Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního
ruchu
v Českých Budějovicích, jejímž zřizovatelem je Jihočeský kraj,
připravuje budoucí pracovníky v různých oblastech cestovního ruchu už
víc než třicet let. Veškeré obory vzdělávání jsou zaměřené na
gastronomii, hotelnictví a turismus. Studuje je kolem sedmi set žáků. Jako
jedna z prvních českých hotelových škol je členem Evropské asociace
hotelových škol. Spolupracuje se zahraničními školami podobného
zaměření, zvláště s Mezinárodní hotelovou školou v Bad
Leonfeldenu.
Teoretická výuka je zajištěna ve dvou budovách – v sídle školy na
Senovážném náměstí 12 a v nově zrekonstruované budově v ulici Fráni
Šrámka č. 9. Po odborné stránce pak na vybraných pracovištích regionu,
např. v hotelu Malý pivovar, Zvon, Gomel aj. Úroveň přípravy žáků je
představována na každoročně pořádaném Dnu otevřených dveří,
výstavě Vzdělání a řemeslo, na Gastronomickém festivalu a řadě
dalších společenských a kulturních událostí. Žáci se tradičně
účastní celostátních i mezinárodních soutěží. Daří se jim
získávat výborná umístnění v soutěžích, jako jsou Finlandia- cup,
Gastro-Hradec, Gastro-junior Brno, Talent roku Jihočeského kraje.
Vzdělání na Vyšší odborné škole se opírá o tři základní
pilíře – výuku předmětů cestovního ruchu, ekonomických předmětů a
dvou až tří světových jazyků. To absolventům umožňuje dobré
uplatnění v praxi – v cestovních kancelářích, hotelech,
bankovnictví, pojišťovnictví, státní správě a samosprávě apod.
O evropské úrovni jejich vzdělání svědčí i studentská konference,
první místa v mezinárodních soutěžích Genia-Rotary-Inovationspreis,
Tourism Promotion a dalších.
Součástí školy je moderní školní jídelna s odborným pracovištěm
pro žáky školy a domov mládeže, který nabízí nejen ubytování, ale
i bohatý kulturní a sportovní program i programy organizované a
vytvářené žáky ( osobnost roku a pod.). Velmi dobrá je spolupráce
s Gastroklubem, jehož členy jsou rodiče žáků, učitelé a podnikatelé
v oboru gastronomie, který se organizačně i finančně podílí na
mimoškolních aktivitách a prezentacích žáků školy.
Vzdělávání a konkurenceschopnost
17. 04. 2009
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu
v Českých Budějovicích v současné době realizuje dva projekty dotované
z fondů EU. Jedná se o operační programy na podporu zvyšování kvality
ve vzdělávání Vzdělávání a konkurenceschopnost“.
Statutární zástupkyni ředitele školy Mgr. Zdeňku Erhartovou
jsem oslovil v souvislosti se zahájením realizace programu.
Od 1. března 2009 na naší škole realizujeme projekt, „Modernizace výuky
v rámci odborných a všeobecných předmětů střední školy“. Snažíme
se jím rozpracovat a zkvalitnit školní vzdělávací program. Jde nám o to
rozšířit znalosti a kompetence žáků jak po stránce odborné, tak
z hlediska všeobecného vzdělání. Projekt zahrnuje kurz „Studená
kuchyně“ a odbornosti s tím spojené; kurz „Sommelierské minimum“;
projekt „Na holocaust nelze zapomínat“, který reaguje na aktuální
společenskou situaci; projekt environmentální výchovy „Po zelené“;
projekt modernizace předmětů pomocí výpočetní techniky „Využití ICT
ve výuce“.
Už i tak je ale, paní zástupkyně, o studium na vaší škole
veliký zájem.
Ano. Všechny vzdělávací obory máme naplněny. Jistě k tomu přispívá
i dlouholetá tradice, úspěšné uplatnění absolventů v praxi,
spolupráce s rodiči žáků a prezentace školy na veřejnosti, například
„Večer hotelové školy“, konference České barmanské asociace ve
Wellness Hotelu Frymburk, konference Asociace hotelů a restaurací ČR
v Táboře, ale i účastí žáků školy na různých charitativních,
odborných akcích a kulturním a sportovním dění ve městě. Škola dobře
spolupracuje s různými odbory Krajského úřadu. Jihočeský kraj jako
zřizovatel se finančně podílel na údržbě budovy na Senovážném
náměstí, která je kulturní památkou, a na rekonstrukci „Zátkovy
budovy“ – první české reálné školy v Českých Budějovicích,
založené zásluhou významného českobudějovického vlastence a mecenáše
Dr. Zátky. V jeho odkazu pokračujeme i zahájením realizace projektů
financovaných z evropských fondů .