Ve stopách Leonarda da Vinci
21. 05. 2012
První pracovní zkušenosti
v cizojazyčném prostředí nabylo v uplynulém půlroce šestnáct žáků
Střední školy hotelnictví a gastronomie v Praze 9 – Klánovicích.
V rámci projektu „Gastronomické speciality napříč Evropou“, na který
škola získala grant z programu celoživotního učení Leonardo da Vinci,
vyjeli na dvoutýdenní stáže do Francie, Norska a Španělska. Žáci
pracovali nejčastěji v kuchyni a v obsluze, ale také v recepci či na
úseku housekeepingu, v restauracích a hotelech, jejichž výběr garantovaly
partnerské školy Lycée et CFA Hotelier de Marseille ve Francii, v Storhamar
videreg?endské škole v norském Hamaru a Escuela de Hostelería y Turismo La
Laguna ve španělské Andalusii.
Lycée et CFA Hotelier de Marseille,
partnerská škola ve druhém největším francouzském městě má
přibližně čtrnáct set studentů a sto dvacet učitelů. Vedle klasické
výuky nabízí praktickou přípravu ve třech restauracích a jejich
kuchyních, v cukrárně, pekárně, malém obchůdku s pečivem a v menším
hotelu přímo v areálu školy. Specialitou je výuka sommeliérů a barmanů.
Tři dívky a jeden chlapec pracovali převážně v obsluze. Jedna z dívek
si vyzkoušela také praxi v recepci hotelu. V jejich pracovním rozvrhu se
střídala obsluha v denní směně v Restaurant Initiation, v Brasserii a
práce spojená s obsluhou na baru a při večeři ve specializované, každý
večer plně obsazené Restaurant gastronomique. Účastníci stáže vysoce
hodnotí především zkušenosti získané při podávání a degustaci vína a
možnost seznámit se s jiným systémem obsluhy.
Norský Hamar
určitě znají příznivci dlouhých bruslařských nožů, fanoušci
rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Střední Storhamar videreg?endská
škola nabízí vedle vzdělání v gastronomických oborech také přípravu
na úseku zdravotní a sociální péče, péče o pleť a učitelství
v mateřské škole. Pro praktickou výuku je interně k dispozici veřejnosti
přístupná školní restaurace a laboratorní kuchyně. Partnerství mezi
školami v Hamaru a v Klánovicích trvá již téměř deset let. Výměnná
praxe žáků, ale i učitelů se rozvíjí nejen v rámci programu Leonardo
da Vinci. Každý rok vyjíždějí sbírat zkušenosti do jiné části Evropy
nejméně dva žáci z jedné i druhé školy, nejčastěji
z gastronomických oborů. Letos se s projektem „Gastronomické speciality
napříč Evropou“ vydalo šest našich žáků do kuchyně a „na plac“
hotelu Scandic Hamar. Jedním z cílů jejich mise bylo poznat zpracování a
úpravu jídel z brambor. Na oplátku ukázal náš tým na závěrečné
večeři norským partnerům, jaké dobroty umíme z brambor připravit
u nás doma.
Escuela de Hostelería y Turismo La Laguna,
španělská hotelová škola, leží uprostřed olivových hájů v provincii
Jaén v Andalusii. Vedle školní kuchyně, cukrárny a restaurací praktikují
zdejší žáci také v zařízeních sousedního lázeňského hotelu.
I s touto institucí pojí Střední školu hotelnictví a gastronomie
v Klánovicích déle trvající spolupráce. Španělské studenty, kteří
přijedou do České republiky pod hlavičkou programu Leonardo da Vinci letos
už potřetí, si velmi chválí v pražském Clarion Congress Hotelu Prague,
v rámci jiného projektu se dobře zapsali také v hotelu DAP v Praze –
Dejvicích. Naši žáci se do Andalusie podívali poprvé v loňském roce
jako účastníci mezinárodní konference o využití oliv a olivového oleje
v gastronomii, která se pravidelně koná vždy v únoru za účasti
odborných gastronomických škol a odborníků z celé Evropy, ale také
z Ameriky, Kanady a Japonska. Projekt „Gastronomické speciality napříč
Evropou“ umožnil šesti praktikantům všestranně poznat fenomén olivového
oleje nejen při práci ve školní a hotelové kuchyni a obsluze, ale také
například při službě v hotelové recepci při kontaktu s turisty, kteří
do La Laguny přijíždějí mimo jiné navštívit místní unikátní Muzeum
oliv a olivového oleje.
Vedle praktických zkušeností
z místní gastronomie, restauračního a hotelového provozu a turismu se
žáci klánovické hotelovky seznámili ve volném čase také s kulturou a
zvyklostmi dané země, nahlédli do jiného systému vzdělávání a ověřili
si, většinou i prohloubili, znalost cizího jazyka (v Norsku angličtiny).
Letos poslední výjezd do zahraničí za poznáním a zdokonalením se v praxi
zavedl čtyři studenty v květnu do Hamburku. Opět pod křídly programu
Leonardo da Vinci, tentokrát ale v rámci projektu „Na praxi
k sousedům“. Dvě dívky a jeden hoch pracovali v obsluze a jedno děvče
si vyzkoušelo ve škole získanou odbornost v kuchyni dvou místních
restaurací.
-ova-
Střední škola hotelnictví a gastronomie
SČMSD Praha, s.r.o.
Slavětínská 82
190 14 Praha 9 – Klánovice
tel.: 281 012 111
fax: 281 962 109
sekretariat@hotelova-skola.cz