Menu

MATTHES gastro, s.r.o.

Zanussi Professional, dlouholetá spolupráce firem Electrolux CZ a MATTHES gastro

27. 10. 2005

držitel ISO 9001: 2000 je moderně vybavenou firmou se sídlem v Praze. Jeho pobočky jsou v Mariánských Lázních, Pardubicích, Liberci a v Novém Jičíně. S ročním obratem přes půldruhého sta milionů korun i počtem zaměstnanců je v oblasti gastrotechnologií řazen mezi nejsilnější firmy na českém trhu. Pro restaurace, restauranty, pizzerie, bary, hotely, penziony, motoresty, fast foody, čerpací stanice, potravinové řetězce, bake off systémy, cateringové společnosti, školní jídelny, domovy a ústavy sociální péče, závodní stravování, nemocnice, obchodní společnosti, projekční a stavební firmy, městské úřady atd. zajišťuje komplexní činnost související s dodávkami gastronomických technologií:

Technologie a zařízení
MATTHES gastro, s.r.o. dodává velkokapacitní kuchyně – HACCP, konvektomaty a šokové chlazení, zařízení pro restaurace a fast foody, chladicí a mrazicí technologie, pizza pece a pekařské trouby, stolní termické přístroje, kafé a espresso přístroje, výrobníky ledu a barové zařízení, nápojové a kontrolní systémy, gastronomický inventář atd. V zájmu co nejkomfortnějšího vyřizování objednávek MATTHES gastro, s.r.o. umožňuje několik způsobů, kterými lze zboží objednávat. Klient jej může oslovit obchodní poptávkou nebo navštívit jeho prodejnu, kde je možné shlédnout předváděcí kuchyň nebo použít on-line e-Shop, kde se seznámí s prodávanými produkty a s pomocí „nákupního košíku“ vygeneruje poptávku. Rovněž může využít poptávkový formulářř umístěný na webu a po vyplnění jej odfaxovat společnosti MATTHES gastro.

Zanussi Professional
Dlouhodobá spolupráce s mezinárodním koncernem Electrolux s.r.o. divizí F.S.E. při prosazování obchodní strategie značky Zanussi Professional umožnila firmě MATTHES gastro, s.r.o. cenově zpřístupnit tuto špičkovou technologii široké gastronomické veřejnosti. Zrychlit dodávky i servis. MATTHES gastro, s.r.o. je strategickým partnerem firmy Electrolux CZ a několik let po sobě obratově nejsilnějším „Zanussi Professional Partnerem“ v Česku.

Doporučení potkat se s ředitelem firmy MATTHES gastro, s.r.o. panem Jiřím Schweikou jsem dostal od pana Viliama Siveka na slavnostním otevření dalšího nového hotelu akciové společnosti EuroAgentur Hotels & Travel „Jelení dvůr“, který je disponován v těsném sousedství areálu Pražského hradu.
Jedenatřicátý hotel pan Viliam Sivek otevíral na opravdu krásné adrese. S panem Sivekem spolupracujeme už pět let. Je příjemné vyhrát zakázku a získat zákazníka, ale především pak to, že u nás zůstává. Obzvlášť v případě společnosti EuroAgentur Hotels & Travel. U zákazníka, jako je pan Sivek, který si může vybírat a okamžitě rozhoduje, je dvojnásob potěšující, že s námi spolupracuje dlouhodobě. Velice si toho vážíme.

Při vší úctě, on ani nikdo jiný to nedělá (jak se říká) „kvůli vašim modrým očím“…
Jistě! Výraznou roli sehrává kvalita značkového zboží a především služby. Naší devizou jsou odbornost a profesionalita, široké zázemí a vůbec celkový systém, protože profit přináší jedině plně funkční a ekonomicky rentabilní gastronomická technologie. Vysoká kvalita servisu s reakcí zásahu do čtyřiadvaceti hodin od nahlášení včetně případného zapůjčení přístrojů nám v rámci vysoce konkurenčního tržního prostředí dopomohly dostat se na čelní místo. Především díky svému vlastnímu servisu dnes firma MATTHES gastro spolupracuje dlouhodobě s takovými zákazníky, jako je kupříkladu pan Sivek.

Na samém začátku spolupráce s jakýmkoliv klientem bývá jeho poptávka.
Ano, ta je zahájením dialogu. V jeho rámci je třeba zjistit, k čemu má realizace zákazníkovi sloužit, co od ní očekává, abychom eliminovali eventuální „slepé uličky“ a třecí plochy a vznikla (např.) plně funkční hotelová kuchyň. Zakázku dokážeme zajistit podle potřeb a finančních možností klienta. Od konzultací, studie, vypracování projektu až po vybavení administrativních náležitostí nutných k její realizaci. Dosažení vynikajícího poměru mezi užitnou hodnotou, kvalitou a cenou je u firmy MATTHES gastro samozřejmostí. Velmi zajímavou službou je financování, které klientům pomáháme zajistit ve spojení s naší bankou či leasingovou společností. Zákazník tak u námi dodávaného vybavení může na začátku investovat jen jistou část, kolem 30 % celkové ceny. Spolupráce firmy MATTHES gastro s bankou i s leasingovou společností je dlouhodobá. Nejen náš kredit, ale i schopnost firmy MATTHES gastro vypořádat se s eventuálními komplikacemi umožňuje našim zákazníkům dosáhnout snadno na úvěr či leasing.

Jaký segment trhu pokrýváte?
Rozhodně to není jenom gastronomie v hotelnictví, ale i restaurace, kavárny, cateringové společnosti, čerpací stanice, sítě rychlého občerstvení atd., což je, jak říkávám, „otevřená gastronomie“. Druhá část, „uzavřená gastronomie“, to je závodní stravování, školní jídelny, gastroprovozy v ústavech sociální péče apod. Nosnou značkou přitom pro nás je „Zanussi Professional“, jeden z největších výrobců gastronomické technologie na světě, patřící do nadnárodní skupiny Electrolux, s níž spolupracujeme již dvanáct let. Jsme jejím nesilnějším partnerem v Česku. Dále jsou to značky Electrolux a Therma – gastrotechnologie, Panasonic – profi mikrovlnné trouby, Scotsman – výrobníky ledu, Thermoplan – kávovary, chladicí technologie – firma LTH, technologie pro pizzerie a italské restaurace – PizzaGroup aj.

Jak se Jiří Schweika dostal ke gastronomickým technologiím?
V Německu. V Česku jsem s nimi začal až v roce 1993 po návratu z Bavorska, kde jsem sbíral zkušenosti. Prošel jsem si vším. Od pomocných prací, servisu, obchodu až po řízení společnosti a velký byznys. Dodnes si vzpomínám na byznys v bývalém NDR. Do východního Německa jsme nastoupili ihned, jak to bylo možné. Jako jedni z prvních. Prožil jsem si tak neopakovatelné a zajímavé okamžiky při sjednocování Německa. Například situaci na někdejším hraničním přechodu SRN / NDR, kde nás kontrolovali celníci a pohraniční policie NDR nařizovala, abychom z aut demontovali antény k vysílačkám. Avšak nejsilnější zážitek jsem měl v rámci své poslední návštěvy NDR. Ráno jsme ještě jeli přes hranici, a když jsme se po půlnoci vraceli, už neexistovala ani hranice ani NDR. Sekt tekl proudem a celníci i policisté „na obou stranách“ slavili.

Proč jste se rozhodl vrátit se do Česka?
Když firmě Matthes Fachhandel der Gastronomie G.m.b.H. dopadla investice do východního Německa, padlo rozhodnutí zhodnotit nabyté zkušenosti a nainvestovat i do Prahy. Koupili jsme objekt v Praze 4 a během sedmi měsíců jej adaptovali na sídlo firmy. 13. září 1993 jsme v něm oficiálně otevřeli své obchodně servisní centrum. Velmi rychle jsem přitom pochopil, že obě firmy, Matthes Hof a Matthes Praha, nelze zvládnout, a musel se rozhodnout. Přestěhovali jsme se do Prahy. S manželkou a synem Robinem, který se v Německu narodil. Bylo to příjemné, protože jsme v Česku měli nejbližší příbuzné a spousty přátel.
Do roku 1995 jsme byli úspěšní zejména prodejem nápojových technologií a systémů.
Vzhledem k vývoji trhu a narůstajícím poptávkám po našich službách a dodávkách gastrotechnologií bylo rozhodnuto o dalších investicích do společnosti, posílení nabídky a rozsahu činností. V roce 1996 společnost zakoupila sousední přízemní budovu o rozloze 300 m2 a zřídila v ní novou servisní dílnu a velký sklad. Otevřeli jsme pobočky v Mariánských Lázních a Pardubicích. Vytvořili jsme nová pracovní místa v obchodním a v technicko-servisním oddělení.

Na vaší vizitce, pane Schweiko, těsně vedle loga MATTHES gastro figuruje logo Zanussi Professional.
To proto, že jsme v roce 1997 navázali spolupráci s Electroluxem CZ. Značka Zanussi Professional nás však doprovázela od samého začátku už z Německa. Nová etapa spolupráce s mezinárodním koncernem Electrolux divizí F.S.E., a s tím spojená obchodní strategie značky Zanussi Professional, nám umožnila dosahovat zajímavých, vysoce konkurenčních cen u špičkových technologií. Záhy nato firma MATTHES gastro s.r.o. přešla do českých rukou, a to kapitálovým vstupem akciové společnosti A 1 Gastro, a.s., která v ní získala majoritní podíl. V té době jsme se razantně zvětšili. Ne počtem zaměstnanců, ale dalšími investicemi do technického a obchodního zázemí. V roce 1998 jsme překročili pro nás magickou hranici obratu sto milionů korun, a to při třiceti zaměstnancích. V roce 2003 jsme s pětatřiceti zaměstnanci dosáhli obratu 155 milionů korun a otevřeli další pobočky v Liberci a na Moravě v Novém Jičíně. Co se týče současnosti, patříme počtem zaměstnanců i obratem mezi nejsilnější gastronomické firmy v Česku. V současné době dokončujeme nástavbu druhého nadzemního podlaží svého ústředí. Po jejím zprovoznění se razantně rozšíří naše prodejní a kancelářské prostory. Otevřeme zde nové předváděcí gastro studio s názvem: „Active Gastro Centrum“. Věřím že, to bude další krok, ale kdoví, možná i skok firmy MATTHES gastro na cestě podnikání v gastronomických technologiích.










www.matthes.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001