U Pinkasů 8. dubna 2003
26. 04. 2003
Tušil v roce 1843 Jakub Pinkas, že právě zakládá nejslavnější
staročeskou „hospodu“ s nejproslavenějším pivem – místo, kde se
budou tvořit dějiny tohoto národa?
Čím to, že je pivo tak odlišné?
Píše se rok 1843. Pan Jakub Pinkas, krejčí šijící mj. kněžská roucha
pro františkánský klášter, se doslýchá o novém pivu, které právě
začali vařit v Měšťanském pivovaru v Plzni. Dohodne se s formanem
Martinem Salzmanem, a ten mu přiváží 8. 4. 1843 dvě vědra toho
„nového plzeňského piva“. Čím to, že je tak odlišné od těch do té
doby vyráběných piv? Je vyráběno novou metodou spodního kvašení, která
dává pivu zcela nový charakter i vzhled. Jakub Pinkas jej dal ochutnat svým
přátelům, a jelikož byli okouzleni stejně jako Pinkas, pověsil záhy
krejčovskou živnost na hřebík, stal se hostinským a založil tak tradici
nejslavnější staročeské hospody U Pinkasů.
Společnost Adria – Neptun s.r.o.
zakoupila objekt U Pinkasů v roce 2001 s cílem obnovit slávu Restaurace
U Pinkasů. Jak se jí to po rekonstrukci dokončené v říjnu 2002 a
půlročním provozu podařilo? Restaurace U Pinkasů je štamgasty hodnocena
jako jedna ze tří pivnic s nejlepším pivem v Praze. Nad nejsmělejší
očekávání vysoká poptávka donutila vlastníky již pár měsíců po
znovuotevření přistoupit ke zvětšení kapacity pivní tankovny. Dnes tu
můžete ochutnat špičkově ošetřený Plzeňský Prazdroj 12° a k němu
okusit některou z nejoblíbenějších „pinkasovských“ specialit –
např. Pinkasův guláš, uzenářské speciality z vlastní klasické udírny
či staročeské gastronomické lahůdky dle receptů z 18. a 19. století.
To vše ve třech patrech restauračních provozů denně od 9 hodin ráno do
4 hodin ráno dalšího dne. 15. dubna k nim přibyla velká zahrádka a pro
návštěvníky milující klid a silně vnímající historické souvislosti
posezení u paty chrámu Panny Marie Sněžné.