Menu

Jarní menu z Valašska vhodné i na velikonoční stůl

27. 03. 2022

Jarní čas s sebou přináší barvy, začíná kvést zlatý déšť a pomalu vše zelená.  Čerstvý jarní vánek má svěží vůni a sluneční paprsky v nás navozují novou etapu, chuť inovovat, zdobit. Na jaře máme chuť rovněž zpestřovat jídelníček. Snažíme se zařazovat čerstvé, svěží a lehké ingredience. Toužíme o očištění nejenom našich domovů, ale i našeho těla. A tak jako jsou barevné Velikonoce může být barevný i náš stůl. Velkým pomocníkem, který je nejenom zdravý, ale i chutný a dodá nám vítanou energii je beze sporu špenát. Proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila jeden recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.

„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí.  „Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková. 

Velikonoční menu

Špenát s kysanou smetanou z Valašska
Snadné / 45 minut / pro 2 osoby

Ingredience:
400 g mraženého špenátu
200 g Kysaná smetana z Valašska
80 g sýru Niva
1 cibule
3 stroužky česneku
1 l studeného vývaru
Olej
1 vejce
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
mletý pepř, sůl

Příprava:
1. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou
    cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme
    připraveným vývarem.
2. Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem
    a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
3. Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme.
    Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme,
    odstavíme a vmícháme vajíčko.
4. Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny
    Valašské Meziříčí a dochutíme.
5. Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou
    nebo i samostatně.

Velikonoční beránek  
Snadné / 90 minut

Ingredience
3 vejce
150 g cukr moučka
550 g Valašské Kyšky
3 dl oleje
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu

Příprava
1. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny.
2. Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou
    mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady.
3. Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu
    a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme
    a vysypeme moukou.
4. Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů
    a pečeme zhruba 60 minut.
Připravila Kateřina Gorškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Nepřehlédněte


Ze světa

Nový Israel Bike Trail

Na propagaci aktivit cestovního ruchu v izraelské poušti byl zaměřen workshop pořádaný Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou a cestovní kanceláří Allround...

08. 03. 2019

číst dál


Doprava

Virtuální realita na palubách Air France

Air France testuje unikátní zábavní systém s virtuální realitou. Skládá se brýlí, tzv. headsetu, díky kterému si uživatel může užít 3D a 2D filmy nebo seriály...

15. 09. 2017

číst dál


Archiv
festival krumlov 34
czech semicon
food art festival