Svatomartinská husa na Budějovicku
04. 11. 2024
Pečená husa, červené nebo bílé zelí,
knedlíky a někdy také lokše či polévka z drobů zvaná kaldoun. Nejen
tyto pochoutky najdete na tradičním svatomartinské menu, na kterém si
s oblibou pochutnávají hosté restaurací v období listopadu. Na
Budějovicku je husta často podávána s pivem, ale nechybí ani víno. Svatý
Martin láká do jižních Čech také turisty. Ti si už nyní rezervují
místa u stolu a lůžka v hotelích. Zájem je každoročně
veliký.
Období od 6. do 17. listopadu nebude pro husy úplně veselé, avšak
rozveselí všechny milovníky dobrého jídla. Řada restaurací v Turistické
oblasti Budějovicko v jižních Čechách totiž naplánovala tradiční
Svatomartinské husí menu, o které je každoročně velký zájem a už nyní
se plní rezervace. Volné kapacity jsou často během týdne, ale také
v neděli. „V tuto chvíli máme na seznamu téměř čtyřicet
restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily Svatomartinskou nabídku. To
je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku. Místo u stolu na husí
hostinu určitě doporučujeme rezervovat předem,” uvádí ředitel
Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Seznam těchto restaurací
najdete na https://bit.ly/…_budejovicku
Stále častěji využívají budějovické
restaurace drůbež z lokálních chovů a malých farem. Jednou z nich
například známá budějovická restaurace Klika Kitchen, která odebírá
husy z volného chovu a v kuchyni používá i další lokální
suroviny. „Husy máme jako obvykle z farmy od manželů Tůmových
z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky s červeným zelím s povidly a
houskovým knedlíkem s kaštany bude v nabídce celá řada dalších
pochoutek z husího masa. Například marinovaná smažená husí játra,
paštika s rakytníkem a nakládanou zeleninou nebo plněné knedlíky
s husím masem. Tím však svatomartinská hostina v naší restauraci
nekončí,” popisuje nabídku majitel restaurace Petr Klika. Husí speciality
a suroviny z místních zdrojů najdete také v Pivnici Zvon na Náměstí
Přemysla Otakara II. v centru Českých Budějovic. Generální manažer
Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný k tomu dodává: „Husu pomalu
konfitujeme v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový
knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to
recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně.”
V Budějcích se k huse pije pivo!
Tradičně se sice ke svatomartinskému menu podává mladé víno aktuálního
ročníku, ale na Budějovicku musíte přihlédnou k místní pivovarské
tradici. Nemělo by vás tedy překvapit, pokud k huse dostanete půlitr dobře
načepovaného ležáku. Potvrzuje to také vyhlášená pivnice Masné
krámy. „Mladé víno v nabídce naší restaurace také najdete, my
však preferujeme Budvarský ležák, který se k huse skvěle hodí a
sváteční tabuli perfektně chuťově doplní,” říká Tomáš
Olejník, vedoucí gastro oddělení Budějovického Budvaru, n.p., který
pivnici provozuje. Ležák nebo pivní speciály si pak k jídlu můžete dát
také v podnicích, které vaří vlastní pivo. Například Minipivovar
Kněžínek, Solnice či Krajinská 27, ale také ve známých budějovických
pivnicích, kde se svatomartinské menu také chystá.
Svatomartinský týden láká tradičně také
turisty. Ti si již nyní rezervují pobyty a chystají se na pohodovou
atmosféru, která v mimosezoně v jižních Čechách panuje. Lákají je
nejen České Budějovice, ale také třeba Safari Resort v Hluboké u Borovan
s vlastní restaurací nebo Hluboká nad Vltavou. Vytrávit tučnou hostinu zde
mohou v Zoo Hluboká nebo cestou na Zámek Hluboká, jejichž provozy fungují
celoročně. „Svatomartinský týden je skvělou příležitostí, jak
spojit dobré jídlo s návštěvou oblíbených turistických míst.
Mimosezónu na Budějovicku si oblíbili především požitkáři, kteří
nikam nespěchají a chtějí si vychutnat odpočinkovou atmosféru podzimu.
Letošní zvýšený zájem o husí speciality to jen potvrzuje,”
říká Tomáš Polanský.
Připravil
Vojen Smíšek, foto Zuzana Reifová.
www.jiznicechy.cz
www.cb-hl.cz
www.facebook.com/jiznicechy