Zlato z Kypru pro Česko, Gastronomia Mediterranean Culinary Challenge 2008
21. 03. 2008
Na tuto událost české kuchařské společenství čekalo řadu desetiletí. 7. až 10. února se v hlavním kyperském městě Nikósii konala mezinárodní soutěž národních družstev Gastronomia Mediterranean Culinary Challenge 2008. Poprvé v historii, v rámci až tak prestižních soutěž,í se Češi, Moravané a Slezané vrací jako absolutní vítězové.
Družstvo vystoupilo ve složení: Jan Michálek – manažer týmu, Jiří
Král – kapitán týmu, Jan Horký, Martin Svátek, Ladislav Douša, cukrář
Lukáš Skála. Asistenty byly Lenka Sapíková a Iveta Kropáčková. Doprovod
Ing. Jindřich Žydek – viceprezident AKC ČR.
Prezentace studené kuchyně byla oceněna zlatou medailí, slavnostní
tříchodové menu české kuchyně připravené pro 60 hostů oceněno
stříbrem. Největší obdiv sklidil hlavní chod – pečená vepřová
panenka s houbovou fáší v uzené strouhance se špenátovou sedlinou,
bramborový knedlík s uzeným masem na cibulovém konfetu, vepřový bůček
pečený ve vákuu, bramborové purée s krupkami a červenou řepou.
V porotě, kterou vedl předseda evropské sekce Světové federace
kuchařských spolků Reinhold Metz, zasedli špičkoví profesionálové
z Německa, Švýcarska, Holandska, Slovinska, Izraele a Luxemburku. Kvalitu
práce našich kuchařů ocenil i velvyslanec České republiky na Kypru Ing.
Jan Bondy.