Úspěch moravskoslezské kuchyně v Paříži
04. 03. 2018
Interview s ředitelkou Střední školy společného
stravování, Ostrava-Hrabůvka, Mgr. Ivanou Matulovou jsem zahájil
čokoládovým dezertem.
Paní ředitelko, je vynikající.
Je dílem našich žáků cukrářů, a souhlasím.
Vaše škola se jako jediná gastronomická škola
v Moravskoslezském kraji zapojila do pilotního ověřování dvoustupňového
modelu vzdělávání.
Ano, jeho podstatou je, že děti, které studují maturitní obor (v našem
případě Gastronomii), konají po třech letech závěrečnou zkoušku,
jsou-li úspěšné, získají výuční list a do čtvrtého ročníku
nastupují s tím, že i kdyby se jim maturita nezdařila, mají potřebnou
kvalifikaci, aby mohli pracovat či podnikat v oboru, který absolvovali.
Děláte tu nejen výborné čokoládové dezerty, ale také
„Čokoládovou vařečku“.
„Čokoládová vařečka“ je soutěž určená žákyním a žákům
základních škol, kteří se zajímají o gastronomii a mají kuchařinu jako
koníček. Pro své pokrmy si vybírají suroviny z jednotného spotřebního
koše a připravují je před zraky publika. Zkrátka je to kuchařská show se
vším všudy. Na letošní jubilejní 20. ročník soutěže bude dohlížet
i kuchař světových celebrit Roman Hadrbolec, který je, stejně jako
dvojnásobný držitel michelinské hvězdy Radek Kašpárek, absolventem
naší školy.
Nápaditý způsob, jak rodičům ukázat, kterou střední školu
mají vybrat pro své děti.
Nebudu zapírat, je to jeden z našich propagačních eventů. Ale nejen to.
Snažíme se dětem ukázat, že dokážou víc, než si samy myslí. Pro
budoucí odborníky z oblasti cestovního ruchu například pořádáme
soutěž „Mladý průvodce“. Soutěžní dvojice navrhují zájezd na dané
téma, který prezentují před odbornou porotou a publikem.
Tématem posledního ročníku byla „Tajemná a záhadná místa Evropy“ a
prvenství mezi třinácti týmy si vybojovali hosté z Nitry.
Když už hovoříme o soutěžích, tým kuchařů a
číšníků vaší školy již počtvrté zvítězil v „MAKRO HoReCa
pětiboji“. Jistě tím děláte radost svému zřizovateli.
Snad ano, s Moravskoslezským krajem opravdu máme dobré vztahy. Nejsme však
rozhodně jen školou čekající s nataženou rukou. Peníze získáváme
i vlastními aktivitami. Zapojujeme se do projektů financovaných například
z evropských sociálních fondů či do programu Erasmus+. Jen v loňském
školním roce vycestovalo na zahraniční stáže 51 žáků. Za ocenění
toho, jak žáky připravujeme, považujeme i to, že nám zřizovatel (a nejen
on) svěřuje přípravu cateringu na velkých akcích. V říjnu 2017 jsme
tak měli tu čest zajistit recepci ke státnímu svátku při příležitosti
založení České republiky na české ambasádě v Paříži.
Čtyřiadvacetičlenný tým žáků a pedagogů naší školy navrhl
regionálně zaměřený sortiment a po týdnech příprav a ladění
nejmenších detailů se vydal v doprovodu plně naloženého chladicího
automobilu společnosti MAKRO do Paříže, kde v krásných prostorách
českého velvyslanectví pod Eiffelovkou zabezpečil recepci pro více než osm
set lidí. Bylo vidět, že naše moravskoslezská kuchyně hostům chutná, a
žáci i pedagogové si z akce odnesli nesmazatelnou pracovní zkušenost a
silný osobní zážitek.