Žatecký Chrám chmele a piva
26. 03. 2006
Interview s předsedou představenstva a výkonným ředitelem
akciové společnosti Chrám chmele a piva panem Vladimírem Valešem jsem
zahájil konstatováním, že Žatec je Mekkou chmelařství.
Určitě. Na Žatecku se více než osm set let pěstuje světově proslulý
chmel. To se nemohlo neodrazit na krajině, rázu města i na lidech, kteří
zde kdy žili a žijí. Takto výrazným způsobem se chmel a pivo totiž
potkávají na jediném místě na světě, a to u nás v Žatci. Právě
tento fenomén způsobil, že v Žatci, prakticky ve středu města,
v těsném sousedství stávající Městské památkové rezervace, existuje
soubor čtyřiceti objektů bývalých sušáren a balíren chmele a k nim
přiléhajících pomocných objektů. Tento soubor byl Ministerstvem kultury
ČR v roce 2003 prohlášen památkovou zónou. Vzhledem k vývoji, a
zejména pak moderním výrobním postupům při zpracování chmele, jsou tyto
objekty ve své většině nevyužívány, a je proto nutné hledat pro ně
jiná uplatnění. Tento odkaz industriální architektury však i nadále
udává Žatci jeho specifický ráz. Objekty včetně nepřehlédnutelných
vysokých komínů z přelomu předminulého a počátku minulého století
jsou stále ještě v relativně dobrém technickém stavu. Nejdříve parta
nadšenců, posléze město a nakonec akciová společnost Chrám chmele a piva,
ti všichni připravili a realizují projekt, který pomůže tomu, aby se
Žatec stal pomyslnou Mekkou i v oblasti na pivní tematiku orientovaného
cestovního ruchu. Projekt je realizován v bývalém skladu a balírně
chmele, v těsném sousedství stávajícího Chmelařského muzea, a svým
akcentem na zábavu vhodně doplní a rozšíří nabídku služeb nejen jeho
návštěvníkům, turistům, ale i obyvatelům Žatce.
Pane Valeši, jak vaše akciová společnost vznikla?
Když jsme začali vážně uvažovat o projektu budování Chrámu chmele a
piva, přemýšleli jsme i o tom, kde na to vzít peníze. A protože parta
nadšenců, která si vytvořila občanské sdružení, nebyla vhodným
žadatelem o evropské peníze, podařilo se nám nápad „protlačit“ do
městského rozpočtu a město Žatec pak od roku 2001 do přípravy projektu
investovalo na šest a půl milionu korun. Projekt zahrnuje regionální
informační centrum, vstupní objekt s multimediálními atrakcemi,
minipivovar s restaurací, venkovní oddechové plochy, dětská hřiště,
netradiční zábavné výstavní exponáty a spoustu dalších lákadel.
Společně jsme se snažili z různých dotačních programů na jeho realizaci
sehnat peníze. Ať už z programu PHARE či teď ze strukturálních fondů.
Kromě města Žatce jsme našli partnery ve Svazu pěstitelů chmele ČR,
v Královském pivovaru Krušovice a společně založili akciovou společnost
„Chrám chmele a piva“. Jejím posláním bude v první řadě provozovat
vzniklé turistické a zábavní centrum „Chrám chmele a piva“ a
zajišťovat marketing pro všechny poskytovatele služeb ve městě a okolí.
Bude se jednat o propracovaný systém s nabídkami netradičních
ubytovacích možností, speciálních zemědělských výrobků,
agroturistických a cyklistických tras, kulturních programů, recesistických
a netradičních soutěží, které by se v jednotlivých městech a obcích
koordinovaně prolínaly. Marketing současných turistických produktů
zajišťujeme ve spolupráci s městským turistickým informačním centrem
již dnes. Naším cílem je vytvořit destinační management pro celou
žateckou chmelařskou oblast a pomáhat tak poskytovatelům služeb
v cestovním ruchu.
Pane Valeši, jste žateckým radním. Proč jste vstoupil do
komunální politiky?
Když se podívám zpět, jsem přesvědčen, že by se řada věcí nemohla
podařit, kdybychom jim nepomohli na poli politiky. Proto také jsem do ní
vstoupil. Roku 2002 jsem byl zvolen členem Rady města a od té doby v ní
pracuji. Člověk, který chce měnit zaběhlé postupy chodu věcí
veřejných, musí vzít určitý díl politické zodpovědnosti na sebe a jít
si to odpracovat. Ono totiž není možné stát v podhradí a jenom
vykřikovat nahoru: „Udělejte to, či ono…“
Velmi prospěšnou institucí ve vašem snažení zhodnocovat
chmelařské tradice, danosti žateckého regionu a vůbec odkaz minulých
generací se ukázal být Ústecký kraj.
Bezesporu. Právě z jeho prostředků se nám podařilo získat peníze na
projektovou dokumentaci, která předcházela podání žádosti o peníze ze
strukturálních fondů Evropské unie. Bez jeho pomoci a záštity bychom
bezesporu neměli šanci uspět. Navíc nám neocenitelně pomáhá
s propagací. Na veletrzích cestovního ruchu, ať doma či v zahraničí,
máme možnost dávat prostřednictvím aktivit Krajského úřadu o sobě
vědět. Ještě bych se rád zastavil u Královského pivovaru Krušovice. Ten
byl tehdy, v roce 2001, mezi oslovenými pivovary jediným, který podpořil
náš záměr. Od toho roku nám pomáhá s různými městskými aktivitami,
z kterých se stává tradice, jako např. s každoročně počátkem května
pořádanou oslavou probuzení chmele ze zimního spánku „Chmelfest“.
A samozřejmě i s těmi navýsost tradičními, jako jsou každoročně
první víkend v září „Slavnosti chmele – Žatecká dočesná“.
Kromě toho, že se Královský pivovar Krušovice stal akcionářem „Chrámu
chmele a piva“, je pro nás další velkou výhodou, že sám kousek od Žatce
provozuje významnou turistickou atraktivitu, kterou je prohlídka Královského
pivovaru a degustace krušovického piva. Můžeme tak realizovat společné
výměny návštěvníků, a to na základě jednoduché teze: „Tady vaříme
proslulé krušovické pivo a vaříme jej z chmele, který se pěstuje
o 30 km dál v Žatci“, a obráceně.
Centrum Žatce je architektonicky zachovalé, a tím, že jej
postupně renovujete, se opět začíná probouzet do krásy.
Myšlenka, kterou jste právě vyslovil, byla použita v jedné knížce, ale
v opačném smyslu. Ta publikace byla o české architektuře. Vydalo jí
nakladatelství Atlantis. Autory byli pánové Kotlík, Vávra a Frič. Říká
se v ní: „V Žatci je vše neměnné, tam čas pokojně plyne….“
My bychom však byli rádi, aby se měnilo. Samozřejmě k lepšímu. Jsme
přesvědčeni, že se památková rezervace dá revitalizovat a renovovat tak,
aby zde trvale bydleli lidé, hrály si tu děti, zkrátka aby žila občanským
životem. Aby se z ní nestal skanzen.
Když už jsem se dotkl genia loci Žatce… Lze se mi domnívat, že
vaše město je právě díky němu často vybíráno jako místo pro
natáčení filmů.
U nás se filmy a seriály točí drahně let. Mezi nejznámější patří:
„Yentl“ s Barbrou Streissand; „Pochod Radeckého“, kde hrál Max von
Sydow; „Červený bedrník“ z doby Francouzské revoluce aj. V Žatci se
točily i české filmy, jako např. „Holky z porcelánu“, nebo seriál
„Náměstíčko“. Naposledy film „Ještě žiju s plácačkou, věšákem
a čepicí“. Možná, že právě ono ustrnutí v čase filmaře
tak láká.
Velkou atrakcí Žatce je Chmelařské muzeum.
Ano, je největší ve střední Evropě. Na více než dvou a půl tisících
metrech je zde vystavováno vše, co souvisí s počátky chmelařství na
Žatecku. Návštěvník se tu může seznámit s tím, jak se dříve chmel
pěstoval, co jsou tyčové chmelnice, jaké prostředky se kdy používaly při
stavbě chmelnic včetně těch současných. Jaké se používaly
mechanizační prostředky a jak se chránila značka žateckého chmele.
Zajímavé jsou zvětšeniny historických fotografií, které dokumentují
nejen každodenní dřinu na chmelnicích, ale i to, jak se tenkrát lidi
dovedli bavit.
V Alpách z ledovce vykopali nejstaršího vysokohorského turistu
světa, tzv. „Ledového muže“. Vy pak v Žatci na náměstí nejstaršího
pivaře světa. I vám se však, bohužel, přihodilo to, co objevům českého
génia Járy Cimrmana, zkrátka přišli jste s tím o něco později.
V době, kdy už byly všechny světové mediální agentury zahlceny
„Ledovým mužem“ a informacemi o tom, jak se Itálie a Švýcarsko
přetahují o jeho národnost, tak váš „pivní muž“ zůstal mediálně
upozaděn. Pane předsedo, povídejte, jak to bylo s nejstarším pivařem
světa?
Tak o tom vám mohu říct naprosto přesně. V roce 2001 jsme na základě
vyhodnocení anomálie satelitního snímku na žateckém náměstí Svobody
tři metry a pět centimetrů západozápadně od morového sloupu objevili
kostru, ze které se vyklubal nejstarší pivař světa. K tomuto závěru jsme
došli na základě vybavenosti hrobu a expertíz kosterních pozůstatků.
Zjistili jsme, že dotyčný člověk byl mužského pohlaví a že umřel
v celkem mladém věku jedenadvaceti let a tří měsíců. Dlouho ale celému
vědeckému světu nebylo jasné, na co. Až my jsme zjistili, že zřejmě
upadl na hlavu. Zároveň to, že ve svém hrobě v jedné ruce po tisíciletí
třímal cosi jako eneolitickou pivní holbu a v druhé křečovitě svíral
hliněnou destičku ze ztvrdlého sprašového jílu se sedmi vrypy. Dlouho,
předlouho jsme nad tím bádali a sešlo se i vědecké konzilium
špičkových odborníků, abychom záhadě přišli na kloub. Téměř vše
jsme už vybádali, avšak stále nám zbývala ona záhadná destička. Až
jednou jsme takhle seděli v hospodě a furt jsme nad tou destičkou se sedmi
vrypy bádali, až přišel číšník a začal nám něco sčítat na
účtence, povalující se na stole. V tu chvíli se nám rozsvítilo!
Okamžitě nám došlo, že onen muž z konce mladší doby kamenné v ruce
svíral pivní účet. Pak už byl jen krůček k tomu vědecky podloženě
konstatovat: „Ano, to je ten nejstarší pivař na světě!“ Familiérně
jsme jej pojmenovali Lojza Lupulín a jeho kosterní pozůstatky vystavili
v Muzeu Homolupulů. Pak jsme začali objevovat a sbírat další artefakty ze
života nejstarších a známých obyvatel žatecké chmelařské oblasti.
Možná byste se rád zeptal, proč Muzeum Homolupulů? Protože jsme
tehdejší, bezesporu nejstarší chmelaře po konzultacích s řadou expertů
a vědců zařadili do skupiny Homo lupulus, tedy člověk chmelový. Zkráceně
jim říkáme Homolupulové. Díky mravenčí usilovné vědecké práci jsme
např. zjistili, jaký měli Homolupulové vztah k ženám, k hudbě, ke
sportu, k umění, ke zvěři, rostlinám atd. atd. Návštěva žateckého
Muzea Homolupulů proto určitě stojí za to a srdečně k ní zvu i všechny
čtenáře Všudybylu.
www.mesto-zatec.cz
www.chrampiva.cz