Hotelová škola Teplice, to je pro mě skoro rodina. Byť město
Teplice, jehož jsem byl řadu let primátorem, není jejím zřizovatelem (tím
je Ústecký kraj), skvěle ho reprezentuje. Ani už nelze vyjmenovat, kolik
prezidentů, premiérů, státních návštěv její žáci na Pražském hradě
a dalších místech obsluhovali. Sám jsem se řady takových prestižních
událostí zúčastnil a byl hrdý na to, že hotelová škola dělá Teplicím
dobré jméno. Vždycky mám radost, když my, kluci a holky z vesnice,
ukážeme Pražákům, že nejsme žádná „mejdla“.
Předseda Senátu Parlamentu České republiky
Jaroslav Kubera
Úspěšné vystoupení Hotelové školy Teplice ve finále soutěže KU Young Chef 2018
28. 02. 2019
Začátkem roku jsem navštívil Hotelovou školu Teplice.
Tentokrát ale ne kvůli interview s předsedou Senátu Parlamentu České
republiky Jaroslavem Kuberou jako posledně (viz článek na e-Vsudybyl.cz
„Když někdo něco umí“), ale s jejím žákem Dominikem Chytkou a
učitelem odborných předmětů, šéfkuchařem Milanem Sigmundem, kvůli
jejich úspěšnému vystoupení ve finále soutěže KU Young Chef 2018 pro
žáky a učitele škol, kde se vyučuje podle principů vzdělávacího
programu Kulinářské umění. Oba dosáhli na bronzovou příčku. Nejdřív
jsem ale ředitele školy Jiřího Nekudu požádal, aby mi řekl pár slov
k zapojení Hotelové školy Teplice do tohoto projektu.
Před čtyřmi pěti lety se v Česku objevil kuchař Jiří Roith, který
přišel s myšlenkou změnit systém přípravy budoucích kuchařů. Říkal:
„Opusťme standardy receptur a pojďme učit jednotlivá kuchařská umění a
z nich pak kreativně vytvářet pokrmy. Každý kuchař by měl nejdříve
pochopit a naučit se základní kulinářské techniky a postupy. Teprve potom
je čas přidávat do vaření své vlastní umění a osobní kreativitu.“ On
sám takovýto projekt absolvoval v Kanadě. Inspirován vlastní zkušeností
a metodikou vyučování na světových gastronomických školách, jako jsou
The International culinary school at the Art Institute nebo Culinary Institute
of America, začal projekt Kulinářské umění prosazovat v Česku.
Víceméně se vzdal ostatních aktivit a investoval peníze do rozvoje tohoto
projektu.
Funguje to tak, že se školy či jednotliví žáci přihlásí do
interaktivního programu Kulinářské umění, kde se jim postupně vysvětluje
látka. Žáci k tomu mají k dispozici výukové video, receptury, možnost
si některé věci propočítat, absolvovat zkušební testy atd. Spolu s tím
přišel Jiří Roith s myšlenkou, že by touto výukou měli projít
i učitelé, a tak spolu s pedagogy z dalších škol jezdí učitelé
Hotelové školy Teplice třetím rokem k němu do studia do Kralup nad Vltavou
a poté s nabytými dovednostmi seznamují své žáky. V současné době je
z České republiky do projektu Kulinářské umění zapojeno na šedesát
škol. Hotelová škola Teplice tak přešla na systém, kdy výuku dětí
v rámci projektu Kulinářské umění žákům platí jako učební
pomůcku.
Zhruba před rokem Jiří Roith přišel s myšlenkou vytvořit akademii pro
učitele a pro žáky, kteří budou ambasadory tohoto projektu. Když jsem to
poprvé slyšel, byl jsem skeptický, zda něco takového lze zorganizovat,
zejména v době letních prázdnin. Ale podařilo se – a vše vygradovalo
soutěžním finálovým týdnem v Praze v gastroprovozu společnosti Avast
soutěží KU Young Chef 2018 učitelů a žáků odborných škol. Hotelová
škola Teplice měla ve finálovém týdnu zástupce jak mezi soutěžícími
v kategorii učitelé, tak mezi žáky. Velkou radost mi udělalo, že oba
reprezentanti naší školy obsadili medailové pozice, což v konkurenci
špičkových kuchařů, mezi nimiž byli i vítězové světových
kulinářských soutěží, považuji za velký úspěch.
Když jsem loni dělal rozhovor se zástupkyní ředitele
Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy, Teplice,
Benešovo náměstí 1, p. o., Lucií Fričlovou, řekla, že pedagogický sbor
Hotelové školy Teplice výrazně obohatilo, že jeho řady posílil
šéfkuchař Milan Sigmund, který coby člen Asociace kuchařů a cukrářů
byl a je častým členem hodnotitelských komisí odborných soutěží a má
vzhledem ke své úspěšné předchozí praxi co žákům předávat a čím je
inspirovat. Ve finále soutěže KU Young Chef 2018 jste ale, pane Sigmunde,
byl na té druhé straně coby jeden ze soutěžících.
KU Young Chef 2018 ale byla dělána hlavně pro žáky, aby bylo zřejmé, jak
se s projektem Kulinářské umění na školách pracuje. Každá škola měla
možnost vybrat několik soutěžících, kteří si účast i sami platili,
stejně jako náš Dominik Chytka. Týdenní startovné bylo pět tisíc korun.
Původně se přihlásilo čtyřicet žáků. Přijet jich mělo osmadvacet.
Nakonec se jich dostavilo pětadvacet. Během čtyř nominačních týdnů se
určená část soutěžících sešla se zkušenými šéfkuchaři, kteří
učili a vysvětlovali omáčky, polévky atd. Každý den bylo něco jiného a
každý den učil jiný špičkový šéfkuchař. Společně pracovali
v dopoledních tematických master class, aby odpoledne zúročili nově
prohloubené znalosti v boji o postup do finále. Během týdne soutěžící
zažili dvě degustační večeře ve vybraných restauracích připravené
Národním týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Z každého týdne do
finále postoupili pouze tři soutěžící.
My, učitelé, jsme to měli trochu jinak. Nás se přihlásilo dvanáct a bylo
to skvělý zážitek. Na Hotelové škole Teplice učím rok a předtím jsem
pracoval v různých provozech. Nicméně KU Young Chef 2018 pro mne bylo
velice objevné. Lidé v kuchyních, i když to dělají, jak chtějí,
nemají podmínky tvořit pokrmy tak precizně, jako tomu bylo na této
speciální soutěži. Mimo jiné proto, že jim to nedovolí čas. Tady to bylo
dokonalé. Přestože master class vedli lidé, kteří jsou se mnou
v soutěžním týmu, naučil jsem se spoustu nového.
Dominika Chytky jsem se zeptal, proč se vydal na dráhu
kuchaře.
Už od sedmé třídy jsem věděl, že miluji jídlo a že bych ho chtěl
vařit, takže mne nikdo nemusel přesvědčovat, abych šel studovat na
hotelovou školu. Věděl jsem, že chci vařit a že to chci dělat naplno.
Svou účast na soutěži KU Young Chef 2018 jsem nebral jako soutěžení, ale
jako školu, která mne naučí něco nového. Když jsem byl na praxi, tak
v restauraci, kam jsem docházel, mne zpravidla nenaučili přímo daný
postup, ale pouze vysvětlili, jak se co dělá. V rámci soutěže KU Young
Chef 2018 mi na master class špičkoví šéfkuchaři předvedli, jak se co
dělá. Při soutěži jsme to měli zopakovat a doplnit, vymyslet si tam něco
svého, prostě zapojit kreativitu. Kreativita je velmi často to, co dělá
z běžného kuchaře kuchaře špičkového. Své umístění v konkurenci
třiceti vynikajících odborně zdatných soutěžících beru jako velký
úspěch.
Kam máte po škole namířeno?
Už jsem domluvený s panem Jiřím Štiftem z pražské restaurace Sia, že
po skončení školy k němu nastoupím. Asijské menu restaurace Sia vychází
z tradičních receptů, postupů a technologií. Pod vedením Jiřího Štifta
v něm pracují špičkoví kuchaři z Indonésie, Nepálu, Indie a dalších
zemí. Jsem přesvědčen, že to pro mne bude další skvělá škola.
Cizina vás neláká?
Neláká. Prvně chci do Prahy do Sie a nabírat v ní zkušenosti
z asijských kuchyní, v nichž je naprosto špičková. Případně
vyjíždět do Asie na stáže. No a pak se uvidí.