Menu

Dýňový podzim zavede do Mexika

14. 10. 2024

V Botanické zahradě hl. m. Prahy začíná oblíbená výstava dýní
a dýňových aranžmá. V letošním roce je inspirována mexickým svátkem Día de los Muertos. Dekorace, které vytvořili ve spolupráci s botanickou zahradou studenti České zahradnické akademie Mělník, připomínají symboly a barvy mexického dne památky zesnulých. Nechybí pestré barvy, květiny, barevné malby lebek, oltář a další typické prvky. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program.
O víkendu 12. a 13. října se uskuteční Kreativní dílny
v mexickém duchu, víkend
19. a 20. října bude patřit Dýňohrátkám a na víkend
26. a 27. října je naplánováno dlabání dýní. Ve čtvrtek 31. října se bude slavit Halloween a koná se večerní lampionový průvod strašidelnou stezkou v botanické zahradě. Výstavu zahájil herec Roman Vojtek a judista Lukáš Krpálek, kteří se stali patrony celé akce a společně se svými dětmi vydlabali první dýňové lucerny.

Výstava dýní a dýňových aranžmá se v areálu zahrady koná již po sedmnácté. Příchozím nabídne bohatou škálů plodů tykví a prostřednictvím dýňových dekorací přiblíží různá známá i méně známá zákoutí zahrady. „Výstava dýní bývá vrcholem podzimního programu. Expozice zahrady oživí stovky plodů tykví různých barev a velikostí v zajímavých kompozicích připomínajících mexický svátek Día de los Muertos. Návštěvníky čekají zábavné víkendy plné dýní i dýňového tvoření a také oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků. Výstava se v tomto roce bude konat celé tři týdny až do 3. listopadu. Náš podzimní program tím však nekončí, připravujeme hned dvě zajímavé akce, které začínají v listopadu a návštěvu zahrady pak zpestří až do února,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Zahrada plná barev a dýní
Podzim s sebou přináší velkou proměnu přírody a spoustu barev a už tradičně je časem dýní a dalších podzimních plodů. Jejich různorodé druhy pestrých a zářivých barev zdobí venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy a vnesou pozitivní energii i do deštivých a mlhavých dní. Barevná jsou i aranžmá, která zavedou návštěvníky až do Mexika. Výstava dýní je letos inspirována mexickým svátkem Día de los Muertos. Na rozdíl od smutečních rituálů, jak je známe v Evropě, se tento den v daleké jihoamerické zemi vyznačuje radostným oživováním vzpomínek na zemřelé, jejichž duše se podle mexických věřících právě v tuto dobu vracejí na návštěvu mezi živé. Od pokladny u sídliště Bohnice až k Vinici sv. Kláry doprovodí návštěvníky zahrady nejrůznější typické symboly a výjevy mexických oslav doplněné dýněmi. K vidění jsou různé postavy, kostýmy, květiny, oltář a podobně. Ústředním motivem jsou barevně zdobené lebky, zvané calaveras. Součástí výstavy budou i komentované prohlídky, při kterých průvodce přiblíží exponáty a podělí se o příběhy a informace k tradicím, jež se vážou ke svátku Día de los Muertos. Navíc se zájemci dozvědí i perličky ze světa dýní a tykví. Komentované prohlídky se konají každou sobotu od 14 a 16 hodin.

Kreativní dílny v mexickém stylu, Dýňohrátky a dlabání dýní
Výstavu v botanické zahradě bude tradičně provázet i víkendový program. Hned na první víkend 12. a 13. října jsou připraveny Kreativní dílny v mexickém duchu. Zájemci si mohou vyrobit papírové masky ve stylu malovaných lebek, strašidelné květináče nebo halloweenské koláže. O víkendu 19. a 20. října si návštěvníci trojské zahrady užijí Dýňohrátky. Pro účastníky budou k dispozici dýně za drobný poplatek a také různé přírodniny, které lze při tvoření využít. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu zhotovovat nejrůznější aranžmá, zvířátka a příšerky. Ještě před Halloweenem, o víkendu 26. a 27. října pak mohou malí i velcí společně přijít dlabat dýně a vyrobit si dýňové lucerny pro nadcházející halloweenský průvod botanickou zahradou. Během víkendových akcí budou k dispozici stánky s jídlem – v nabídce budou polévky, palačinky, langoše a další dobroty, k tomu nápoje jako domácí limonády a svařák pro dospělé.

Halloweenský průvod strašidelnou stezkou
I letos se bude v botanické zahradě slavit Halloween, a to ve čtvrtek 31. října. Nebude chybět tajemná výzdoba, soutěže a záludné úkoly, ale ani opékání špekáčků. Odpoledne zpestří Strašidelní Animáci nebo Lucie Čermáková z Kouzelné školky. V prostorách Ornamentální zahrady se děti mohou těšit na dřevěné atrakce. Program začíná ve 14 hodin a v 18 hodin jej završí průvod strašidelnou stezkou se světélky a halloweenskými lampiony.

Pestrý program na podzim i v zimě
Botanická zahrada připravuje pro své návštěvníky pestrý program až do konce sezóny. Od 15. listopadu se ve výstavním sále bude konat výstava Sedmý šálek čaje. Příchozí objeví barvu, vůni a chuť nápoje, který změnil svět, a najdou odpovědi na otázky, jak a kde se čajovník pěstuje a sklízí, kdy se čaj dostal do Evropy, co všechno vyléčí a jak se správně připravuje a podává. Čajová výstava potrvá až do 5. ledna 2025. V pátek 15. listopadu také začnou oblíbené komentované prohlídky skleníku Fata Morgana pod názvem Džungle, která nespí. Procházky setmělými expozicemi poskytují zcela jiný zážitek než ve dne. Podzim a zimu ve venkovních expozicích prozáří roztodivné květy, nevídané rostliny, ale i zvířata, které vyrostly pod rukama uměleckého skláře Jiřího Pačinka a jeho kolegů ze sklárny Pačinek Glass. Výstava Křišťálová zahrada ozdobí Ornamentální zahradu a přilehlé expozice od
29. listopadu a ke zhlédnutí bude až do 2. února 2025. Její součástí bude i ukázka skleněné ikebany, což je japonské umění aranžování květin. Drobné skleněné výrobky, dekorace a dárky z dílny Pačinek Glass si návštěvníci budou moci i zakoupit.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/
 



Archiv