Související články
Prejdite hory Stavok, Rohuľa, Čierna hora, Roztoky...
Menej známe pohoria v okolí Svidníka čakajú na objavenie masovým turizmom.
28. 03. 2021
12. 02. 2019
Dominikánská republika se v letošním roce může pyšnit dvěma prestižními tituly. Země byla vyhlášena již po čtvrté za sebou "Nejlepší golfovou destinací Latinské Ameriky a Karibiku" a metropole Santo Domingo se stala po druhé „Karibským hlavním městem gastronomie“. Zatímco golfové ocenění zemi udělila Mezinárodní golfová asociace (IAGTO), kulinářský titul pochází od Iberoamerické gastronomické akademie (AIBG).
Významnou cenu v oblasti gastronomie předali zástupci AIBG do rukou členů Dominikánské gastro akademie v rámci slavnostní ceremonie, která se koná každý rok v únoru v Madridu. Jak uvádí Leila Boasier Budecker, ředitelka Národního turistického úřadu Dominikánské republiky se sídlem v Praze: „Fakt, že Dominikánská republika získala toto významné ocenění již po druhé v řadě je důkazem, že veškerá iniciativa, kterou jsme do propagace dominikánské kuchyně v průběhu posledních dvou let vkládali, se vrací a řadí nás do žebříčku top kulinářských destinací.“
Santo Domingo získalo prestižní ocenění poprvé v roce 2017. Dominikánská republika se v návaznosti na to prezentovala na kulinářských festivalech a akcích s cílem šířit povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpořit rozvoj cestovního ruchu. Dominikánská kuchyně v sobě odráží španělské, africké i původní indiánské vlivy. Setkáme se v ní s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, které dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť. Mezi místní speciality patří např. sancocho (polévka ze sedmi druhů masa), pescado al coco (ryba v kokosové omáčce), mangú (banánová kaše s vejci a osmaženým salámem s cibulkou), la bandera (kuřecí či hovězí s rýží a fazolemi). V zemi se pěstuje káva a kakao, ze kterého se vyrábí lahodná čokoláda, různé druhy tropického ovoce jako je papája, maracuja, mango či ananas a dále cukrová třtina, z níž se produkuje rum.
Iberoamerická gastronomická akademie (AIBG) byla založena v září 2009 ve španělské Seville. Instituce se zabývá podporou, výzkumem, šířením a ochranou národních kuchyní ve španělsky mluvících zemích a podporuje stávající gastronomické tradice v kombinaci s nejmodernějšími trendy.
Prestižní uznání v oblasti golfu připsali Dominikánské republice tour operátoři, kteří pro zemi hlasovali v anketě IAGTO Awards. K slavnostnímu vyhlášení a předání ceny došlo 18. října 2018 u příležitosti konání mezinárodního veletrhu Golf Travel Market ve slovinské Ljubljaně.
„Dominikánská republika nabízí golfistům výborné zázemí a golf je nedílnou součástí naší turistické nabídky. Velice nás proto těší, že ocenění přichází přímo od zástupců golfové komunity, a to na mezinárodní úrovni.“ komentuje Leila Boasier Budecker, ředitelka Dominikánského tourist boardu.
V zemi je k dispozici celkem 26 golfových hřišť, z toho 86 jamek nabízí přímý výhled na Karibik a 39 na Atlantský oceán. Mezi nejvyhlášenější patří hřiště resortu Casa de Campo projektovaná architektem Petem Dyem (Teeth of the Dog, Dye Fore a The Links). Z dalších stojí za zmínku Punta Espada autora Jacka Nicklause, hřiště Playa Dorada navržené Robertem Trentem Jonesem Sr. a Guavaberry Golf & Country Club u Santo Dominga. V březnu se v resortu Puntacana Resort & Club odehraje mezinárodní šampionát PGA Tour 2019 a před koncem měsíce (25. – 31.3.2019) v Punta Caně proběhne druhý ročník šampionátu Corales Puntacana Resort & Club Championship March.
Dominikánská republika
zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Po Kubě je druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samaná – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosúa. Do Dominikánské republiky je možné vycestovat kdykoliv. V letní sezoně je klima vlhké s průměrnými teplotami okolo 32 stupňů, zatímco v zimě je více sucho a teploty se pohybují kolem 28 stupňů.
Připravila Simona Juránková.
Související články
Menej známe pohoria v okolí Svidníka čakajú na objavenie masovým turizmom.
28. 03. 2021
Nepřehlédněte