Menu

Dalmatská marenda

08. 10. 2024

V překrásné atmosféře Chateau
st. Havel v Praze dnes Turistické sdružení Splitsko-dalmatské župy představilo nabídku svého regionu společně s Dalmatskou marendou, jedinečným projektem, který oslavuje bohaté kulinářské
i vinařské dědictví Dalmácie. Při této výjimečné příležitosti měli společně s hostiteli, ředitelkou Turistického sdružení Splitsko-dalmatské župy Ivanou Vladović
a ředitelem zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Česko Miodragem Mlačićem, četní zástupci českého turistického sektoru příležitost vidět a zakusit krásy a chutě Střední Dalmácie. Události se také zúčastnili Matea Dorčić, vedoucí Správního oddělení pro cestovní ruch, námořnictví a dopravu Splitsko-dalmatské župy, ředitel Turistického sdružení města Trogir Marin Piveta, ředitelka Turistického sdružení města Kaštela Nada Maršić a ředitelka marketingového oddělení Croatia Airlines Anamarija Jurinjak.


Akcí účastníky provedla známá česká novinářka a moderátorka Linda Bartošová, která svou účastí a osobním šarmem českému publiku zprostředkovala autentickou atmosféru Dalmácie a její specifické chutě i tradici. Hostům se mimo jiné představili šéfkuchaři ze středomořských a evropských oblastí, v čele s renomovaným šéfkuchařem Željkem Nevenem Bremcem a slavným českým šéfkuchařem Ondřejem Slaninou, různorodé dalmatské delikatesy. Toto kulinářské dobrodružství umožnilo účastníkům zažít bohatství lokálních chutí, které jim přiblížily příjemnou atmosféru Střední Dalmácie a dokreslily krásu dalmatského způsobu života. Kromě gastronomického zážitku měli hosté příležitost degustovat i vína vinařství Zlatan otok, které se proslavilo svými výjimečnými víny, v nichž je zachována charakteristická dalmatská chuť. Jejich distribuci v České republice zajišťuje společnost 8Wines. Degustace vín celý zážitek doplnila a hostům otevřela svět výjimečných vinařských oblastí Dalmácie. Kulturní program obohatilo také vystoupení v Chorvatsku nejvíce oceňovaného kulturně uměleckého spolku Jedinstvo ze Splitu. Jejich tance i písně plné energie nabídly vhled do bohatého kulturního dědictví Střední Dalmácie. Chorvatská letecká společnost Croatia Airlines, která je společně s Turistickými sdruženími měst Trogir a Kaštela partnerem projektu, na události představila své služby a možnosti cestování mezi Chorvatskem a Českem.

„Naše Dalmatská marenda není jen příběhem jídla. Je to okno do světa naší tradice, bohatství chutí a vůní, které přináší i obrazy dalmatského způsobu života. Tento projekt oslavuje naši kulturu, dědictví a životní vášeň. Každé sousto je jedním dílkem příběhu zvyků, lidí i spojení s mořem, které formují naši identitu. Takovou atmosféru jsme dnes chtěli přinést do samotného srdce České republiky, do Prahy, a se všemi se o ni podělit. Čeští hosté jsou v Chorvatsku jedni z nejvěrnějších a touto cestou bychom jim i rádi vyjádřili díky za to, že v sobě již dlouhou řadu let udržují lásku k našemu regionu. Naším přáním a cílem je každý rok zlepšovat naši nabídku, ale zároveň uchovávat všechny naše hodnoty a krásy, které nám dávají specifický charakter, aby si je mohli vychutnávat jak naši hosté, tak i budoucí generace. Děkujeme Vám, že jste nás i letos navštívili ve velkém počtu a těšíme se na viděnou za rok,” zdůraznila Ivana Vladović, ředitelka Turistického sdružení Splitsko-dalmatské župy.

Slavný český šéfkuchař, Ondřej Slanina, se o Chorvatsku vyjádřil jako o svém druhém domovu: „Do Chorvatska jsem se zamiloval před čtyřmi lety a prakticky jsem jej přijal jako svůj letní domov. Chorvatsko je mnohem více než moře a kámen, je to gastronomický ráj, ve kterém každý milovník dobrého jídla může nalézt něco pro sebe. Já jsem to našel v malebné vsi Marina a v Trogiru. V Marině jsem poznal neuvěřitelného kuchaře Roberta, který ve mně probudil nejen vášeň pro Pelinkovac, ale hlavně pro jejich jídla, která vůbec neodpovídají zkušenostem mnoha českých turistů, nýbrž představují různorodou nabídku zcela výjimečných pokrmů. Jsem velmi spokojen a právem i hrdý, že jsem se mohl stát ambasadorem události, kterou v Česku organizuje Turistické sdružení Splitsko-dalmatské župy. Užijte si chutě Dalmácie v Chateau st. Havel!”
Připravil Luděk Hladiš.

www.dalmacija.hr

www.croatiaairlines.com
www.visittrogir.hr
www.kastela-info.hr

https://dalmatia-split.croatia.hr/cs-cz
https://croatia.hr/cs-CZ
https://chateauhotel.cz



Nepřehlédněte


Lázeňství Z domova

Luhačovice, základna pro poznávání Valašska, Slovácka a Hané

Lázně Luhačovice jsou krásné, malebné a léčivé v každé roční době. Vždy znovu a znovu okouzlují návštěvníky rozmanitou architekturou, krásným okolím a...

15. 08. 2017

číst dál


Vzdělávání Gastro

Studenti z Přímky soutěžili v čepování piva

V sobotu 9. června 2018 se ve Znojmě uskutečnil již čtvrtý ročník oslav zlatavého hořkého moku pod názvem Pivní slavnosti Znojmo 2018.

12. 06. 2018

číst dál


Archiv