Nový projekt s názvem Gourmet jižní Morava, jehož garantem je Centrála cestovního ruchu jižní Morava (CCR JM), představuje rozšíření již existujícího projektu Gourmet Brno na celý region jižní Moravy. Gourmet jižní Morava se zaměří na celý Jihomoravský kraj s tím, že Turistické informační centrum Brno (pořadatel již tradičního projektu Gourmet Brno) se bude i nadále věnovat čistě brněnským podnikům. Cílem projektu Gourmet jižní Morava 2019 je vytvořit žebříček nejoblíbenějších podniků v následujících pěti kategoriích: 1. Restaurace 2. Bistra 3. Kavárny a cukrárny 4. Pivnice a pivovary (s možností degustace) 5. Vinárny a vinařství (s možností degustace)
Jak to probíhá? Nejprve je oslovena tzv. nominační komise. Nominační komise je skupina osob, které mají výbornou znalost regionu a v rámci každé kategorie nominují své TOP podniky. Člen nominační komise musí působit v regionu jižní Morava, musí k němu mít nějaký vztah, který právě zaručí jeho znalost gastronomické scény. Složení komise je pestré – jsou v ní zastoupeny osoby z kulturního, společenského či politického spektra, zástupci zájmových sdružení, odborných asociací apod. Zástupce v komisi má také každá certifikovaná oblastní destinační společnost (DMO), působící na území regionu jižní Morava. Svého zástupce v komisi tak má i naše certifikovaná DMO „Pálava a Lednicko-valtický areál, z. s. Každý člen komise zašle maximálně 10 nominací. Součtem nominací vznikne návrh TOP 10 podniků v každé kategorii. Tyto podniky následně zhodnotí odborná komise. Jejími členy jsou odborníci z oblasti gastronomie či food novináři/blogeři, kteří naopak nepůsobí na území Jihomoravského kraje. Tím se zaručí co největší nezávislost hodnocení. Výsledkem společné práce bude brožura Gourmet jižní Morava 2019, jež má být inspirací a doporučením pro domácí, ale i zahraniční turisty, kteří v rámci svých cest po jižní Moravě touží ochutnat to nejlepší, co náš region nabízí. Připravil Radek Galousek.