Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo
jsou propojeny s podnikatelskou sférou, která pomáhá zabezpečovat
praktickou profesní přípravu žáků. Absolventům učebních oborů je
umožněno prohloubit si vzdělání v nástavbovém studiu oborů Společné
stravování, Vlasová kosmetika a Podnikání (denní i dálková forma
studia). Škola organizuje Barmanský kurz, Sommelierský kurz, Baristický
kurz, Kurz vyřezávání ovoce a zeleniny a Kurz studené kuchyně. Nabízí
možnost získání dílčích kvalifikací v oboru Kuchař – číšník. Ke
zkvalitnění výuky přispívají odborné exkurze, stáže a výcvikové
kurzy. Ve škole pracují kroužky baristiky, košíkové, odbíjené, sálové
kopané, kondiční kulturistiky, šachu, psaní na stroji, výtvarný kroužek,
foto kroužek, sommelierský kroužek a jazykové kroužky. Žáci se
zúčastňují profesních a sportovních soutěží. Pomáhají zajišťovat
společenské akce, soutěže a výstavy. Např. Vánoční výstavu odborných
dovedností žáků školy, Znojemské historické vinobraní, bankety, plesy,
rauty a další akce pořádané Znojemskou Besedou, Městským úřadem Znojmo,
Okresní hospodářskou komorou a jinými institucemi a firmami. Pomáhají
zabezpečovat společenské akce ambasád a Českých center ve Vídni a
Budapešti.
Od školního roku 2005/2006 Střední odborné učiliště a Střední odborná
škola SČMSD, Znojmo, s.r.o. žáky vysílá na zahraniční stáže v rámci
programu Leonardo da Vinci. Na zkušenou do zahraničí už vycestovalo
116 žáků studijních a učebních oborů. Ve školním roce 2010/2011
absolvovalo sedm žáků stáž ve Velké Británii, šest na Azorských
ostrovech a sedm na Maltě. Participuje na projektu Comenius – Partnerství
škol, zaměřeném na inovativní metody výuky anglického jazyka, do něhož
jsou zapojeny Finsko, Francie, Maďarsko, Slovensko a Česko.
U nás se za učební obory nestydíme
01. 12. 2011
Mgr. Libor Hanzal
Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo jsou součástí družstevního školství. Patříme k největším školským zařízením znojemského regionu. Naši absolventi mají uplatnění v oblastech obchodu, společného stravování, ve službách, v cestovním ruchu a dalších oblastech podnikatelské sféry. Jsme držiteli Certifikátu ISO 9001, Certifikátu kvality a Zlatého certifikátu kvality Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska. Podílíme se na Politice kvality QS 53–01, která usiluje o kvalitní školu, kvalitního žáka, kvalitní život a kvalitní společnost. Jsme členem Asociace hotelů a restaurací ČR a Evropské asociace hotelových škol (AEHT) a držiteli environmentálního certifikátu „Škola udržitelného rozvoje“
S ředitelem Středního odborného učiliště a Střední
odborné školy SČMSD Znojmo, s.r.o. magistrem Liborem Hanzalem se potkáváme
1. listopadu 2011.
Pane řediteli, kvalitně vzdělaný a profesně zdatný dorost je
budoucností státu. Jak si stojí české učňovské a odborné školství
zaměřené na gastronomii?
Zaměření našeho učiliště a školy je o trochu širší. Máme
gastronomické obory, ale také technické. Naše stěžejní směřování je
ale do sféry cestovního ruchu – hotelnictví a gastronomie. Od příštího
roku jsme si zažádali o obor cestovní ruch, což nám Ministerstvo
školství ČR schválilo. Ve znojemském regionu tím vycházíme vstříc
poptávce po vzdělávání v hospodářsky perspektivní oblasti. Naše škola
má v regionu strategické postavení. Turismus a gastronomie má na Znojemsku
zelenou. Už jen co se týká zaměstnanosti, a to hlavně díky rakouským
hostům. A co se týká zbytku Česka? Bez gastronomie se neobejde žádná
země či město. A navíc, Česko, resp. naše historická území, mají
v gastronomickém vzdělávání velkou tradici.
Coby študáci jsme se rouhávali rčením: „Co se ve škole
naučíš, v praxi stejně potřebovat nebudeš.“ Bohužel tato nadsázka
v mnoha ohledech charakterizuje současný český školský systém učení
pro učení. Tedy že glejt o absolvování je důležitější než
řemeslo.
Mnohde tomu tak opravdu je. My jsme ale školou, která má velkou
gastronomickou tradici. Vznikla před sto lety a řemesla kuchař –
číšník u nás učíme padesát let. Jak říkáte o tom glejtu.
Vzdělávací zařízení v okolí Znojma si po listopadu 1989 změnila své
názvy. Z odborných učilišť na střední odborné školy. Jako jediní
v regionu jsme si nechali na prvním místě učiliště, protože jsme
bytostně přesvědčeni, že aby se budoucí kuchaři nebo číšníci atd. na
trhu práce uplatnili, musí umět řemeslo. Ti žáci, kteří se chtějí
dostat do managementu a studovat dál, si mohou udělat maturitu. Pro nadané
žáky a organizátory – budoucí manažery – máme obor Hotelnictví a
turismus. U nás se za učební obory nestydíme. Dostanou se na ně i žáci
ze základní školy s horšími známkami. A abychom je motivovali už před
přijímacím řízením, děláme pro žáky devátých tříd akci:
„Řemeslo má budoucnost“. Tam si mohou „osahat“, jestli inklinují ke
kuchařině, nebo k prodavačům, nebo na hotelovku. Velice dobrou spolupráci
máme se sociálními partnery ze znojemského okresu. Máme zde několik
špičkových hotelů a zajímavá gastronomická zařízení, s nimiž máme
dobré vztahy, kde mohou naši žáci vykonávat praxi. Je zřejmé, že řadu
z nich to baví, protože se nezřídka i ve svém volném čase zabývají
vařením, sommelierstvím, baristikou a dalšími věcmi.
Státní maturity naznačily, jak je na tom úroveň té které
školy. Nicméně srovnávat teoretické znalosti gymnazistů a žáků
středních odborných škol může být zavádějící.
Srovnává se nesrovnatelné! Když porovnám, kolik odborných předmětů
musí zvládnout naši žáci, z kolika maturují, a z čeho se maturuje na
gymnáziu, souhrnné penzum převažuje ve prospěch žáků odborných škol.
Klobouk dolů před tím, co dokážou zvládnout.
Minulý týden jsme se potkali v Klánovicích, kde se na půdě
Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD, Praha
konalo Bohemia Sekt Trophee Junior. Žákyně vašeho učiliště tam obsadily
první a třetí místo. Máte nejen skvělé žáky, ale určitě i pedagogy,
kteří je takto dokázali připravit.
Ano, naše studentka Anetka Málková tuto soutěž vyhrála a stala se
juniorskou mistryní České republiky v sommelierství. Další naši žáci
byli na třetím a čtvrtém místě. Jejich pedagog, pan Koudela, se
v konkurenci sommelierů z nejpřednějších mezinárodních hotelů
působících v Česku na obdobné soutěži – Bohemia Sekt Trophee –
v seniorské kategorii probojoval až do semifinále. I to vnímám jako
obrovský úspěch, protože jako učitel toho nemá tolik „vypitého“
jako oni.
Jak jste na tom v oborech, které se u vás vyučují, ve
srovnání se západoevropskými zeměmi?
Už asi pět šest let v rámci programu Leonardo da Vinci, Comenius aj.,
jezdíme s žáky do zahraničí. A nemáme se tam za co stydět. Jsme
součástí systému družstevního školství. Naším zřizovatelem je Svaz
českých a moravských spotřebních družstev, v jehož čele stojí
současný prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Ing. Zdeněk
Juračka. Nedávno jsme, ředitelé jedenácti škol Svazu českých a
moravských spotřebních družstev, na studijní cestě v Maďarsku došli
k závěru, že za tu dobu, co je v čele našeho SČMSD se v oblasti
vzdělávání dětí v rámci družstevních škol udělal obrovský
kus práce.