Muzeum čokolády v Kutné Hoře zavoní luxusem první republiky
11. 03. 2025
Vyhlášený čokoládový ráj nacházející se nedaleko chrámu
svaté Barbory v Kutné Hoře zahajuje svoji letošní sezónu symbolicky na
Světový den štěstí 20. března. Lákadly zde budou i dvě nové
čokolády Lidka, které se pyšní stříbrnou a bronzovou medailí
z prestižní International Chocolate Awards. Tu první získala unikátní
čokoláda s chutí griotky inspirovaná slavnou lahůdkou, kterou
čokoládovna Lidka vyráběla už za první republiky. Ačkoli za její chutí
i vůní stojí pravý višňový likér, není v ní žádný alkohol, takže
se hodí i pro řidiče. Druhou oceněnou čokoládou je Kávomléčný
speciál. Na návštěvníky nejmenšího muzea čokolády na světě čeká
i unikátní sběratelská série čokolád. Ty skrývají pod obalem jednu
z tajemných pověstí spojenou s Kutnou Horou.
„Na Světový den štěstí připravujeme
speciální ochutnávku čokolád, díky níž se dozvíte, proč je každý den
kousek čokolády pro vaše štěstí tak důležitý,“ láká do
kutnohorského Muzea čokolády jeho zakladatelka Lada Bartošová. Ta před
osmi lety začala s manželem Pavlem čokolády i vyrábět. Navázala tak na
slavnou historii čokoládovny Lidka, která své sladké pochoutky před druhou
světovou válkou exportovala do téměř celého světa.
Od bobů až po tabulku
Manželé Lada a Pavel Bartošovi dnes čokolády vyrábějí metodou bean to
bar, kdy mají pod kontrolou celý proces – od nákupu kakaových bobů a
jejich další zpracování až po voňavou, ručně zabalenou tabulku.
„Ctíme kvalitu a tradici z první republiky. Používáme ty nejlepší
kakaové boby a další ingredience. Vždy jsme kupovali nejkvalitnější a
transparentně pěstované kakao, takže enormní nárůst cen kakaa se nás
sice také týká, ale ne tak razantně jako velkých koncernů. Ti se teď
potýkají se skokovým zdražením kakaových bobů, jejichž cena vyletěla
meziročně až o 300%. Zároveň podporujeme férovou odměnu pro farmáře,
kteří kvalitní boby pěstují,“ vysvětluje Lada Bartošová a
dodává: „Paradoxně si myslím, že turbulentní dění na trhu
s kakaem ve výsledku celosvětově kvalitu kakaa zlepší. V některých
oblastech se totiž bude muset změnit přístup k jeho pěstování a
zpracování.“
Kromě originálních čokolád – třeba s příchutí matcha, amerického
chmelu, rumu či moruší – nabízí muzeum také fascinující pohled do
čokoládové historie. Vystavují zde i 100 let staré bonboniéry a kolekce,
železné formy na čokolády a třeba i čokolády určené pro Wehrmacht.
„Z vystavených exponátů jsme ochutnali čokoládu z roku 1948, která
se pyšnila dlouhou trvanlivostí – a nebyla špatná, dokonce lepší, než
některé dnes seženete běžně na regále v supermarketu,“ prozrazuje
Bartošová.
Připravila Jana Bryndová.
www.chocomuseum.cz