Žatecké Chmelařské muzeum, živoucí paměť chmelařů
04. 11. 2019
S manažerem žateckého Chmelařského muzea Vladimírem
Valešem se potkáváme v době, kdy v Žatci probíhá populární dočesná,
kterou rok co rok navštěvují desetitisíce lidí.
Dočesnou vnímám jako vítaný prostor k setkávání. I já sám si rád
povídám s pivovarskými, kteří tu čepují pivo, a lidmi u jejich
stánků na téma, co pijí a proč to pijí…
Chmelařské muzeum v Žatci je jedním z pěti muzeí
chmelařství na světě.
Máme to štěstí, že jsme umístěni v autentických prostorách bývalých
balíren a skladů chmele. Když sem přijde návštěvník, zpočátku, když
ho informujeme, že ho čekají čtyři tisíce metrů čtverečních, se
možná bude tvářit rozpačitě, že to třeba ani neprojde. A když od nás
po absolvování prohlídky odchází, vidíme z jeho reakcí, že ho expozice
zaujaly. Jsem přesvědčen, že je to duchem tohoto podmanivého místa.
Energií dob provoněných chmelem, kdy objekt sloužil původním účelům.
Rádi nás navštěvují lidé, kteří zažili éru „starců na
chmelu“ – studentských chmelových brigád. Vracejí se tu do svého
mládí, a když z Chmelařského muzea odcházejí, všichni se usmívají.
Takže my jsme vlastně i taková ozdravovna.
Nejen ozdravovna, ale i skvělá reprezentace světově
proslulého českého chmelařství.
Obrovskou výhodou Chmelařského muzea je, že jeho zřizovatelem je obchodní
společnost CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec, kterou si založili sami
pěstitelé chmele. Tedy že naše pracoviště není odtrženo od reality
současného života, protože s pěstiteli chmele trvale spolupracujeme.
Chmelařská historie i současnost jsou velmi zajímavé. V muzeu pracuji od
roku 1996. Sbírám příběhy chmelařů a snažím se je publikovat. Čerpám
z našeho rozsáhlého archivu a spolupracuji s vydavateli odborných
časopisů. Aniž bych se chtěl dotknout lidí, kteří chmelařství na
rozdíl ode mne vystudovali, stal se tu ze mne chmelař historik. My i naši
předchůdci jsme ve Chmelařském muzeu nashromáždili různé artefakty. Ať
už to jsou stroje, nářadí, dokumenty, či fotografie. Muzejní expozice jsme
pojali jako cestu historií. Návštěvník jí prochází od středověku do
současnosti. Seznamuje se například s tím, jak lidé v 19. století na
chmelnicích dřeli a hledali možnosti, jak si práci usnadnit. Tím se tu
návštěvník dostává do éry různých zlepšováků a vynálezů a může
si uvědomit, co všechno se muselo stát, aby se mohl napít piva.
A hlavně si uvědomit, proč se u nás pěstuje ten nejkvalitnější chmel.
Že jsme jedinou zemí na světě, kde se daří Žateckému poloranému
červeňáku. Byť se i ve spoustě jiných zemí pokusili tento náš jemný
aromatický chmel vypěstovat, nikdy u něho nedosáhli takových vlastností,
jakých dosahujeme v Žatecké chmelařské oblasti. Jsem přesvědčen, že je
to půdou, klimatem, hladinou spodní vody, převládajícími větry a
především nepřenositelným umem našich chmelařů. Někteří chmeloví
farmáři pěstují chmel již ve čtvrté generaci na stejném místě. Vedou
k tomu svoje děti a vnuky. A když jedeme na některou z chmelařských
akcí (protože chmelaři mají velkou tendenci se scházet, zejména na svátek
svatého Vavřince 10. srpna), vždy se přesvědčujeme, že jsou ve svých
obcích vůdčím motorem. Že jsou u všech zábav, venkovských šibřinek
apod.
Chmelařské muzeum je nejen živoucí pamětí chmelařů pečujících
o často unikátní sbírkové předměty, ale i zázemím pro jejich
reprezentativní akce, kam si zvou své obchodní partnery. Tady je opravdu
čím se chlubit.
Máte pravdu. Světovou proslulost českého chmelařství
ilustruje i cena Žateckého raného červeňáku na světových trzích. Na
výsledky práce českých a moravských chmelařů je hrdá celá naše vlast a
pochopitelně i lidé z jejího největšího chmelařského
regionu.
Musíme říci, že náš region se nazývá Žatecká chmelařská oblast.
Zahrnuje zhruba tři sta obcí a jejich katastrálních území. Zasahuje do
poloviny Ústeckého kraje, části Plzeňského a části Středočeského.
Jsme, jak konstatuje ústecký hejtman, „rodinným stříbrem“ naší
vlasti. To, že před pětadvaceti lety napadlo naše vizionáře, aby v Žatci
vzniklo Chmelařské muzeum, byla správná cesta, protože na něj a jeho
programovou činnost propagující české chmelařství se začaly nabalovat
další a další aktivity. Ty nejen že úspěšně podporují export českého
chmele na zahraniční trhy, ale výrazným způsobem motivují
spotřebitele-turisty přijíždět do České republiky do Žatce utrácet tu
své peníze a ty domácí navštěvovat Ústecký kraj. Naše Chmelařské
muzeum tak inspirovalo další žatecké atraktivity. Nejenom vedlejší Chrám
chmele piva s Chmelovou věží, ale i renesanční sladovnu či nově
Pivovarské muzeum. Návštěvník, který dorazí do Žatce, se tu může
dozvědět takřka všechno o chmelu, sladu a o pivu.
K řadě dnes turisty navštěvovaných cílů vedla cesta přes
občanské aktivity.
Ano, přes nás, „neposlušné občany“ (o nichž bylo naše první
interview z roku 2006 „Žatecký Chrám chmele a piva“), kterým se před
dvaceti lety zdálo, že jejich město své tradice příliš nerozvíjí.
Odvážnou vykopávkou na centrálním náměstí jsme upozornili na to, jak
velké tu jsou chmelařské tradice. Přestože se nám zpočátku hodně lidí
smálo a považovalo za „pivní skauty“, se nám město podařilo
rozpohybovat.
Chmelařské muzeum je také magické edukativní
místo.
Máme tu skřítka jménem Hop, který je jeho dobrým duchem. V popisu práce
má (mimo jiné) provázet mladé návštěvníky, pro něž jsme tu spolu
s ním vtvořili vědomostní hru, a pomáhat jim plnit úkoly. Když je
splní, Hop jim dá odměnu a k ní obdrží certifikát. Nově jsme se
s jedním z projektů zaměřili na školní mládež a vytvořili pro ni
projektový týden „Žatec, město chmele“. V jeho první části žáky
seznamujeme s historií chmelařství, ve druhé se současností. Děti
dostanou pracovní sešit a během našeho výkladu a cest po chmelnicích si
dělají zápisky a své poznatky ve čtyřčlenných nebo pětičlenných
týmech zpracují do projektu. Nedávno jsme jeden takovýto projektový týden
završili a děti své poznatky prezentovaly spolužákům a učitelům. Jejich
pedagogové to hodnotili tak, že jsme z nich udělali chmelařské experty.
Myslím, že právě cesta přes nastupující generace vede k tomu, abychom
Žatec udrželi jako město chmele a aby město žilo.
Žatec žije a už přes padesát let udržuje přátelské kontakty
s belgickým partnerským městem Poperinge.
Lidé, kteří stáli u zrodu tohoto partnerství, založili zajímavou
tradici, kdy jsme si i za předchozího režimu s Belgií navzájem střídali
pobyty mladých lidí. Jeden rok do Žatce přijel autobus Belgičanů, kteří
u nás čtrnáct dní bydleli, a další rok na čtrnáctidenní pobyt do
Poperinge vyrazil autobus Čechoslováků.
Ke světové proslulosti českého chmelařství hodně přispěli
moravští a čeští nositelé „Chmelového řádu“.
Bezesporu. „Chmelový řád“ uděluje celosvětová chmelařská organizace
IHGC (International Hop Growing Company). Co dva roky na zasedání IHGC může
každý účastnický stát někoho nominovat na jeho nositele. Česko má
v současnosti třiašedesát žijících nositelů „Chmelového řádu“,
které jednou za čas zveme do Chmelařského muzea. Vždycky je také vezmeme
do zahrady kapucínského kláštera, kde je kašna chmelových rytířů,
které vévodí obrovský meč. Pořizujeme tam společnou fotku, abychom
v paměti národa uchovali památku na ty, kdo se významně zapsali do
historie světového chmelařství.
Pane Valeši, věnoval jste mi výpravnou publikaci Žatec, jejímž
jste spoluautorem.
Tato kniha je součástí vyvrcholení snah města Žatce o zápis na seznam
přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Nicméně spolu s fotografem
Václavem Machem jsme se pokusili udeřit na strunu hlavně místních obyvatel,
aby si uvědomili, kde žijí. V Žatci došlo k výraznému úbytku rodů,
které tu po staletí žily a hospodařily. Jsme totiž v Sudetech. Nicméně
jsme přesvědčeni, že tato kniha má na to, aby si současní Žatečané
uvědomili, jak úžasnou má jejich město tradici a atmosféru. I když jsem
se v Žatci nenarodil, mám to město rád a jsem na ně hrdý. Nejvíc si to
uvědomuji při sklizni chmele, kdy Žatcem projíždějí traktory s úrodou.
To je vám taková vůně! Stojím na chodníku a koukám na ně. Občas
nějakému traktoristovi zamávám a zažívám radost, že se přes náš
Žatec pořád vozí chmel.