V roce 2013 Ministerstvo zemědělství již čtvrtým rokem uděluje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Cílem projektu je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky, aby je vyhledávali na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou vybírat celkem z 273 oceněných produktů. Zelenomodré logo „Regionální potravina“ na obalech výrobků jim zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pocházejí z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti. Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni.
Národní značka kvality KLASA
slouží spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při výběru
produktů a k prezentaci jejich kvality v porovnání s konkurenčními
potravinami. Značka je propůjčována na tři roky a její vlastnictví
může být prodlouženo, ale také odebráno. Přihlášené výrobky posuzuje
odborná komise. Kvalitu výrobků, jimž byla udělena značka KLASA,
v tržní síti kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Výrobcem potravin musí být fyzická nebo právnická osoba. Přihlášený
výrobek musí splňovat požadavky zákona č. 110/1997 o potravinách
a tabákových výrobcích. Žadatel musí předložit certifikát ISO nebo
certifikát systému kritických bodů. Výrobce musí dodržovat pravidla
správné výrobní a hygienické, případně zemědělské praxe. Pokud jiná
surovina nahrazuje základní, je třeba tuto skutečnost uvést na obalu.
Držitel Národní značky kvality KLASA je povinen označit výrobek
logem KLASA.
Udělalo mi radost, že mezi oceněnými jsou sedláci
05. 01. 2013
S ministrem zemědělství České republiky Ing. Petrem Bendlem
se potkáváme na Pražském hradě 30. listopadu 2012 na slavnostním
ceremoniálu Českých 100 nejlepších. Pane ministře, jaké jsou vaše
dojmy?
Udělalo mi velkou radost, že mezi oceněnými jsou sedláci. Třeba
v kategorii LADY PRO to byla Eliška Kravcová z rodinné farmy v Oseku nad
Bečvou – místopředsedkyně Asociace soukromého zemědělství ČR, kterou
založila její maminka. To, že sedláci z Čech, Moravy a Slezska díky své
pracovitosti a kvalitě produkce opět začínají být společností vnímáni
jako vážený stav, potvrzuje trend, kdy se lidé čím dál víc orientují
na regionální potraviny. A pokud toho kterého farmáře osobně znají,
o to raději od něho kupují. V naší zemi si totiž obyvatelstvo příliš
nepropojovalo zemědělství s něčím navýsost důležitým. Už proto, že
jsme hodně průmyslovou zemí. Přitom každý den snídáme, obědváme,
večeříme, což je přímá vazba na zemědělství. Zemědělská produkce
a na ni navazující výroba potravin je klíčová. Snažím se proto tímhle
směrem obracet pozornost lidí. Nedávno jsme další vlně regionálních
výrobců udělovali značku „Regionální potravina“ a Národní značku
kvality KLASA. Sedmdesáti procentům těch, kdo získali právo užívat
značku KLASA, i těm, jejichž výrobky nesou značku „Regionální
potravina“, stoupl obrat. Lidí si začínají více všímat informací
na obalech potravin. Takže i v téhle oblasti se Ministerstvo zemědělství
ČR snaží dělat maximum. Rád bych, aby se lidé na české zemědělství
dívali zejména jako na svoji vlastní potravinovou základnu.
Potravinová soběstačnost země může být i otázkou národní
bezpečnosti.
Spojení pojmů bezpečnost a potraviny může mít řadu významů.
Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky,
který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů. Jedním z jejích projevů je,
že konzumujeme zdravé, kvalitní potraviny. Potravinová soběstačnost či
potravinové zabezpečení je termín, se kterým pracujeme ve statistikách.
Popisuje, zda se nám daří v komoditách pěstovaných na zeměpisné
šířce, na níž leží Česká republika. Jinými slovy, jestli jich
produkujeme dostatek a zda nedovážíme zbytečně mnoho zemědělských
produktů, které jsme s to vypěstovat. Jestli nejsme příliš závislí
na tom, co se vypěstuje v okolí. Ač není země, která by byla absolutně
potravinově soběstačná, v Evropě se tomu nejvíc blíží Francie, dílem
Polsko, trochu Německo. Česko od nich není daleko. V současné době máme
deficit vepřového masa, kterého spotřebováváme víc, než ho pro tuzemský
trh produkujeme. A ačkoli ho máme málo, hodně ho vyvážíme. Obdobně je
tomu s drůbežím masem. Hovězího masa či mléka produkujeme víc, než
spotřebováváme a významnou část těchto komodit vyvážíme. Ono je to,
samozřejmě, složitější. Jsme velice otevřeným trhem a potravinová
soběstačnost už daleko víc souvisí s tím, co se produkuje v rámci
Evropské unie.
Zatímco se dřív chodívalo „100 jarních kilometrů“, teď
s rostoucí popularitou domácího cestovního ruchu začíná být in
i „100 pivních kilometrů“. Co se týče pivovarnictví, sladovnictví
a chmelařství, Česko stále patří mezi přední země světa.
Pivo, na to jsme hrdí. I na jeho tradice. Bývávalo, že v téměř
každé větší obci měli pivovar. Mám radost, když přijedu někam, kde se
k tomu vracejí. Obnovují se a vznikají nové malé pivovary. Určitě je to
dobrá zpráva pro lidi, kteří chtějí poznávat naši vlast. Navíc Česká
republika zůstává významným exportérem piva. Mrzí mne ale, že občas
v Německu zjistím, že tam jde české pivo – i jiné potraviny –
v obchodních řetězcích koupit levněji než u nás. Také to je
problematika, kterou se teď český ministr zemědělství (kromě spousty
dalších věcí) zabývá. Jak je možné, že to, co si vyprodukujeme tady
v Česku, je v zahraničí (i po odečtení daňové zátěže) levnější?
Věřím, že díky pivu budeme slavní i v budoucnu, přestože nám
Evropská unie, co se týká pěstování chmele a některých dalších
komodit, hodně ublížila.
Bohužel, hlavně díky vstřícnosti českých vyjednávačů.
Určitě na to „šli hodně od lesa“… Ostatně, lesy mohou být dalším
tématem našeho povídání.
Platí, že stát je v České republice velmi významným vlastníkem lesů.
Na lesy se můžeme dívat z řady hledisek. Ekonomický pohled říká, že
státní podnik Lesy České republiky má tak významné zisky jako nikdy
předtím. Na druhé straně si pokládám otázku, jestli nebereme příliš
z budoucnosti. Zda se o lesy staráme tak, jak máme. Jestli děláme
potřebné kroky k tomu, abychom v souvislosti s lesním hospodářstvím
zachovali regionální zaměstnanost. Mám pocit, že střední stav lesníků
v Česku ubývá díky trendu dávat zakázky co největším dřevařským
firmám. Proto se snažím hledat kompromis, který by nám lesníky zachoval.
Bez této profese není správa lesa do budoucna možná. Podobně důležitá
je i existence malých regionálních firem v lesnictví. Les ale není jenom
hospodářskou entitou. Jeho existence a kondice souvisí s řadou věcí,
jež vstupují do života lidí. Má i významnou rekreační funkci.
Samozřejmě, že lesy mají obrovský vliv i na kvalitu životního
prostředí. Na dostatek vody, protože zadržují vláhu. Bohužel, naše
země má velké problémy s úbytkem spodních vod. Do značné míry za to
může předchozí režim – násilná kolektivizace, kdy se scelovaly
pěstební plochy, narovnávala se koryta toků a dělaly meliorace. Dnes
řešíme opačný problém a následky vodní a větrné eroze, kvůli
kterým přicházíme o ornici. Sklízíme plody chaotického komunistického
tažení a hledáme způsob, jak se vrátit k tradičnímu hospodaření.
Naše babičky a dědové totiž dobře věděli, jak moc si půdy musíme
vážit. Samozřejmě, jsme technologicky dál, ale v minulosti se udělala
spousta tak hrubých zásahů, že teď vynakládáme obrovské finanční
částky i na to, abychom vlastníkům zajistili přístup na jejich pozemky.
Totéž se týká i lesů.