Vyšší kvalita za stejné ceny
06. 12. 2003
S Honzou Mužátkem se známe deset let. Podporoval mne v dobách,
kdy ještě neexistoval Všudybyl a kdy rovněž ještě nefungoval jeho koncept
restaurací Jarmark a Pizza Coloseum, restaurace nejen pro bílé límečky.
Jeho systém je, na rozdíl od tzv. amerického pojetí restauračních
řetězců rychlého občerstvení, veskrze evropsky konzervativní. Ostatně,
je příslovečné, že samoobslužným bufetovým stolům se po světě
neříká americké, ale švédské. Koncept stolování klasickým příborem
na porcelánu se u nás Evropanů ukázal správným tahem. Možná sice, že
to vypadá „správňácky“ schovávat „flašku“ do papírového pytlíku
či sát kolu brčkem z kelímku z voskovaného papíru nebo pojídat mleté
smažené cosi z umělohmotného tácku… Ale kdo z našinců by co takového
bral jako regulérní oběd v rámci svého závodního stravování? Možná,
že na takovou zdánlivě jednoduchou věc přišel člověk, který
v pohostinství začínal od prvopočátku, i proto, že kromě obrovské
pracovitosti a houževnatosti (na rozdíl od daleko zkušenějších) nevěděl,
že to nejde. Dnes, když už „je vymalováno“ (a po bitvě je v Česku
každý generál), je to, co vykonal, podle všech geniální tah. Honzo, co pro
tvoji společnost Bakare Gastroservis znamenal rok 2003?
Začátkem tohoto roku jsme otevřeli další provozovny v Praze na stanici
metra Budějovická. Tím se naše počty stabilizovaly, což konvenuje
s cíli, které jsme si pro letošní rok stanovili. Značnou část kapacity
jsme věnovali zprovoznění centrálního skladu a logistického centra, jehož
součástí v divizi Coloseum catering je jeden z nejmoderněji vybavených
cateringových provozů. V záři jsme jej úspěšně kolaudovali a
v současné době již cateringová výrobna funguje na sto procent. Na
logistické centrum navazuje doprava, která kompletně disponuje chladicími
vozy. Využívá je jak catering, tak centrální sklad. Výhod centrálního
skladu je několik. Zejména je to ovlivňování vstupních cen a garance
kvality. Zároveň je tím zajištěna stoprocentní vstupní kontrola surovin
pro naše vlastní provozy.
Systém McDonald's vymyslel v roce 1954 Čech pan Kroc, syn
českého emigranta, rodáka ze Stupna u Plzně. Úspěšný gastronomický
koncept Jarmark Coloseum uvedl v život o půl století další Čech, ty.
Myslím, že to není od věci. Koneckonců průkopníkem motivačního systému
zaměstnaneckých výhod je rovněž Čech Tomáš Baťa. To není národností.
Spoustu věcí vymysleli Němci, Poláci… Systém Jarmark Coloseum, jak
ukazuje praxe, je funkční. Troufnu si říci, že díky zkušenostem
z provozování řetězce restaurací začínám chápat řadu věcí, které
jsem dříve neviděl. Tedy např. proč a jak to funguje u McDonaldů. Výhody
i nevýhody. Máte-li jednu nebo dvě restaurace, je možné je operativně
měnit. Máte-li řetězec, jste ve vleku (třeba i vámi) nastoleného
systému. Každopádně i my pracujeme na tom, abychom zlepšovali a
zpestřovali své služby. Je to otázka servisu, šíře nabídky a
u pizzerií Coloseum kvalitních italských vín. Přinášet za stejné ceny
vyšší kvalitu. Co se týče Jarmarku, v listopadu probíhaly dny mexické
kuchyně, které byly velmi úspěšné. V těchto gastronomických slavnostech
budeme pokračovat. V současné době projektujeme nový koncept, jehož
pracovní název je „café XY“ (dnes ještě není přesně rozhodnuto,
jaké jméno to bude). Určitě to bude v italském duchu – velký výběr
káv. Bude to restaurace, která bude nahrazovat „snack bar“ a „take
away“. Chceme, aby osou nabídky byl jeden z klasických italských
produktů.
Pizza Coloseum:
Vodičkova 32, Praha 1, tel.: 224 214 914
Palác Myslbek, Ovocný trh 8, Praha 1, tel.: 224 238 355
Budějovická 1667/64, Praha 4, tel.: 261 262 000
Zlatý Anděl, Nádražní 25, Praha 5, tel.: 257 322 622
Velký špalíček, Dominikánská 3, Brno tel.: 543 237 318
Restaurace Jarmark
Dům „U Nováků“, Vodičkova 30, Praha 1, tel.: 224 233 733
Palác Myslbek, Na Příkopě 19/21, Praha, tel.: 224 238 359
Budějovická 1667/64, Praha 4, tel.: 261 262 524
Velký Špalíček, Dominikánská 3, Brno tel.: 543 237 320
Olympia centrum, U dálnice 744, Brno – Modřice, tel.: 547 216 866
OC Futurum, Novinářská 6a/3178, Ostrava tel.: 596 616 516
www.restauracejarmark.cz
www.pizzacoloseum.cz