Menu

Jan Dinstpír z baru Cobra Barmanem roku

09. 06. 2024

Barmanem roku 2023 se v úterý 4. 6. 2024 stal Jan Dinstpír z pražského baru Cobra. Rozhodlo o tom finále 15 nejlepších barmanů Czech Bartenders League, které bylo hlavním bodem programu eventu Abzac hands up! pořádaného Českou barmanskou asociací. Navštívilo ho 850 hostů.

„Nevzali mě na DAMU, tak předstírám míchání drinků v baru Cobra,“ píše o sobě na Instagramu 27letý barman Jan Dinstpír. Od čerstvého Barmana roku 2023 je to hezká nadsázka. Mezi top 15 Czech Bartenders League se v úterý prosadil perfektní prací na pódiu a bezchybným drinkem Teatro de Verano. Ten se skládá z tequily Don Julio Blanco, orgeatu z avokádových pecek, domácí směsi kyselin, tepache, uzeného solného roztoku a Fernet Stock Bitter No. 20 Pale. Ozdobil jej sušeným ananasem a podával ve sklenicích vyrobených z použitých lahví. „Koktejl jsem postavil na stejných čtyřech pilířích, kterými se prezentuje značka Don Julio – craft, people, land a spirit. Jsem extrémně překvapený a nadšený. Toto je moje první velké vítězství životě,“ neskrýval Jan Dinstpír velkou radost těsně po vyhlášení výsledků. Dodal, že k práci v pohostinství se vlastně dostal náhodou. „Když jsem se přestěhoval do Prahy, našel jsem si brigádu v restauraci a natolik mě to chytlo, že jsem v gastronomii zůstal. Moje současné působiště, bar Cobra, je srdeční záležitost a životní styl,“ doplnil.

Jan Dinstpír tak bude reprezentovat českou barmanskou komunitu na letošním World Cocktail Championship, které se uskuteční od 31. října do 3. listopadu na Madeiře. Ve flairové kategorii se šampionátu zúčastní vítěz Czech Flair League Martin Vogeltanz.
„Souboj o Barmana roku byl mimořádně vyrovnaný. Dovolím si říct, že kdokoliv z vítězů skupin by nás mohl reprezentovat v globálním finále. Honza Dinstpír posbíral nejvíce bodů díky kvalitě drinku a precizní práci. Velkou roli v jeho úspěchu hrála uvolněnost a pohoda, s jakou k soutěži přistoupil. Přeji mu hodně štěstí na Madeiře,“ uvedl garant finále Czech Bartenders League Jan Šebek. Kromě finále Czech Bartenders League, které rozhodovala skvěle sestavená porota ve složení Lukáš Hanzl, Achim Šipl, David Král, Jakub Vinš, Miloš Danihelka a Jan Šebek čekal na návštěvníky Abzac hands up! od 10 do 22 hodin program u barů a tasting pointů, kde partnerské společnosti představovaly své portfolio i aplikaci jejich produktů v mixologii.

Prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský s kolegy z asociace a partnery předal ocenění a poháry značek za rok 2023. Rekordmanem se v tomto ohledu stala SOŠ a SOU Polička, jejíž studenti si z Brna odvezli hned 9 trofejí či diplomů. Cenu Bohumila Pavlíčka za celoživotní přínos gastronomii převzal Karel Zapalač. Své ruce na bar slávy ve velkém sále Abzacu obtiskl Miloš Danihelka. Dění na pódiu svými přednáškami zpestřili lektor etikety Daniel Šmíd a Jan Šebek.

Slavnostním dnem účastníky provedl jedinečný moderátor Petr Nárožný. Kompletní výsledky finále Czech Bartenders League včetně vítězů jednotlivých skupin naleznete
zde.
Připravil Michael Lapčík, foto Jan Brettschneider.

www.cbanet.cz
www.iba-world.com



Související články


Gastro

Barman a nápoje hezkých chvilek 2

Víte, že název slavné whisky Vat 69 má znamenat Vatikán 69, tedy telefonní linku papeže? Zřejmě to není pravda, ale jako legenda to...

06. 09. 2017

číst dál


Vzdělávání Mice Gastro Hotelnictví

Konference HASAP: Standardy ve stravovacích službách

Zveme vás na 14. ročník konference věnované standardům v rámci poskytování stravovacích služeb, která se bude konat dne 23. října...

12. 09. 2019

číst dál


Archiv