Menu

16. října 2021: Světový den chleba

15. 10. 2021

Spotřeba chleba v Česku podle statistik mírně klesla, i když jsme ho možná méně nesnědli. Trendem jsou menší balení a chleby z žitné mouky.

Průměrná roční spotřeba chleba se pohybuje v Česku dlouhodobě okolo čtyřicet kilogramů na osobu. V roce 2019 to bylo přesně 39 kg, což je o 0,3 kilogramu méně než v roce předchozím. Přitom se ho zřejmě menší množství nesnědlo. Ve statistikách se odráží trend, kdy pekárny nabízí čím dál větší množství chlebů v malém balení, aby pomohly zákazníkům předcházet plýtvání potravinami.  

Nenávratně pryč je doba dvou druhů chlebů – Šumavy a kmínového. Dnes si lidé mohou vybrat v nepřeberném množství receptur i tvarů. Jen za posledních deset let například pekárny hypermarketů Globus rozšířily nabídku druhů chlebů násobně. Nejčastěji stále lidé sahají po klasice, tedy po oválném kmínovém chlebu a Šumavě, ty se už ale o pomyslné výsluní musí dělit hned s několika dalšími variantami. „V současnosti pečeme šestnáct druhů chleba. Osm druhů běžných chlebů od kmínového přes Šumavu až po Horal a 8 druhů speciálních chlebů jako je žitný, dýňový, bavorský nebo vícezrnný. Minulý měsíc jsme začali péct pšeničnožitný řemeslný chléb, který je po obvodu ručně karbovaný a na povrchu štrejchovaný. Má u zákazníků velký ohlas,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje patnácti pekáren hypermarketů Globus.

Více žitné mouky, prosím
Každá tato pekárna si připravuje vlastní žitný chlebový kvas a má svoje silo na mouku, kterou odebírá z nejbližšího mlýnu. „K pečení chlebů spotřebováváme čím dál větší množství české žitné mouky. Pečivo s jejím podílem je výživově hodnotnější a jak do klasického českého, tak i do fit chlebů, patří,“ dodal Meduna. Globus pekárny, které řídí, letos získaly pro 56 svých výrobků, včetně chlebů, označení Česká cechovní norma. Znamená to, že potraviny jsou vyráběny schváleným tradičním postupem a z kvalitních, převážně českých surovin. Globus se tak stal pekárnou s nejvyšším počtem registrovaných pekárenských výrobků České cechovní normy.

Menší balení kvůli preferencím i proti plýtvání
Podle Pavla Meduny často zákazníci při rodinném nákupu sáhnou i po dvou typech chleba, protože někdo má raději klasiku a někdo preferuje spíš zrníčka. I díky tomu je trendem posledních let menší balení chlebů. Pekárny spolu se zákazníky tak předchází plýtvání potravinami. „Chleby prodáváme jak celé, tak i nakrájené na půlky nebo čtvrtky, aby si vybral každý. Naším cílem není, aby zákazníci nakoupili velké množství pečiva a pak ho vyhazovali, ale nakoupili si ho tolik, kolik ho potřebují a pak si přišli pro čerstvé,“ vysvětlil Pavel Meduna.

Podle Českého statistického úřadu byla průměrná cena kmínového chleba letos v srpnu 29,76 korun.
Připravila Lucie Kovandová.

www.globus.cz

skinny brunette undressing strip unclothed desi bhabhi Perverted Stepdad Fucks Stepdaughter April Reid Wearing Mini Dress indian priya papa kitchen fuck in hindi


Archiv