Že jsou slovenské klobásy báječné, to už jsem věděl
06. 10. 2004
S nějakou hezkou ženskou
Do Roháčů a Západních Tater jezdím řadu let. Naposledy jsem tyto
nádherné končiny navštívil koncem června, protože jsem dodělal. Jednak
málem a jednak předprázdninové sedmé vydání Všudybylu. Mezitím, než mi
jej ve Zlíně vytiskli, jsem prožil několik nádherných dní téměř bez
civilizace. A tu, kterou jsem pak na závěr tatranského pobytu absolvoval
v hotelu Permon v Podbanském, tak tu doporučuji všem čundrákům
i masňákům. Pouze mi bylo líto, že tam nejsem s manželkou nebo
s nějakou jinou hezkou ženskou.
Tady budu bydlet
Auto jsem nechal na parkovišti před hotelem Permon. Poté, co jsem se
převlékl do čundráckého a zaplatil parkování na pár dní dopředu, jsem
vyrazil po červené značce. Kousek za ústím Bystré doliny jsem objevil
opuštěnou salaš. „Tady budu bydlet,“ řekl jsem si, složil bágl a šel
hledat vodu na vaření. Marně. Naštěstí jsem v lese objevil chatu a u ní
sud s dešťovou vodou. Noc byla plná hvězd.
Ještě méně motorněji
Ráno po červené a za ústím Ráčkovej a Jamnickej doliny nabírám směr
Veľký Baranec. Strmé stoupání vykonalo své. Pajdám směr Plačlivé,
abych to těsně před vrcholem vzal na Ostrý Roháč, kde se potkávám
s ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyim. Dáváme řeč. Nemotorně pak
přelézám Ostrý Roháč a ještě méně motorněji z něho scházím dolů
a la „o berličce hnáty křivé“. U druhého z Jamnických ples mne
chytá déšť. Rychle stavím stan. Jsem dehydrovaný, vařím kotel čaje,
který piji na ex, ledva trochu vychladl.
Dva dny bez vaření
Ráno mi dochází benzín. Tak tak jsem dovařil poridge. Jo, kdyby se někdo
kouknul do flašky k Siggu… Ale nekoukl, takže jsou z toho dva dny bez
vaření. Po hřebeni na Klin. Přes Blyšť do Pyšného sedla a odtud
Kamenistou dolinou. Ještě v horní partii jsem si „uvařil“ večeři. Ve
studené vodě rozmíchal bramborovou kaši, k tomu špek. Nocoval jsem opět
na salaši.
Že by mi nesl snídani?
Probudil jsem se v 5 hodin. Ptáčci krásně zpívali a zalétali i do
salaše, ježto neměla dveří. Jeden z nich měl v zobáčku hmyz. Že by mi
nesl snídani? Posnídal jsem ve studené vodě namočené vločky, do nichž
jsem přidal sušené mléko a zapil vodou. Pak jsem se vydal směr Kriváň.
Poslední kus cesty před vrcholem, to byla síla! Ale když to dokázal
Štúr… Při sestupu mne, kupodivu, nohy už moc nebolely. Ale ten den ráno?
To byl děs! Stačil mírný sklon.
Permon's Paradise
Noc na stejné salaši. Ráno k autu. Procházím srubovou osadou, v níž
potkávám prodejnu. Kupuji zde klobásky. Nejdříve dvě a poté, co jsem
ochutnal, všechny. Něco ke třem kilům. Dlouho nevydržely. Ještě že jsem
se s nikým nemusel dělit. Kromě pojídání klobás jsem stihl navštívit
ředitele hotelu Permon Ing. Dušana Mela, udělat ze sebe člověka a objevit
Permon's Paradise. Že jsou Roháče a slovenské klobásy báječné, to jsem
už totiž věděl.
Riaditeľa Grand Hotela Permon Ing. Dušana Mela som sa opýtal:
„Pán riaditeľ, čo vaše medvede? Majú radi české učiteľky?“
Medvede, ktorých je v našich dvoch dolinách dokopy osemnásť, majú radi
nielen české učiteľky, ale ľudí vôbec. Profesnú a národnostnú otázku
potláčajú. Okrem nich tu máme dve vlčie svorky, dve dvojice a dvoch vlkov
samotárov. No doposiaľ sme tu nezaznamenali žiadny prípad napadnutia našich
hostí a ani iných návštevníkov hôr. Teda myslím tu na hoteli. Okolie
radšej nekomentujem. No napriek tomu sa tu páči nielen medveďom a vlkom, ale
nebudete mi veriť, aj českým učiteľkám a verím, že nielen im.