Vyšehrad 2000 s.r.o.
Událost umocněná zážitkovou gastronomií
24. 11. 2006
je společnost působící na českém trhu od roku 1994. Je gastronomickou
společností zabývající se provozováním restauračních provozů: Kavárna
Obecní dům, Restaurant-bar Pod křídlem, Areál Botanika, Hotel Loreta, Klub
PwC a Kavárna Telefonica O2. Je cateringovou společností, která patří mezi
největší firmy podnikající v daném oboru na tuzemském trhu. Zkušenosti
z úspěšné realizace gastronomických a doprovodných služeb pro
oficiální státní návštěvy, orgány státní správy, významné tuzemské
a zahraniční společnosti ilustruje referenční list společnosti, jenž
zahrnuje zajištění cateringových akcí, např. pro: prezidenta České
republiky Václava Havla; královnu Velké Británie a Severního Irska Její
Veličenstvo Alžbětu II. a Jeho královskou Výsost prince Filipa, vévody
z Edinburghu; paní baronku Margaret Thatcherovou; královský pár Norska
Jejich Veličenstva krále Haralda V. a královnu Sonju; ministryni
zahraničních věcí USA paní Madelaine Albright; kancléře Spolkové
republiky Německo pana Gerharda Schrődera; generálního tajemníka organizace
Severoatlantické smlouvy lorda George Robertsona; předsedu Evropské komise,
Jeho Excelenci pana Romana Prodi; Ministerstvo zahraničních věcí ČR
v rámci zasedání Summitu NATO v Praze aj. Vyšehrad 2000 pravidelně
spolupracuje s Nadací VIZE 97 Dagmar a Václava Havlových, se společnostmi
Skanska CZ, T-Mobile CZ, Komerční bankou, Deloitte & Touche a dalšími
významnými organizacemi.
Kavárna Obecní dům
je chloubou secesní architektury v Praze. Její interiér je pro každého
návštěvníka skutečným zážitkem a je plným právem řazena mezi
nejkrásnější pražské kavárny. Gastronomický provoz vychází z pojetí
klasické kavárny s využitím nejmodernějších trendů, zejména
v cukrářském oboru.
Restaurant-bar Pod křídlem
Restaurace s velkou tradicí uprostřed Prahy svůj věhlas získala
především vynikající kuchyní, jež navazuje na nejmodernější trendy
české a světové kuchyně s prvky italské gastronomie. Vizitku restaurace
tvoří nápaditý jídelní i nápojový lístek, pozorná obsluha a
nevšední art-decový plně klimatizovaný interiér.
Hotel Loreta***
Nově zrekonstruovaný hotel se nachází v jedné z nejmalebnějších
částí Prahy na Loretánském náměstí v Praze 1 na Hradčanech. Disponuje
útulnými pokoji s kapacitou do dvaceti lůžek, stylovou sklepní restaurací
Galerie, která je spojena se zahradní restaurací a solným sklepem, jenž
nabízí rozsáhlou plejádu archivních vín. Je zde tak možné realizovat
společenské události a přitom bydlet v bezprostřední
blízkosti Hradu.
Areál Botanika****
Nově vybudovaný hotelový komplex v Horním Bezděkově u Unhoště
s 16 apartmá (celkem 50 lůžek) je citlivě zasazen do prostředí
křivoklátských lesů, necelých 25 km od centra Prahy. Na rozlehlém pozemku
se nachází nový hotel Botanika, zrekonstruovaná Vila Botanika, školící
centrum, zastřešený altán se zahradním grilem, krbem a udírnou, tenisové
i víceúčelové hřiště, koňské stáje a relaxační centrum, jehož
součástí jsou sauna, vířivý bazén, venkovní vyhřívaný bazén,
posilovna, kosmetické studio a masáže. Těsně před otevřením je golfové
hřiště.
V souvislosti
s hlavním tématem desátého vydání Všudybylu jsem navštívil přední
gastronomickou společnost Vyšehrad 2000, s.r.o., jejímiž spolumajiteli jsou
Ing. Martin Pánek (absolvent Střední hotelové školy v Mariánských
Lázních a poté Obchodní fakulty Vysoké školy ekonomické, obor ekonomika
služeb a cestovního ruchu); pan Jaroslav Novák a paní Alena Vrbová.
Spoluzakladatelem firmy byl pan Jindřich Horák, který zemřel 15.7.1997 let
na zákeřnou nemoc ve věku 42 let.
Ing. Martina Pánka jsem se zeptal, co bylo impulzem pro vznik tohoto
úspěšného podnikatelského projektu.
Historie našeho společného podnikání začala v roce 1990, kdy nás,
společníky, náhodně seznámila má profesorka z Vysoké školy ekonomické.
To, co nás spojovalo, byla gastronomie. V průběhu zakládání společnosti,
kdy už jsme měli po právní stránce téměř vše vyřízeno, nám však
stále chyběl název. A pak jsem jednou přejížděl Vltavu, po níž zrovna
plul historický parník „Vyšehrad“. Malebnost českého jazyka mi byla
vždycky velmi blízká, a tak mne napadlo, že bychom se tak mohli jmenovat
i my. Návrh u společníků prošel. Naše právnička nás ale upozornila,
že název už může mít někdo registrován, a tak jsme ke jménu Vyšehrad
přidali označení roku 2000. Ten byl pro nás v roce 1994, kdy jsme
společnost zakládali, poměrně vzdálenou a lákavou metou.
Začínali jste v restaurantu „Pod křídlem“. Už dávno však
působíte na více místech. A nejen v Praze. I když v Praze v té
nejúžasnější secesní budově, v níž byla před 88 lety vyhlášena
Republika Československá.
Restaurant „Pod křídlem“ byl prazákladem všeho. Právě odsud jsme se
zúčastnili výběrového řízení na kavárnu v Obecním domě.
A úspěšně. Už devět let ji provozujeme a nesmírně si toho považujeme.
Poskytovat kavárenské služby v tak nádherném a s dějinami národa
českého spjatém objektu vnímáme jako velikou čest.
Kdo navštíví některý z vašich podniků, setká se tam nejen
s příjemným prostředím, ale i s kultivovanou vstřícností personálu.
Obdobně tomu je i ve vaší cateringové divizi.
První cateringovou zakázku jsme dostali v rámci premiéry v pražském
Národním divadle. Odezvy byly velmi příznivé a její účastníci,
představitelé dalších institucí a firem, se od té doby na nás rovněž
začali obracet s požadavky na zajištění podobných událostí. Investovali
jsme do kvalitního vybavení a začali vyrážet do paláců a dalších míst
konání reprezentativních akcí svých zákazníků. Dotkl jste se personálu.
Podpora profesního růstu, tréninky a vzdělávání personálu, to je
podstatná, nikdy nekončící činnost. U cateringu je nezbytné připravit a
poučit personál na každou akci a zdůrazňovat i věci, které se mohou
zdát, že byly už tolikrát řečeny, že by je měli všichni znát.
Když jsme u zdůrazňování, také jsem se jednoho slavnostního
spolu s vámi zúčastnil. Zdůrazňování bezpečnosti v gastronomii. Tak
tomu bylo, když jste letos 10. ledna spolu s dalšími renomovanými firmami
(FRENCH – REST, Golem, GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary, hotel Holiday Inn Prague
Congress Centre; hotel InterContinental Praha – SHC Management Prague)
přebírali certifikát provozovatelů systému Bezpečného cateringu.
Vyšehrad 2000, s.r.o. a všechny naše gastronomické provozy: restaurant-bar
Pod křídlem, Kavárna Obecní dům, Areál Botanika a cateringová výrobna
Michle jsou certifikovány v rámci systému HACCP uznávanou firmou HASAP
GASTRO Consulting. A jak jste zmínil, na cateringovou činnost máme
certifikát Národní federace hotelů a restaurací ČR. Bezpečnost v rámci
veřejného stravování je totiž zásadním faktorem. Nicméně se zdá, že
si řada poskytovatelů cateringových služeb neuvědomuje možná rizika a
nemá zavedeny systémy HACCP, a tudíž je ani nedodržuje. Dosahují tak sice
nižších vstupů, což může být z hlediska cenotvorby konkurenční
výhodou, avšak rizika jsou, a to i pro jejich klienty, značná.
Takže co ještě, spolu s dodržováním hygienických norem HACCP,
je u cateringu in?
Racionální výživa, dodržování sezonnosti a s tím spojené používání
co nejčerstvějších surovin. To vše patří ke zdravému životnímu stylu a
z tohoto pohledu jsou určitě in zeleninové pokrmy, úpravy ryb, pokrmy
zpracované na drobné výrobky a samozřejmě oku lahodící kompozice. Ze
strany kuchařů se spíše jedná o výtvarná umělecká kulinářská díla.
Už to není jen a jen o splňování základní funkce – najezení se. Je
to účast na společenské události umocněná zážitkovou gastronomií.
No, ale stejně. Jsme v Česku. Určitě je stále dost těch,
kteří chtějí své hosty poctít tak, „počesku“…
Nicméně s tím, jak mezi lidmi narůstá povědomí v oblasti
zbožíznalství i díky celkové kultivaci společnosti, se do popředí
dostává spíš zážitková gastronomie. Samozřejmě, pokud je požadavek,
aby se lidé dobře a hodně najedli, dokážeme tomu přizpůsobit nabídku.
V našem středisku „Areál Botanika“ děláme i zabijačky. Vepře sice
nezabíjíme, avšak hostům předvádíme většinu činností spjatých se
zabijačkovými hody.