Templářské sklepy Čejkovice navazují na působení vinařů řádu
Templářských rytířů v raném středověku v Čejkovicích.
V historických templářských sklepeních mají uloženo téměř pět tisíc
hektolitrů vín v dubových a barikových sudech a rozsáhlý archív lahvově
zralých vín. V dalších sklepích pak na šest milionů litrů. Tradiční
výroba a zrání vín se u nich snoubí s moderními postupy a technologiemi
od zpracování hroznů až po finalizaci. Důraz na kvalitu kladou už při
výkupu hroznů. Moderní odzrňovače a lisy jsou zárukou šetrného
vylisování šťávy. Reduktivní technologie, řízené kvašení a
biologické odbourávání kyselin u vybraných partií vín zaručuje vysokou
kvalitu konečného produktu, která je násobena zráním v dubových sudech a
po stočení do lahví uložením v podzemí.
V současné době jsou v nabídce Templářských sklepů Čejkovice
vína v těchto řadách: archivní, ledová a slámová, přívlastková,
bariková, ročníková a jakostní odrůdová. Jakostní vína jsou lahvována
i do dárkových balení 3 litry a 0,187 litru. Zdůraznění výjimečnosti
umocňují vytrhávané etikety na ručním papíře a originální pečetě
řádu templářských rytířů. Vzhledem ke kvalitě a adjustáži, která
nemá v Česku obdoby, jsou vína Templářských sklepů Čejkovice velmi
oblíbenými reklamními předměty. Velká poptávka je po dárkových
baleních a po firemních vínech s logy zákazníků na etiketách.
Výjimečná pověst vína je podmíněna výjimečnou kvalitou
28. 11. 2009
S ředitelem druhého největšího producenta vín v Česku,
Templářských sklepů Čejkovice, vinařské družstvo, Ing. Pavlem Pastorkem,
se potkáváme 4. listopadu 2009. A protože to, jaký byl ročník, vinaři
zpravidla hodnotí nejméně rok zpátky, první má otázka byla: jaký byl pro
vaše velkovinařství rok 2008?
Jaromíre, už zase přeháníš. Jsme sice druhým největším zpracovatelem
hroznů v České republice, kterých jsme v roce 2008 zpracovali víc než
7,5 milionu kilogramů, a zřejmě největší vinařskou firmou s čistě
českým kapitálem, avšak stále, a to už od roku 1936, zůstáváme nohama
na zemi, tj. firmou moravských vinohradníků. Kvalita vín z roku 2008 je
výborná, navzdory toho roku nepříznivému září. V roce 2008 se našemu
vinařskému družstvu podařilo upevnit postavení mezi rozhodujícími hráči
na trhu s vínem, a v tomto trendu pokračujeme i letos.
Pavle, tohle vydání Všudybylu bude venku tak, aby stihlo být
koncem listopadu v Clarion Congress Hotelu Ostrava na výroční konferenci
Asociace hotelů a restaurací ČR. Templářské sklepy Čejkovice jsou jejím
partnerem. Proč?
Protože její členové, a tedy i ona sama, jsou velkými odběrateli vín
z naší produkce. Naše firma je producentem kvalitních vín z tuzemské
produkce hroznů. Víc než třetinu produkce dodáváme do velké gastronomie.
Od základní řady jakostních odrůdových vín, ale především vína
s přívlastkem. Díky velikosti naší firmy držíme široký sortiment.
V gastronomické síti jsme tak celoročně schopni plnit požadavky
odběratelů. U nás nehrozí to, co u menších vinařů, kteří mnohdy
rovněž dokážou připravit špičková vína, ale v malých objemech.
V momentě, kdy o ně odběratelé projeví další zájem, už je nemají. To
v našem případě nehrozí. Je nám jasné, že když už do velké
gastronomie nabídneme šarži vína, musíme být schopni ji dodávat nejméně
rok. Řada Komtur Ecco byla vytvořena právě pro velkou gastronomii. Od
retailových řad vín se výrazně liší i vizuálně. Víme, že
výjimečná pověst vína je podmíněna výjimečnou kvalitou, o níž
rozhoduje řada faktorů. Proto jsou pro tato vína sklepmistry a renomovanými
nezávislými degustátory vybírány pouze ty nejkvalitnější
partie odrůd.
V tomto vydání v interview s viceprezidentem COPA (sdružení
nevládních organizací EU) a prezidentem Agrární komory ČR Ing. Janem
Velebou mezi řádky konstatuji, že Evropská unie existuje mj. i proto,
protože evropské mocnosti vždy potřebovaly mít kolonie. Svědčí o tom
to, že všechny členské země Evropské unie jsme si rovny, avšak některé
si jsou rovnější. Viz trojnásobné dotace zemědělcům v zakladatelských
zemích EU.
Už z dob jednání o přístupu Česka do EU je jasné, že vyspělým
západoevropským státům se nejedná o nějaké rozšíření a upevnění
demokracie ve střední a východní Evropě, ale že v prvé řadě
potřebují odbytiště pro své přebytky. Co se týče zemědělství a
potravinářství, tam je to učebnicovou ukázkou, jak se z historicky
kontinuálně zemědělsky rozvinuté země (nepřetržitě od dob
Rakouska-Uherska) Česká republika stala závislým odbytištěm silně
dotovaných přebytků potravin západních ekonomik. Obávám se toho, že tato
situace bude ve vztahu k nám, českým producentům potravin, dál eskalovat.
Podíl české produkce potravin na českém trhu dál a dál klesá.
A obávám se, že klesat bude, protože naši politici nejeví zájem a snad
ani nejsou s to vyjednat takové podmínky pro české produkty, aby to se
Západem nebyl konkurenční masakr potravinové soběstačnosti České
republiky, ale férová hospodářská soutěž mezi subjekty podnikajícími
v zemědělství bez ohledu na to, ve které ze zemí Evropské unie mají
své sídlo.
Pavle, nesouhlasím, aby subjekty podnikající v čemkoliv, tedy
i v zemědělství, dostávaly dotace. Nicméně, když už jsou zavedeny, je
likvidační zůstat odstrčen. Jak mohlo Česko souhlasit, aby čeští
farmáři dostávali třikrát menší dotace, než např. vaši sousedé pár
kilometrů odvedle v Rakousku? Co to je za hospodářskou soutěž?
Skutečnost je taková, že čeští zemědělci dostávají dotace
několikanásobně menší, než naši kolegové v Rakousku, Německu či
Francii. To je vyloženě žalostná situace, kterou naši politici nám,
našemu desetimilionovému národu, nedokázali na rovinu vysvětlit. Bohužel,
nevidím žádné světélko na konci tohoto tunelu. Nevidím vstřícné
řešení vůči českým farmářům. Fiktivní rok 2013, kdy bychom se měli
nějakým způsobem srovnat, se sice blíží, ale situace českých
zemědělců se rapidně rychlejším tempem horší. Takže je namístě
otázka: Přežijí rok 2013? Jako zemědělec musím říci, že vstup Česka
do Evropské unie pro české zemědělství výhodný nebyl. Je to jedna
z nejhorších situací v historii (snad kromě třicetileté války, kdy nás
plenili Švédové) v jaké se my, zemědělci na území Čech. Moravy a
Slezska, nacházíme.
Optimismus je prý nedostatek informací. Nicméně k něčemu
optimističtějšímu. Blíží se nový rok. Templářské sklepy Čejkovice
navázaly na svou prvorepublikovou tradici a zase jsou producenty šumivých
vín. Jak takové, někdy velmi hlučné víno děláte?
V portfoliu našich produktů nejsou jen klasická tichá vína v sortimentu
několika desítek druhů výrobků, ale vrátili jsme se i k produkci sektů
vyráběných klasickou metodou – kvašením v láhvi. Pro konzumenty
našich vín příjemné zpestření. Je to dosti pracné. Musí se vybrat
vhodné partie tichých vín. Většinou je to asamblage, scelení dvou nebo
tří odrůd bílých vín. Ty se sekundárně naočkují kvasnou kulturou,
kterou vozíme z Champagne. Sekundární fermentace proběhne v lahvi za
přísně dodržovaných teplotních a světelných podmínek. Po skončení
fermentace necháváme nějakou dobu (tenhle už) sekt naležet. Následuje
setřásání kvasničních kalů a poslední operací je jejich odstřelení a
doplnění dosážním likérem, který rovněž vozíme z Francie z oblasti
Champagne. Snažíme se, aby náš sekt těžil z obdobných výhod, jako
nejvyhlášenější světové sekty.
A jsme-li už u vinné didaktiky. Proč je tramín červený
bílý?
Na ní by měli odpovědět ti, kteří „od stolu“ rozhodli o názvu této
odrůdy. V tomto případě dávám za příklad německé názvosloví. To
tuhle odrůdu nazývá tramín kořenitý, Gewurztraminer, což je výstižné
pojmenování charakteru tohoto vína, kdežto čeští úředníci naznali, že
hrozny této odrůdy mají narůžovělou barvu, a tak ji nazvali tramín
červený. Tím v hlavách řady zákazníků udělali velký galimatyáš,
protože etiketa avizuje tramín červený a víno je bílé. Velice bych se
proto přimlouval, protože přívlastek „červený“ je zbytečný, aby se
začal používat pouze název „tramín“. Stejně je tomu u odrůd pinotů,
kdy tento název, který je povolen pouze pro oblast Burgundska, nesmíme
používat. Celý civilizovaný svět používá název „pinot“, jen Česká
republika musí „rulandské“. Řada zahraničních konzumentů, kteří
u nás toto vynikající víno chutnají, se domnívá, že jim představujeme
nějakou místní odrůdu. A když jim řekneme synonymum „pinot blanc“
nebo „pinot gree“, teprve pochopí, o co se jedná. Tak tady bychom
rovněž měli své noty sladit s notami vyspělého světa.
Kde komu z „expertů“ je jasné, že růžové víno se dělá
tak, že se červené smíchá s bílým…
No, nezlehčoval bych to. I to byl požadavek některých vinařských velmocí
na Brusel. Na tomto příkladu vidíme, kam to producentské velmoci tlačí.
Vyrábět růžové víno smícháním je pouze lokální tradiční
záležitostí v několika minioblastech v Rakousku. Jsem povděčen, že
zákon stanovil pravidla výroby růžových vín z modrých hroznů způsobem
výroby de facto bílého vína. Hrozny se vylisují, teče z nich slabě
růžová šťáva, která fermentuje již jako šťáva samotná. Nikoliv jako
při výrobě červeného vína, kde fermentuje rmut s dření i pecičkami a
především se slupkami bobulek, z nichž se uvolňují barviva a řada
dalších látek.
Letošní sklizeň vína je opět atypická. Zimní mrazy byly tak
velké, že v některých lokalitách došlo k poškození révy.
Další nepříjemná rána bylo počasí v době květu, takže réva špatně
odkvetla, což se projevilo menším počtem bobulí v hroznech a menším
výnosem.
U špičkových vín ale sami vinaři redukují množství hroznů
na keřích…
Ano, v běžném roku, kdy keř nasadí větší množství hroznů, pokud chce
vinař získat hrozny s vyšší cukernatostí, musí část úrody jako
zelené hrozny ostříhat. Některým vinařům u toho doslova kapou slzy
z očí, protože je to boží dar, a takhle se s ním plýtvá. Na druhou
stranu, pokud chceme docílit kvalitu, zejména u některých plodnějších
odrůd, se bez tohoto zákroku neobejdeme. Letos to za nás udělala příroda a
tzv. zelené sklizně bylo potřeba opravdu poskrovnu. Průběh počasí,
především pak krásné září, znamenalo perfektní vyzrání, což se
projevilo ve zvýšené kvalitě. Většina hroznů, které jsme letos
zpracovávali, a jsou to miliony kilogramů, se pohybuje v kategorii
přívlastkových vín a pozdních sběrů. Starou mluvou vinařů, jsou to
vína mešní.