Související články
Kuchaři v zimě nespí
Zatímco restaurace ve městech odpočívají po boomu okolo konce roku, na horách to vře.
28. 02. 2018
27. 03. 2022
Jarní čas s sebou přináší barvy, začíná kvést zlatý déšť a pomalu vše zelená. Čerstvý jarní vánek má svěží vůni a sluneční paprsky v nás navozují novou etapu, chuť inovovat, zdobit. Na jaře máme chuť rovněž zpestřovat jídelníček. Snažíme se zařazovat čerstvé, svěží a lehké ingredience. Toužíme o očištění nejenom našich domovů, ale i našeho těla. A tak jako jsou barevné Velikonoce může být barevný i náš stůl. Velkým pomocníkem, který je nejenom zdravý, ale i chutný a dodá nám vítanou energii je beze sporu špenát. Proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila jeden recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.
„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí. „Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková.
Velikonoční menu
Špenát s kysanou smetanou z Valašska
Snadné / 45 minut / pro 2 osoby
Ingredience:
400 g mraženého špenátu
200 g Kysaná smetana z Valašska
80 g sýru Niva
1 cibule
3 stroužky česneku
1 l studeného vývaru
Olej
1 vejce
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
mletý pepř, sůl
Příprava:
1. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou
cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme
připraveným vývarem.
2. Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem
a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
3. Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme.
Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme,
odstavíme a vmícháme vajíčko.
4. Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny
Valašské Meziříčí a dochutíme.
5. Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou
nebo i samostatně.
Velikonoční beránek
Snadné / 90 minut
Ingredience
3 vejce
150 g cukr moučka
550 g Valašské Kyšky
3 dl oleje
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu
Příprava
1. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny.
2. Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou
mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady.
3. Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu
a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme
a vysypeme moukou.
4. Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů
a pečeme zhruba 60 minut.
Připravila Kateřina Gorškov Řeháková.
Související články
Zatímco restaurace ve městech odpočívají po boomu okolo konce roku, na horách to vře.
28. 02. 2018
Nepřehlédněte
V pražské restauraci Blatnice proběhla degustace vín Blatel.
02. 06. 2019
Día del Flamenco, Den flamenka, to je 16. listopad, kdy bylo v roce 2010 flamenco zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Česká republika se připojí...
18. 09. 2017