida!  Zachutnalo mu to, a od té doby začal onu rostlinu vyhledávat a svoje sousto si vylepšoval pravidelně. Ochutnával i další, jeho repertoár zelených ochucovadel se rozšiřoval. Poté začal ony rostliny pěstovat, aby je měl vždy po ruce. Později zřejmě přišel i na to, že je mu po nich lépe. Objevil tak i jejich léčivé účinky.

Takhle nějak mohlo vzniknout bylinkářství, které položilo prazáklad k dnešní situaci. Zhusta totiž nyní narazíte v restauracích, nebo koutech přilehlých zahrádek, mnohdy v bedýnkách po velkých vínech, na mini políčka s více či méně druhy bylinek. Svěže zelených, mámivě vonících, na talíři potom příjemně oživujících základní chuť pokrmu.

Přicházejí s Velikonocemi, někdy dříve, jindy se o týden dva zdrží, podle počasí a termínu pohyblivých jarních svátků.  Ale v nádivce k pečeni nesmí tradiční kopřiva chybět nikdy.

Repertoár bylin se během staletí rozrostl, možnosti cestování obchodníků přinesly nové, nám kdysi neznámé druhy. Nechme teď stranou exotická koření, která bývala k použití jen v kuchyních panstva a bohatých měšťanů. Zmiňme ty, které byly a jsou doma u nás, a jež znal najít či vypěstovat každý chalupník.

Medvědí česnek, už řečené kopřivy, pažitka, ty se objevují jako jedny z prvních. Petržel, libeček, kopr, majoránka, bez těch si nedovedeme naši kuchyni představit. Co by byla třeba zabíjačka bez majoránky! Rozmarýn, k rybám či masům je další ranou jistoty. Připište ještě kerblík a mátu, oboje zaznamenalo velký comeback. A tymián? Ten sice není původem zdejší, dobře ho suplovala mateřídouška. Nebo to je obráceně? Ostatně, to je lhostejné, jsou to příbuzní. Ještě je tu bazalka, další imigrant. Bylin a koření je celá řada, a to nepočítám ty, které přinesla expanze kuchyní asijských.

Proč to vlastně vůbec zmiňuji? Vždyť byliny všichni známe a součástí našeho jídelníčku jsou – dnes už povýtce v čerstvé formě – vlastně celý rok. Právě díky zahrádkám i truhlíkům na balkónech bytů. Své odvedly také umělé světlo, hydroponie i aeroponie. To všechno je pravda, ale první sklizeň svěže zelených, ve vůni i chuti silou jarního slunce probuzených a umocněných na druhou, ta má mimořádné kouzlo a jistou mystiku. Díky za všechny pěstitelské vymoženosti, to bez dalšího! Se vším respektem k nim však, tak, jak chutnají bylinky právě v jarních dnech, na to si budeme vždy muset pokaždé rok počkat.

Jak by se vám líbil takový uzený úhoř s libečkovým krémem a vlažným žloutkem v restauraci na malém letišti nedaleko obou Boleslaví?

Připravil Milan Ballík.

www.czechspecials.cz

 

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv