Výroba destilátů má ve Vizovicích více než čtyřistaletou tradici
22. 05. 2005
Na etiketách rok 1894
Nynější firma RUDOLF JELÍNEK a.s. má za sebou bohatou minulost,
inspirativní plány do budoucna a žije současností naplněnou pilnou prací.
Možná to zní trochu jako fráze, ale pověst největšího výrobce
destilátů opravdu nutí k přemýšlení a hledání souvislostí toho, co
bylo, s tím, co bude. Na etiketách firmy se uvádí rok založení 1894, ale
výroba destilátů ve Vizovicích má tradici dlouhou již více než čtyři
sta let. První písemné doklady o existenci palírny se nacházejí
v písemných pramenech z doby okolo roku 1660, ale podle nepřímých
indicií lze říci, že se tu pálilo už někdy na přelomu 16. a
17. století. Byla to doba feudalismu, kdy pálenice patřila šlechtickým
majitelům. Z různých historických dokladů se dovídáme leccos
zajímavého, například že kolem roku 1725 byla palírna modernizována a
vybavena pěti měděnými kotli.
Slivovice koncem 18. století
A co se v nich tehdy pálilo? Jistě to byla zejména pálenka z pivních
odpadků, později z obilí, z něhož se vyráběla žitná. Kolem poloviny
18. století se ve výrobním sortimentu objevila slavná slivovice –
nejdříve jen doplňkově, ale od počátku 19. století její výroba
nabývala na významu. Na tom nebylo nic divného, vždyť na Valašsku a
obzvláště na Vizovicku se vlivem příhodných klimatických podmínek
mimořádně daří ovocným stromům a z nich především švestkám.
Například na počátku 20. století bylo okolí Vizovic poseto úctyhodným
počtem sedmasedmdesáti tisíc ovocných stromů, z nichž bylo osmašedesát
tisíc švestek! Ohromné množství ovoce, které stromy rodily, bylo pro
zdejší obyvatele důležitým zdrojem příjmů. Švestky se sušily,
zpracovávaly na povidla a samozřejmě se z nich pálila slivovice.
Karel Singer 1895
Druhá polovina 19. století přinesla i na zapadlé Valašsko výrazné
změny. Době šlechtických majitelů palíren odzvonilo a ke slovu se hlásili
průmysloví podnikatelé. Také stařičká pálenice ve Vizovicích přešla
do rukou nových vlastníků, z nichž ji dokázal zvelebovat především
Karel Singer, který pálenici koupil v roce 1895. Vedle něj tu vyrůstali
noví konkurenti, zejména rolnická pálenice RAZOV a podnik Zikmunda Jelínka
založený roku 1891. Zikmund Jelínek obratně rozšiřoval slávu své
slivovice, se kterou získal i mnohá ocenění na výstavách, a svým synům
Rudolfovi a Vladimírovi předal plně prosperující podnik. Teprve Rudolf
Jelínek však dokázal otcovské dědictví, jemuž propůjčil své jméno,
přivést ke světové slávě. Stalo se tak díky košer slivovici, jejíž
výrobu zahájil v roce 1934.
Košer slivovice 1934
Jak k tomu došlo? V podstatě z důvodů, které bychom mohli nazvat
mezinárodně politickými. Rudolf Jelínek byl v roce 1934 vyzván
zákazníky z USA ke zkušební dodávce košer slivovice – stalo se tak
proto, že američtí židé chtěli podpořit dovoz z demokratického
Československa na úkor tradičních dodavatelských zemí Rumunska a
Maďarska, v nichž se rozmáhal antisemitismus. Zásilky vzbudily ohromný
ohlas a Rudolf Jelínek se během několika let stal druhým největším
importérem lihovin do USA. Kosher destiláty vyrábí RUDOLF JELÍNEK a.s.
dodnes a stále je jejich největším odběratelem náročná klientela ve
Spojených státech (košer slivovice a košer švestková vodka). Na
vysvětlenou k této specifické produkci: při výrobě košer destilátů
nesmí být použity suroviny, výrobní zařízení a postupy, které by
odporovaly předpisům židovské víry. To znamená, že jednou za čas se do
firmy dostaví pověřený zástupce židovské obce, který dohlíží na
některé fáze výrobního procesu – výběr ovoce, manipulaci s kvasem,
destilaci a později stáčení do lahví. Jiné fáze onoho dlouhodobého
procesu mezi švestkou a lahví destilátu, jako třeba kvašení a zrání,
probíhají v jím zapečetěných nádobách. Košer výroba si dodnes
udržela mnoho z tradičních postupů, včetně ručního etiketování
každé láhve. Teoreticky by se měla ke košer výrobě používat samostatná
destilační aparatura a jiná technologická zařízení, v praxi však
probíhá výroba na obvyklých zařízeních, která se musí nejdříve
takzvaně vykošerovat, tj. vypláchnout horkou a studenou vodou. Dodržení
všech těchto přísných podmínek jsou zárukou udělení tzv. hechšeru –
speciálního košer osvědčení.
Doba po roce 1989
Vývoz na západ se udržel i v dobách socialismu, protože představoval pro
stát vítaný zdroj deviz – proto také jméno Rudolfa Jelínka zůstalo
i na etiketách výrobků vyráběných národním podnikem.Doba po roce
1989 změnila mnohé. Podnik se oficiálně mohl vrátit k předválečnému
názvu, byl privatizován a jako RUDOLF JELÍNEK a.s. se pustil do nově
vzniklého konkurenčního prostředí. Výroba i dnes zůstává orientována
na slivovici a značkové destiláty. Vlajkovou lodí firmy jsou stále košer
destiláty. Hitem posledních let se stala Plum (švestková) vodka, která
potvrzuje image společnosti jako švestkového specialisty. Velký rozvoj
cestovních ruchu v posledních patnácti letech a snaha o propagaci firmy
vyústily v myšlenku, že je potřeba nejen dělat reklamu slivovici po celém
světě, ale také – obrazně řečeno – přivést svět do Vizovic. Tak
vznikl projekt s názvem Distillery Land, který umožňuje návštěvníkům
nahlédnout pod pokličku výroby slivovice přímo ve vizovickém závodě.
Exkurzí, které návštěvníka provedou nejatraktivnějšími částmi výroby
destilátů, využily už tisíce lidí. Součástí Distillery Landu je také
podnikové muzeum a krátký film o firmě. Ty spolu se zasvěceným výkladem
průvodců přinášejí lidem kromě zábavy také poučení o minulosti a
tradicích tohoto kraje, v němž ovocnářství s palírenstvím už po
staletí vytvářejí harmonický pár.
RUDOLF JELÍNEK a.s.
Razov 472
Vizovice 763 12
tel: 577 686 111
fax: 577 453 474
e-mail:
rjelinek@rjelinek.cz
exkurze@rjelinek.cz