I přicházeli ze všech národů poslouchati moudrosti jeho. Tím zveleben byv nadmíru, počal se sám sobě zalibovati: zvláště když Přívětivost a Ulisnost, přitočíce se opatrně, před oblíčejem všech lidí chvály jeho vyvyšovati začaly.
Tím zveleben byv nadmíru, počal se sám sobě zalibovati
25. 11. 2007
Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce L.P. 1623
Česko je zemí specialistů na všechno. Ti elitní nepůsobí jen
v politice, ale jako vděčnou platformu využívají také gastronomii. Čím
to, že tak málo známe svou skutečnou elitu? Absencí národního
sebevědomí? Nebo se i v české gastronomii razí heslo: „Průměrní a
podprůměrní vpřed!“? Ne, v gastronomii špičkové odborníky máme! Ale
kdo z Česka zná jejich kuchařské umění a knihy? To spíš sbírku
receptů nezřídka opsaných z jiných kuchařek, pod kterou je podepsán
medializovaný všeuměl. Příprava profesionální kuchařky je ale svou
podstatou o tom samém jako tvorba špičkové politické či jiné
manažerské koncepce. Je o vizi, řemesle a lidech, kteří jej vynikajícím
způsobem ovládají. Jenomže úspěchy se v Česku nemedializují. Za to
nechutností až až! Lze se tedy divit, že je česká populace tak málo
informována o úspěších českých kuchařů a cukrářů na domácí a
světové scéně? Asi ne. Produkty této elity totiž chutnají.
nakladatel Všudybylu