Vlaďka Příhodová šéfkuchařkou Grandhotelu Pupp*****
28. 11. 2009
S šéfkuchařkou Grandhotelu Pupp Karlovy Vary Vlaďkou
Příhodovou se potkávám 6. listopadu 2009 pár hodin poté, co jsem
v hotelu Inter.Continental v Praze navštívil jejího kolegu šéfkuchaře a
prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslava Kubece. Než jsem se
s ním rozloučil, dal mi na ni skvělé reference a požádal mne, abych ji
pozdravoval.
Takže, paní šéfkuchařko, prý jste nejen vynikajícím
profesionálem, ale i jedinou ženou, která šéfuje kuchyni
pětihvězdičkového hotelu v Česku.
Zřejmě. Dozvěděla jsem se to od kolegů šéfkuchařů až poté, co jsem do
této funkce nastoupila. Ostatně málo obvyklé je to i v zahraničí.
V neděli jsem se vrátila z dovolené z Turecka, kde jsem se seznámila
s šéfkuchařem hotelu, v němž jsme byli ubytováni. Když jsem mu dala
svoji vizitku, nevěřícně běžel do kanceláře, aby na internetu vyhledal
pětihvězdičkový hotel, jehož kuchyni šéfuje žena.
Jaká byla vaše cesta na toto místo?
Geograficky žádná. Do Grandhotelu Pupp jsem nastoupila do učení před
dvaceti lety v roce 1989 a zůstala mu věrná i přes svá tovaryšská
léta. Po vyučení jsem prošla veškerými zdejšími gastronomickými
provozy. Patřila mezi ně i dnes už neexistující hotelová restaurace
Přátelství, v níž jsem začínala. Následující sezonu jsem šla do
Parkhotelu (dnes First Class). Pak jsem procházela a la cartovými provozy a
poté přešla na větší banketové akce. Tam jsem začala dělat zástupce
banketového kuchaře a následně šéfku banketu. Poslední dva roky jsem
pracovala jako zástupce šéfkuchaře Jana Pípala, po jehož odchodu jsem
nastoupila do této funkce. Takže především Grandhotelu Pupp jsem vděčná
za to, co ze mne a pro mne udělal. Prakticky za všechno, co umím.
A samozřejmě se mu to (i v této funkci) snažím vracet. Ani ve snu mne
totiž nenapadlo, že bych tu mohla pracovat jako šéfkuchař. Ne proto, že
bych si nevěřila, ale především proto, že jsem všechny své šéfkuchaře
považovala (a doteď považuji) za výrazné vynikající osobnosti.
Některé z nich tak populární, že je zná celý svět.
Ostatně kolik vašich kolegů může říct, že jim v kuchyni šéfoval
Gerard Depardieau?
Mimo jiné! Byla s ním neskutečná legrace. Když tu v roce 2005 američtí
filmaři z Paramount Pictures natáčeli film z hotelového prostředí
„Last Holiday“, jehož děj se zčásti odehrává v Grandhotelu Pupp a
v Karlových Varech, jež ve filmu figurují pod svými jmény, přes den jsme
v naší kuchyni zajišťovali běžný kuchyňský provoz. Kuchyně, které
vládl Gerard Depardieau, se z ní stávala až v noci, kdy se přeměnila
v kuchyni filmovou. Gerard Depardieau je vynikající sommeliér a nesmírně
charismatický člověk. V té době už byl majitelem dvou pařížských
restaurací. Jídlu a gastronomii vůbec rozumí a má ji rád. Ostatně, je to
na něm vidět.
Vzhledem k tomu, že to byla filmová kuchyně… Jaká byla
gumová kuřata?
Nebyla. Filmaři si dováželi čerstvá z Francie. Všechno jsme dělali
z čerstvých surovin, aby vynikla barevnost jídel. Nic gumového tu nebylo.
Rovněž tak, když se v Grandhotelu Pupp před lety natáčel film
„Prsten“ s Nastasjou Kinsky. I pro ten jsme dělali catering, který si
„zahrál“ ve filmu. A rovněž jsme jej zajišťovali z čerstvých
surovin. Všechno muselo zářit. Ta doba, která dala vzniknout přísloví
„měl hlad jako herec“, a kdy se jako rekvizity používala gumová kuřata,
ta je pryč. To by musel být hodně, hodně nízkorozpočtový film.
Catering, to je záležitost, na které jsem začínala. Na banketové kuchyni.
Mistrem odborného výcviku, který mne naučil spoustu věcí, tu byl otec
současného karlovarského primátora a našeho někdejšího kolegy
z Grandhotelu Pupp Ing. Wernera Hauptmanna. Do dneška se stýkáme. Musím
podotknout, že catering je oblastí, kterou mám nesmírně ráda. Vzhledem
k tomu, že jsem Blíženec, mám ráda změny. Každý catering je
specifický. Vždy do toho vstupuje něco nového. Mohou to být i prostory,
s nimiž se musíte vyrovnat. Např. vás přivezou na louku, kde není
elektrický proud. Lidé si na kvalitní catering natolik zvykli, že jim mnohdy
není cizí pozvat si, pokud něco slaví, cateringovou firmu na svoji zahradu
na rodinnou akci.
Vzhledem k tomu, že láska prochází žaludkem, je mi jasné, proč
u vás tak rády natáčí zahraniční filmové štáby, jejichž velkofilmy
pak výrazně zviditelňují nejen Karlovy Vary a váš hotel ve světě, ale
nezřídka i Českou republiku vůbec.
Určitě to není jenom kvůli týmu kuchařů a cukrářů Grandhotelu Pupp.
Nicméně právě jim patří velký dík za práci, kterou v kuchyni, a nejen
pro filmaře, odvádějí. Tvoříme šikovný kompaktní tým. Velice si proto
cením šance, kterou mi generální ředitelka Grandhotelu Pupp Ing. Andrea
Pfeffer-Ferklová dala, pracovat jako jejich šéfka. Jako šéfkuchař jednoho
z nejrenomovanějších pětihvězdičkových evropských hotelů, už proto,
že ona pro náš hotel doslova žije. Ona je tou vůdčí osobností, která
dokáže lidi zorganizovat tak, abychom podávali maximální výkon. Nesmírně
si jí vážím.
Má česká gastronomie na to, uplatnit se v zahraniční
konkurenci?
Určitě. Nejen proto, že je vynikající, ale i kreativní. V naší
republice je spousta regionálních a lokálních specialit a šikovných
kuchařů, kteří těmto českým jídlům umí dát jiskru. Mýty, že česká
kuchyně je tučná, nezdravá, opovrhuji. Vždy záleží na přístupu
kuchaře. Prostor pro kreativitu v české gastronomii je obrovský. A já se
ho ve prospěch našich hostů snažím maximálně využívat. Mám totiž
ráda změnu a nerada se opakuji, už proto, že hosté, zejména pak naši
zahraniční, vyžadují česká tradiční jídla, např. svíčkovou nebo
kachnu, ale v moderním pojetí. To základní – chuť a původ pokrmu –
zůstává.