Menu

Hotelová škola Teplice, to je pro mě skoro rodina. Byť město Teplice, jehož jsem byl řadu let primátorem, není jejím zřizovatelem (tím je Ústecký kraj), skvěle ho reprezentuje. Ani už nelze vyjmenovat, kolik prezidentů, premiérů, státních návštěv její žáci na Pražském hradě a dalších místech obsluhovali. Sám jsem se řady takových prestižních událostí zúčastnil a byl hrdý na to, že hotelová škola dělá Teplicím dobré jméno. Vždycky mám radost, když my, kluci a holky z vesnice, ukážeme Pražákům, že nejsme žádná „mejdla“.
Předseda Senátu Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera

Úspěšné vystoupení Hotelové školy Teplice ve finále soutěže KU Young Chef 2018

28. 02. 2019

Začátkem roku jsem navštívil Hotelovou školu Teplice. Tentokrát ale ne kvůli interview s předsedou Senátu Parlamentu České republiky Jaroslavem Kuberou jako posledně (viz článek na e-Vsudybyl.cz „Když někdo něco umí“), ale s jejím žákem Dominikem Chytkou a učitelem odborných předmětů, šéfkuchařem Milanem Sigmundem, kvůli jejich úspěšnému vystoupení ve finále soutěže KU Young Chef 2018 pro žáky a učitele škol, kde se vyučuje podle principů vzdělávacího programu Kulinářské umění. Oba dosáhli na bronzovou příčku. Nejdřív jsem ale ředitele školy Jiřího Nekudu požádal, aby mi řekl pár slov k zapojení Hotelové školy Teplice do tohoto projektu.
Před čtyřmi pěti lety se v Česku objevil kuchař Jiří Roith, který přišel s myšlenkou změnit systém přípravy budoucích kuchařů. Říkal: „Opusťme standardy receptur a pojďme učit jednotlivá kuchařská umění a z nich pak kreativně vytvářet pokrmy. Každý kuchař by měl nejdříve pochopit a naučit se základní kulinářské techniky a postupy. Teprve potom je čas přidávat do vaření své vlastní umění a osobní kreativitu.“ On sám takovýto projekt absolvoval v Kanadě. Inspirován vlastní zkušeností a metodikou vyučování na světových gastronomických školách, jako jsou The International culinary school at the Art Institute nebo Culinary Institute of America, začal projekt Kulinářské umění prosazovat v Česku. Víceméně se vzdal ostatních aktivit a investoval peníze do rozvoje tohoto projektu.
Funguje to tak, že se školy či jednotliví žáci přihlásí do interaktivního programu Kulinářské umění, kde se jim postupně vysvětluje látka. Žáci k tomu mají k dispozici výukové video, receptury, možnost si některé věci propočítat, absolvovat zkušební testy atd. Spolu s tím přišel Jiří Roith s myšlenkou, že by touto výukou měli projít i učitelé, a tak spolu s pedagogy z dalších škol jezdí učitelé Hotelové školy Teplice třetím rokem k němu do studia do Kralup nad Vltavou a poté s nabytými dovednostmi seznamují své žáky. V současné době je z České republiky do projektu Kulinářské umění zapojeno na šedesát škol. Hotelová škola Teplice tak přešla na systém, kdy výuku dětí v rámci projektu Kulinářské umění žákům platí jako učební pomůcku.
Zhruba před rokem Jiří Roith přišel s myšlenkou vytvořit akademii pro učitele a pro žáky, kteří budou ambasadory tohoto projektu. Když jsem to poprvé slyšel, byl jsem skeptický, zda něco takového lze zorganizovat, zejména v době letních prázdnin. Ale podařilo se – a vše vygradovalo soutěžním finálovým týdnem v Praze v gastroprovozu společnosti Avast soutěží KU Young Chef 2018 učitelů a žáků odborných škol. Hotelová škola Teplice měla ve finálovém týdnu zástupce jak mezi soutěžícími v kategorii učitelé, tak mezi žáky. Velkou radost mi udělalo, že oba reprezentanti naší školy obsadili medailové pozice, což v konkurenci špičkových kuchařů, mezi nimiž byli i vítězové světových kulinářských soutěží, považuji za velký úspěch.

Když jsem loni dělal rozhovor se zástupkyní ředitele Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy, Teplice, Benešovo náměstí 1, p. o., Lucií Fričlovou, řekla, že pedagogický sbor Hotelové školy Teplice výrazně obohatilo, že jeho řady posílil šéfkuchař Milan Sigmund, který coby člen Asociace kuchařů a cukrářů byl a je častým členem hodnotitelských komisí odborných soutěží a má vzhledem ke své úspěšné předchozí praxi co žákům předávat a čím je inspirovat. Ve finále soutěže KU Young Chef 2018 jste ale, pane Sigmunde, byl na té druhé straně coby jeden ze soutěžících.
KU Young Chef 2018 ale byla dělána hlavně pro žáky, aby bylo zřejmé, jak se s projektem Kulinářské umění na školách pracuje. Každá škola měla možnost vybrat několik soutěžících, kteří si účast i sami platili, stejně jako náš Dominik Chytka. Týdenní startovné bylo pět tisíc korun. Původně se přihlásilo čtyřicet žáků. Přijet jich mělo osmadvacet. Nakonec se jich dostavilo pětadvacet. Během čtyř nominačních týdnů se určená část soutěžících sešla se zkušenými šéfkuchaři, kteří učili a vysvětlovali omáčky, polévky atd. Každý den bylo něco jiného a každý den učil jiný špičkový šéfkuchař. Společně pracovali v dopoledních tematických master class, aby odpoledne zúročili nově prohloubené znalosti v boji o postup do finále. Během týdne soutěžící zažili dvě degustační večeře ve vybraných restauracích připravené Národním týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Z každého týdne do finále postoupili pouze tři soutěžící.
My, učitelé, jsme to měli trochu jinak. Nás se přihlásilo dvanáct a bylo to skvělý zážitek. Na Hotelové škole Teplice učím rok a předtím jsem pracoval v různých provozech. Nicméně KU Young Chef 2018 pro mne bylo velice objevné. Lidé v kuchyních, i když to dělají, jak chtějí, nemají podmínky tvořit pokrmy tak precizně, jako tomu bylo na této speciální soutěži. Mimo jiné proto, že jim to nedovolí čas. Tady to bylo dokonalé. Přestože master class vedli lidé, kteří jsou se mnou v soutěžním týmu, naučil jsem se spoustu nového.

Dominika Chytky jsem se zeptal, proč se vydal na dráhu kuchaře.
Už od sedmé třídy jsem věděl, že miluji jídlo a že bych ho chtěl vařit, takže mne nikdo nemusel přesvědčovat, abych šel studovat na hotelovou školu. Věděl jsem, že chci vařit a že to chci dělat naplno. Svou účast na soutěži KU Young Chef 2018 jsem nebral jako soutěžení, ale jako školu, která mne naučí něco nového. Když jsem byl na praxi, tak v restauraci, kam jsem docházel, mne zpravidla nenaučili přímo daný postup, ale pouze vysvětlili, jak se co dělá. V rámci soutěže KU Young Chef 2018 mi na master class špičkoví šéfkuchaři předvedli, jak se co dělá. Při soutěži jsme to měli zopakovat a doplnit, vymyslet si tam něco svého, prostě zapojit kreativitu. Kreativita je velmi často to, co dělá z běžného kuchaře kuchaře špičkového. Své umístění v konkurenci třiceti vynikajících odborně zdatných soutěžících beru jako velký úspěch.

Kam máte po škole namířeno?
Už jsem domluvený s panem Jiřím Štiftem z pražské restaurace Sia, že po skončení školy k němu nastoupím. Asijské menu restaurace Sia vychází z tradičních receptů, postupů a technologií. Pod vedením Jiřího Štifta v něm pracují špičkoví kuchaři z Indonésie, Nepálu, Indie a dalších zemí. Jsem přesvědčen, že to pro mne bude další skvělá škola.

Cizina vás neláká?
Neláká. Prvně chci do Prahy do Sie a nabírat v ní zkušenosti z asijských kuchyní, v nichž je naprosto špičková. Případně vyjíždět do Asie na stáže. No a pak se uvidí.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001