Menu

Česká barmanská asociace bilancuje loňský rok

13. 01. 2022

Vážení partneři a členové CBA, přátelé,
vyhnu se na tomto místě zbytečnému popisování toho, jak katastrofální situace v oboru gastronomie už téměř dva roky kvůli pandemii covid 19 panuje. Vždyť vy sami to víte nejlépe z každodenní praxe. V České barmanské asociaci jsme v roce 2020 nuceně provedli jakousi otočku kormidlem svého vlastního vnímání od subjektu primárně pořádajícího soutěže nápojových profesionálů a studentů k organizaci, která především formuluje a následně hájí zájmy svého oboru, ať už v médiích, nebo přímým působením na aktéry veřejné moci. A celý letošek v tom pokračujeme.

Už bezmála dva roky tedy téměř bez ustání bojujeme a vyvíjíme nátlak pro dobro oboru. Pro všechny provozovatele barů, klubů a dalších typů hospitality podniků včetně jejich zaměstnanců, ale i pro jejich dodavatele, subjekty z přidružených oborů a v neposlední řadě pro naše partnery. Každým pracovním dnem mě provází focus na to, jak se co nejlépe přičinit, aby měli lidé z gastronomie co největší šanci na profesní přežití této hrůzy, kterou si ještě před dvěma lety nikdo z nás nedokázal ani představit. Přiznám se, že mě tahle proměna CBA trošku fascinuje včetně toho, kolik nových věcí jsme se museli naučit. Třeba já osobně už vím, jaké to je jednat s ministrem zdravotnictví v jeho pracovně, koordinovat společný
postup profesních asociací s vedením Hospodářské komory nebo být několik týdnů po sobě pravidelně zván do živého vysílání zpravodajské ČT24 kvůli komentování aktuální situace. Všechno to jsou neocenitelné zkušenosti! Ostatně se v této výroční zprávě o některých našich úspěšných iniciativách a mediálních výstupech dočtete. Zároveň už ale cítím, že je toho všeho tak akorát dost. Cítím, že už se v příštím roce, stůj co stůj, musíme vrátit k předcovidovému formátu fungování.

Gastronomie zažívá bezprecedentní odliv lidského kapitálu. Učitelé z hotelových škol přiznávají, že kvalita vzdělávání šla kvůli distanční výuce a dalším negativním jevům dolů. Juniorské soutěže, kde mohou mladé talenty nacházet živnou půdu pro další rozvoj, nikdo nepořádá. I ti největší optimisté už přestávají doufat, že se karta jednou obrátí. Rezignace v našem oboru je zkrátka všudypřítomná. Tento stav věcí je neúnosný, a my se ho budeme snažit zvrátit. Potřebujeme obnovit naši odbornou činnost v míře, na jakou jsme byli dříve zvyklí. Epidemie je tu s nám již příliš dlouho a mně se chce věřit, že virus v příštím roce již vyčerpá svůj potenciál, a my budeme mít to nejhorší za sebou. Těším se na fázi, kdy budeme přemýšlet nad tím, jak v době po pandemii vrátit gastronomii oporu a dát jí nový náboj. Věřím, že naši partneři při tom budou stát při nás. Bude to doba, kdy se slova jako lockdown , reprodukční číslo nebo kompenzace stanou zase nepotřebnými.

Do roku 2022 Vám přeji především zdraví, sílu a naději.
Prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský



Dlouho odkládaný tradiční barmanský event Abzac hands up! v brněnském sídle České barmanské asociace navštívilo v pátek 6. srpna 2021 více než 750 lidí. Barmanem roku 2019 se díky vítězství v Grand Prix CBA stal Jan Šebek.

Abzac hands up! je každoroční příležitostí k setkání pracovníků v gastronomii, zástupců gastronomických firem a příznivců gastronomie. Kvůli protiepidemickým restrikcím však musel být poslední ročník několikrát přeložen. „Bylo vyloženě osvěžující se po všech koronavirových peripetiích zase sejít, užít si přátelskou a kolegiální atmosféru a probrat s kolegy pracovní i osobní záležitosti,“ ocenil prezident pořádající České barmanské asociace Aleš Svojanovský, že do Brna přijela řada osobností barmanského řemesla.

Například jednou z dorazivších VIP osobností byl Zdeněk Kaštánek, který nyní profesně působí v americkém Miami. Publiku se představil s prezentací o pohostinství a udržitelnosti. Přednášeli i další pozvaní VIP hosté –účastník světového finále barmanské soutěže Diageo World Class Tomáš Nyário barmanském soutěžení, český Campari ambasador Milan Zalešo aperitivech, Michal Marešovský ze společnosti STOCK o spokojenosti v životě, znalec whisky Zdeněk Kortiš o skotském regionu Speysidea Achim Šipl ze společnosti Rudolf Jelínek o současných trendech nápojové gastronomie.

Značnou pozornost přitahovala barmanská soutěž Grand Prix CBA, premiérově koncipovaná jako finále Czech Bartenders League. Čtrnáct nejlépe bodovaných barmanů seriálu profesionálních soutěží ročníku 2019 se tak napřímo na pódiu utkalo o titul Barmana roku 2019 s právem reprezentovat ČR na koktejlovém mistrovství světa IBA World Cocktail Championships 2022 v kubánské Havaně.

Vítězem se stal Jan Šebek z Becher’sBaru karlovarského Grandhotelu Pupp. Ve svém koktejlu Chodec zkombinoval whisky JohnnieWalker s likérem Fernet STOCK, domácím woodycordialema domácí sodou z fermentovaných jablek. Jako ozdoba posloužila domácí sušenka z oříškového likéru.

„Myšlenkou mého drinku je pokrok. To, že by se člověk neměl bát udělat krok kupředu. Kvůli náročnosti některých domácích ingrediencí na výrobu jsem koktejl vymýšlel zhruba tři měsíce. Ročník 2019 jsem chtěl vyhrát, nevynechal jsem kvůli tomu snad jedinou soutěž,“ podotkl Jan Šebek pár chvil poté, co přebral pohár pro Barmana roku 2019 kategorie Klasik. Na druhém místě skončil Filip Štumper, třetí příčku obsadil Filip Polzer.

Barmanem roku 2019 v kategorii Flair se stal Václav Abraham, Mistrem kávy 2019 pak Kamil Hégr. Cenu Bohumila Pavlíčka za celoživotní přínos gastronomii převzal Bohumil Váchal. Působil v pražském Lucerna Baru, ale i ve Švýcarsku a Německu, je zakládajícím členem CBA a v roli číšníka si zahrál ve filmu
                                                                                                                      „Obsluhoval jsem anglického krále.“

Kromě programu na pódiu čekaly hosty také chuťové zážitky. U barů a tasting pointů mohli degustovat novinky všech významných partnerů CBA ve formě koktejlů či kávových a čajových specialit. Nechyběla například ochutnávka čajových koktejlů nebo kávy připravené v džezvě. Provozovatelé barů mohli vyzkoušet nový koncept občerstvení typu barfood od firmy RATIONAL Czech Republic. O kulturní stránku eventu se postaralo jazzové trio Vítězslava Hándla, publikum celým dnem provedl moderátor Petr Nárožný.
Připravila Česká barmanská asociace.

Výroční zpráva České barmanské asociace za_rok_2021

www.cbanet.cz
www.iba-world.com



Související články


Vzdělávání Mice Gastro Hotelnictví

Konference HASAP: Standardy ve stravovacích službách

Zveme vás na 14. ročník konference věnované standardům v rámci poskytování stravovacích služeb, která se bude konat dne 23. října...

12. 09. 2019

číst dál


Vzdělávání Gastro

Studenti z Přímky soutěžili v čepování piva

V sobotu 9. června 2018 se ve Znojmě uskutečnil již čtvrtý ročník oslav zlatavého hořkého moku pod názvem Pivní slavnosti Znojmo 2018.

12. 06. 2018

číst dál


Archiv