Menu

U Pinkasů otvírají v půlce října

07. 09. 2002

Adria-Neptun s.r.o.
dokončuje rozsáhlou rekonstrukci domu, kde se před 160 lety, poprvé v Praze, začalo čepovat plzeňské. Otevřením restaurace U Pinkasů Adria-Neptun naváže na slavnou tradici, založenou roku 1843. Špičkově ošetřené a tradičním způsobem točené pivo se bude čepovat ve všech třech podlažích. Každé bude zaměřeno na jinou klientelu.

„Ledárna“
Část gotických a renesančních sklepů, tzv. „ledárna“, poskytne služby klasické pivnice. Její gastronomii bude do značné míry určovat zdejší udírna – čerstvě uzená masa, uzeniny a ryby. Nebudou chybět speciality v Čechách neodmyslitelně spojované s pivem (utopence, škvarky, zabijačkové pochoutky, preclíky).

„Dolní sněmovna“
Přízemí restaurace uspokojí ty, kteří hledají kvalitní gastronomii a zároveň jsou limitováni časem. V „otevřené kuchyni“ si budou v okamžiku moci prohlédnout celou nabídku tradičních českých i zeleninových a těstovinových jídel, salátový bar apod. a vybraný pokrm si odnést. Tradiční prostor pivnice přitom zůstane zachován. Historii tohoto místa pamětníkům dozajista připomene v dopoledních hodinách nabídka přesnídávkových polévek a dalších doplňků k pivu.

„Horní sněmovna“
První patro dopřeje hostům vychutnat plzeňské pivo ve větším klidu a soukromí. Je projektováno, aby v maximální míře vyhovovalo restauračnímu provozu (i když v atmosféře nezvykle domácké), pořádání rautů a hostin pro uzavřenou společnost. Gastronomická nabídka zde míří k poctivým kořenům staročeské kuchyně.

Prvním majitelem
byl Jakub Pinkas, původně krejčí, který v první polovině 19. století přišel do Prahy z jižních Čech. Sňatkem získal výčep v dnešní Perlové ulici. Později přešel do klasicistního domu čp. 755 na dnešním Jungmannově náměstí. V roce 1843 požádal svého přítele, formana Martina Salzmanna, aby mu k ochutnání z Plzně přivezl nový ležák. Pivo zachutnalo nejen Pinkasovi, který mezitím pověsil krejčovské řemeslo na hřebík, ale také hostům. Od té doby se U Pinkasů bez přerušení čepovalo už jen plzeňské. Zájemců o kvalitní pivo přicházelo stále více. V roce 1876 tedy Pinkasovi zakoupili sousední dům čp. 756 s klasicistní fasádou, která však kryje stavbu starší. Rozlehlé gotické sklepy tohoto domu sahají až po areál někdejšího karmelitánského konventu. Nad nimi stojí zdivo z barokní přestavby s dochovaným renesančním portálem do ulice.

Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů
Od přelomu let 1882–83 působila v restauraci rodina Brabcova a restaurace až do znárodnění nesla jméno „Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů“. Pan Brabec byl uznávaným hostinským. Dlouho byl jedním z nejstarších členů Ústřední jednoty československého hostinství „Hostimil“.

Po roce 1989
uplatnili restituční nároky dědicové posledního majitele Františka Brabce. Ti po úpravách restauraci U Pinkasů koncem roku 1991 opět otevřeli a provozovali až do poloviny roku 2001, kdy objekt odkoupila společnost Adria-Neptun.

Pili tady
Jak prameny uvádějí, za rok hosté v restauraci U Pinkasů vypili kolem šesti tisíc hektolitrů piva. V pamětní knize z třicátých a čtyřicátých let najdeme na prvním místě podpis papežského preláta Barnabáše. Z roku 1935 autogramy herců Zdeňka Štěpánka, Ladislava Peška, Josefa Grusse, Ludvíka Veverky, spisovatele Františka Langra. Nezapomenutelné věty zapsali pánové Voskovec a Werich i jejich druh, Jaroslav Ježek. Z novodobější historie Bohumil Hrabal, který se zde setkával s přáteli a předával jim své samizdaty.





Restaurace U Pinkasů

Jungmannovo náměstí 16

110 00 Praha 1

tel.: 221 111 150

fax: 221 111 153

e-mail:

mailbox@upinkasu.cz


www.upinkasu.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001