Výroční ceny Asociace hotelů a restaurací České republiky za rok 2017
12. 01. 2018
Výroční ceny Asociace hotelů a restaurací České republiky
byly předány 1. prosince 2017 v rámci závěrečného galavečeru
výroční konference Asociace hotelů a restaurací České republiky konané
v NH Collection Olomouc Congress a Clarion Congress hotelu Olomouc, nad kterou
záštitu převzali primátor Olomouce Antonín Staněk, CzechTourism a
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Mimořádné ocenění převzala lady Milena Grenfell-Baines za podporu
česko-britských vztahů. Lady Grenfell-Baines se významně a dlouhodobě
podílí na organizaci výměnných pobytů českých a britských studentů
hotelových škol a na britský trh uvedla a proslavila tam českou remosku.
Hoteliérem roku za řetězcové hotely je Tomáš Rousek z NH Collection
Olomouc Congress hotel, hoteliérem roku za nezávislé hotely Petr Borák
(Wellness & spa hotel Augustiniánský dům, Luhačovice). Restauratérem
roku za samostatné restaurace byl zvolen Bohumil Rydrych z plzeňské
Restaurace U Majáku, restauratérem roku za hotelové restaurace Lukáš
Koubek z Café Imperial v hotelu Imperial Praha. Mladým manažerem roku byla
vyhlášena Jana Kuličová z Hotelu Ostrov v Namburku. Výroční cenu
Odpovědný hotel/restaurace roku za Zátiší Group převzal Sanjiv Suri.
Školou roku byla vyhlášena Soukromá hotelová škola Bukaschool, Most. Cena
JUDr. Vladimíra Štětiny byla za celoživotní přínos českému hotelnictví
a gastronomii udělena profesoru Jiřímu Jindrovi. Penzionem roku se stal
Penzion U Zámku Mělník. Cenu za Nejlepší studentskou práci v oboru
hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchu převzal Martin Řehák.
Generálního ředitele Pivovarů Staropramen Ing. Petra
Kovaříka jsem krátce poté, co předal diplomy restauratérům roku 2017,
požádal o pár slov.
Dnes jsem si uvědomil, že spolu Pivovary Staropramen a Asociace hotelů a
restaurací České republiky spolupracují už deset let. Poprvé jsme se
výroční konference Asociace hotelů a restaurací České republiky
zúčastnili a na vyhlašování jejích výročních cen – restauratérů a
hoteliérů roku – podíleli v roce 2007 v hotelu Dvořák v Táboře.
Pokud tedy smím bilancovat, musím říci, že je to nesmírně úspěšná
spolupráce, která nás obohacuje a dává inspiraci. Praxe napovídá, že to
tak funguje i v obráceném gardu, že Pivovary Staropramen už inspirovaly a
inspirují mnohé z restauratérů a hoteliérů. Je nám proto velkou ctí
předávat výroční ceny v kategoriích hotelové a nezávislé restaurace.
Gastronomie je totiž oborem, který dlouhodobě podporujeme, kde se pivo
vlastně zrodilo a kam především patří.
Pane řediteli, Staropramen se vrátil k tradičnímu
logu.
Ano. Dnes je doba, kdy se lidé daleko víc zajímají, co pijí, co jedí, kam
chodí. Zajímají se o příběhy toho, co konzumují, o jejich pravdivost.
O tradici. Znovu objevují, v čem jsme my Češi, Moravané a Slezané byli a
zůstali skvělí. Staropramen má velmi zajímavou historii a úspěšnou
tradici. Jsme autentický český pivovar – produkt českého národního
hospodářského obrození. Staropramen se za první republiky stal jedním
z největších pivovarů v Evropě a my si řekli, že by bylo škoda
nesdílet naši hrdost se zákazníky. Příběh a hodnoty, které s sebou
značka Staropramen nese, nás tak motivovaly vrátit se k tradičnímu logu,
které tyto hodnoty akcentuje daleko víc než logo moderní, které jsme
opustili.